Hyppää pääsisältöön
Käpy selän alla

Hävytöntä nakuilua ja tunteikas heittäytyminen – muistatko nämä Suomi-leffojen ikonisimmat kohtaukset?!

Vuonna 1966 julkaistu Käpy selän alla -elokuva oli edellä aikaansa. Kulttisuosion saavuttaneessa elokuvassa kaksi nuorta pariskuntaa lähtee telttaretkelle metsään. Retken aikana nakuillaan, rakastellaan, riidellään ja pohditaan maailman menoa.

Aikalaisilleen teos oli mullistava. Se oli ensimmäinen elokuva, jossa nuorison mielipiteitä esitettiin todenmukaisella ja hieman kärkkäällä tavalla. Vapaamielisyys ja estoton alastomuus olivat elokuvamaailmassa jotain ennennäkemätöntä.

Päänäyttelijät Pekka Autiovuori, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara nousivat suureen suosioon elokuvan myötä.

Lue myös: Muistatko? Kristiina Halkola oli 60-luvun kapinoiva seksipommi – katso kuva nuorukaisten päiväunesta!

Neljä poliisia kuoli!

Kahdeksan surmanluotia

Vuonna 1969 Pihtiputaalla tapahtuneeseen surmatyöhön perustuva Mikko Niskasen taidonnäyte Kahdeksan surmanluotia on yksi mieleenpainuvimmista suomalaisista elokuvista. Loppukohtauksessa maanviljelijä Pasi ampuu neljä poliisia, minkä jälkeen hän pyytää naapuria soittamaan poliisille. Pääroolin näyttelemisen lisäksi Niskanen ohjasi ja tuotti elokuvan.

Uunon huutohuumoria!

Uuno Turhapuro

Legendaarisen Vesa-Matti Loirin, 74, näyttelemälle Uuno Turhapurolle naureskeltiin peräti 20 elokuvassa. Yksi klassisimmista kohtauksista on vuoden 1976 Lottovoittaja UKK Turhapuro -elokuvasta. Olitkos vielä nukkumassa -kohtauksessa Uunolla ja kesämökkinaapuri Jaskalla on pieniä kommunikaatio-ongelmia, kun molemmat huutavat kurkku suorana, mutta eivät kuule toisiaan.

Lue myös: Spede-leffojen tähti Hannele Lauri Vesku Loirista: Hän on ansaitusti legenda!

Tunteikas heittäytyminen!

Pojat

Jatkosodan aikaiseen Ouluun sijoittuva Pojat-elokuva vuodelta 1962 on saanut paljon ylistystä osakseen. Vesa-Matti Loiri loistaa nuorena Jaakko "Jake" Hoikkana, jonka äiti hylkää lähtiessään saksalaissotilaan matkaan. Erityiskiitosta Loiri sai kohtauksesta, jossa hän heittäytyy saksalaissotilaita ja äitiään kuljettavan junan perään.

Antero Rokkaa!

Tuntematon sotilas

Väinö Linnan kuuluisa Tuntematon sotilas -romaani on elokuvattu kolmeen otteeseen. Alikersantti Antero Rokka nousee sankariksi, kun hän ampuu konepistoolilla 52 vihollista. Vuoden 1955 elokuvaversiossa Rokkaa näytteli Reino Tolvanen (kuvassa vas.), vuonna 1985 Paavo Liski ja tuoreimpana 2017 vuoden elokuvassa Eero Aho.

Lue myös: Järisyttävä roolisuoritus! Tuntemattoman Rokkana loistava Eero Aho sai palautetta ikonisen sotilaan aikuiselta tyttäreltä: "Hän oli sitä mieltä, että..."

Legendaarinen lausahdus!

Simpauttaja

Poliitikon uraa luonut Pekka Räty, 64, lausui vuoden 1975 Simpauttaja-elokuvassa kaksi sanaa, jotka ovat jääneet elämään suomalaiseen elokuvahistoriaan. Syö paskas -lausahdus on edelleen tuoreessa muistissa, ja samannimistä videopätkää on katsottu YouTubessa yli 800 000 kertaa.

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Emmi Ikonen
Kuvat:
Kavi, Yle ja MTV

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!