Katso videot!

Hassan Zubier, 46, maksoi kalliin hinnan sankariteosta Turun terrori-iskussa: Pimeitä päiviä on paljon – elän 1 100 euron sairauseläkkeellä!

Uutiset | 20.02.2018 13:51

Tukholmalainen Hassan Zubier, 46, sattui viime elokuussa lomamatkallaan Turun kauppatorille, kun Abderahman Bouananen aloitti verilöylynsä, jossa kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui – Hassan mukaan lukien.

Lue lisää: Turun terrori-iskun sankarin Hassan Zubierin riipaiseva paluu tapahtumapaikalle: Olisin voinut pysäyttää tappajan!

Kauppatorilla tragediasta kertoo ainoastaan koppi, joka annettiin torin vakiokalustoon kuuluvien Jehovan todistajien suojaksi heti iskun jälkeen. Myös uhri, jota Hassan yritti pelastaa, oli Jehovan todistaja. Hän kuitenkin kuoli Hassanin käsivarsille. Hassan toivoo, että uhrit saisivat paikalle pysyvän muistomerkin.

Pyörätuolista Hassan ei todennäköisesti pääse koskaan. Omin jaloin hän pystyy kävelemään vaivalloisesti vain muutamia metrejä.
Pyörätuolista Hassan ei todennäköisesti pääse koskaan. Omin jaloin hän pystyy kävelemään vaivalloisesti vain muutamia metrejä.

Hän itse maksoi sankariteostaan kalliin hinnan. Lukuisat veitseniskut veivät hänet loppuelämäksi pyörätuoliin, ja hän kärsii yhä jatkuvista kivuista. Menevälle miehelle elämänmuutos oli totaalinen.

Lue myös: Poliisi etsii vielä yhtä henkilöä Turun terrori-iskuun liittyen: ”Hänen osuuttaan halutaan selvittää”

– Vauhti pysähtyi sekunnissa. Olen oppinut, kuinka vaikea on elää pyörätuolissa, kun yhteiskuntaa ympärillä ei ole rakennettu sitä varten.
Hassan kuvailee, että pimeitä päiviä on paljon. Kaikkein eniten hän kertoo kaipaavansa kävelemistä ja sen tuomaa vapauden tunnetta.

– Mutta voin joko luovuttaa tai taistella, ja minä taistelen, hän sanoo.

Tapasi pormestarin

Seiskan haastattelun jälkeen vuorossa on Turun pormestarin vastaanotto. Hassan saa pormestarilta kiitosdiplomin, Turku-aiheisen maalauksen ja lahjakortteja.

Sen sijaan Hassanin oma kotimaa Ruotsi on hylännyt hänet. Hän kiihtyy puhuessaan asiasta.

Lue myös: Erikoishaastattelu: Turun sankari Hassan Zubier harkitsee muuttoa Suomeen: Ruotsi hylkäsi minut – se ei välitä kansalaisistaan!

– Tapa, jolla Ruotsi kohtelee omia kansalaisiaan, on suuri häpeä. Tapahtumapäivänä Ruotsin lähetystö tarjosi ainoastaan taksia sairaalasta hotellille ja sitäkin vastahakoisesti, hän pauhaa.

Hassan palasi paikalle, jossa hän osoitti uskomatonta rohkeutta taistelemalla terroristia vastaan. Hänen urhoollisuutensa viivytti murhaajaa merkittävästi ja säästi ihmishenkiä.
Hassan palasi paikalle, jossa hän osoitti uskomatonta rohkeutta taistelemalla terroristia vastaan. Hänen urhoollisuutensa viivytti murhaajaa merkittävästi ja säästi ihmishenkiä.

Haluan Suomeen

Viimeisin isku vasten kasvoja Ruotsin valtiolta tuli äskettäin. Hassanin kuntoutus lopetettiin.

– Minua hoitaneet neurologian asiantuntijat ovat täysin eri mieltä kuin päätöksen tehnyt sairaanhoitopiirin yleislääkäri. Nyt sairaala ja sairaanhoitopiiri riitelevät asiasta.

– Jos voisimme, niin muuttaisimme Suomeen, mutta naisystävälläni on työ Ruotsissa, emmekä osaa suomea.

Lue myös: Erikoishaastattelu: Turun terrori-iskun sankari Hassan Zubier pelasti useita ihmisiä – raju kamppailu tappajan kanssa: Ajattelin kuolevani!

Talous kaatui

Terrori-iskun jälkeen Hassan joutui lopettamaan työnsä ambulanssikuskina. Hänellä on seitsemän kuukauden ikäinen poika, ja perheen arki on äitiyslomalla olevan vaimon harteilla. Toimeentulo on tiukassa.

– Eläminen on vaikeaa noin 1100 euron sairauseläkkeellä. Eräs Vaasassa asuva nainen perusti minulle GoFundMe-joukkorahoitustilin. Olen todella kiitollinen ihmisille ja yrityksille, jotka ovat auttaneet minua.

Turun verilöyly ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hassan joutui tiukkaan paikkaan. Entisenä YK-sotilaana hän on nähnyt sotaa Bosniassa, Afganistanissa ja Malissa.
Turun verilöyly ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hassan joutui tiukkaan paikkaan. Entisenä YK-sotilaana hän on nähnyt sotaa Bosniassa, Afganistanissa ja Malissa.

Lue myös: Turun terrori-iskun sankarin Hassanin hurja tarina - pelasti tyttöystävänsä tappajan kourista: Hän oli kuin tappokone!

Terrori-isku ei kuitenkaan jättänyt Hassania katkeraksi. Hän haluaisi tulevaisuudessa tehdä uraa puhujana.

– Haluaisin kertoa ihmisille ymmärryksen, myötätunnon ja rakkauden tärkeydestä. Maailma tarvitsee rakkautta. Voimme olla eri värisiä, mutta kaikkien suonissa virtaa punainen veri.

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Katso video!

Pahamainen betonikeskittymä kätkee sisäänsä vaikuttavia nähtävyyksiä! Kimmo Vehviläinen esittelee Seiskalle Keravan – video!

Katso video!

”Vierähti siinä kyynel jos toinenkin” Muutto palautti Nina Mikkosen unohtuneet muistot: Timo ehti asua siellä kanssamme 24 päivää

Katso video!

Onko Miss Helsinki -kilpailu tulossa tiensä päähän? Sivuun astuvalta missiemo Rosanna Kuljulta rehellinen arvio: ”En tiedä, tarvitaanko missikisoja, mutta…”

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!