fbq
Ulkomaat
10.02.2022 11:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Prinsessa Margaret
Kuningatar Elisabetin siskon kuolemasta 20 vuotta - Margaretin elämäntavat veivät hänet ennenaikaiseen hautaan
Ulkomaat
10.02.2022 11:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Kuningatar Elisabetin, 95, siskon, prinsessa Margaretin kuolemasta tuli keskiviikkona (9.2.) kuluneeksi 20 vuotta. 

– Kuningatar suuressa surussaan on pyytänyt ilmoittamaan, että hänen rakas siskonsa, prinsessa Margaret kuoli rauhallisesti nukkuessaan tänä aamuna kello 6:30 King Edward VII:n sairaalassa. Hänen lapsensa, Lordi Linley ja Lady Sarah Chatto olivat hänen vierellään, Buckinghamin palatsi tiedotti 9. helmikuuta 2002.

Margaret menehtyi 71-vuotiaana aivohalvaukseen.

Lue myös: Kruununprinsessa Victoria liukasteli pitkospuilla - räntäkään ei sulattanut hymyä pois

– Prinsessa Margaret sai aivohalvauksen eilen iltapäivällä. Hän kärsi sydänongelmista yön aikana, ja hänet siirrettiin sairaalaan kello 02:30, palatsi tiedotti prinsessan viimeisistä hetkistä.

Prinsessa Margaretin hautajaiset
Margaretin viimeinen leposija on Pyhän Yrjön kappelissa Windsorissa. Samaan kappeliin on haudattu myös hänen vanhempansa kuningas Yrjö VI ja kuningataräiti Elisabet, sekä viime keväänä menehtynyt prinssi Philip.

 

Lue myös: Mikä romantikko Charles onkaan - ystävä paljasti prinssin eksoottisen lempinimen Camilla-vaimolleen

Margaret oli ketjupolttaja suuren osan elämästään. Hänelle tehtiin keuhkoleikkaus 1985. Vuonna 1993 hän sairasti keuhkokuumeen. Vuosien 1998 ja 2001 välillä Margaret sai kolmesti aivoinfarktin. Neljäs aivoinfarkti koitui hänen kohtalokseen. 

Ei valtiollisia hautajaisia

Päivä Margaretin kuoleman jälkeen prinssi Charles, 73, antoi tv-haastattelussa koskettavan lausunnon rakkaasta tädistään.

– Tämä on hirvittävän surullinen päivä perheelleni, mutta erityisesti äidilleni kuningattarelle ja isoäidilleni kuningataräidille, prinsessa Margaretin lapsille, Davidille ja Sarahille, ja tätini hienoille ystäville. Tulemme kaipaamaan häntä syvästi, prinssi lausui.

Lue myös: Märtha Louise arvasi Leah-tyttärensä uravalinnan – kohuprinsessa hehkuttaa jälkikasvuaan

Margaret menehtyi kolme päivää siitä, kun Isossa-Britanniassa muisteltiin hänen isänsä, kuningas Yrjö VI:n äkillistä kuolemaa. 

Kuningatar Elisabet, lordi linley ja Lady Sarah
Elisabet ja siskonlapsensa Sarah ja David tukivat toisiaan Margaretin hautajaisissa. Kuningataräiti osallistui hautajaisiin, mutta pysyi piilossa kameroilta.

 

Lue myös: Siniverisillä on omat vaivansa - tiesitkö, että kruununprinsessa Victoria kärsii harvinaisesta häiriöstä ja Tanskan kuningattarella on heikot polvet?

Margaretin hautajaiset pidettiin 15. helmikuuta yksityisesti Windsorissa Pyhän Yrjön kappelissa. Tilaisuuteen osallistuivat prinsessan perheenjäsenet ja läheiset ystävät. Myöhemmin saman vuoden huhtikuussa järjestettiin Margaretille muistojumalanpalvelus Westminster Abbey’ssa.

Elisabet särki siskonsa sydämen

Prinsessa Margaret Rose syntyi 21. elokuuta 1930 Glamisin linnassa Skotlannissa. 

Kuningataräiti sekä prinsessa Elisabet ja Margaret
Elisabetilla ja Margaretilla oli vahva ja läheinen sisarussuhde. Kuvassa tytöt äitinsä sylissä vuonna 1937.

 

Lue myös: Shokkiero herätti paparazzit – Espanjan prinsessa Cristina pakeni kohua

Margaretin elämä oli melkoista tasapainoilua kuninkaallisen aseman ja vapaudenkaipuun välillä. Hänet tunnettiin kauneudestaan ja ylellisestä seurapiirielämästään. 

Ollessaan parinkymmenen vuoden ikäinen Margaret rakastui kuningattaren adjutanttiin, entiseen hävittäjälentäjään Peter Townsendiin. Mies oli kaikin puolin sopimaton prinsessan sulhaseksi, sillä hän oli eronnut ja 16 vuotta vanhempi.

Prinsessa Margaret ja Peter Townsend
Sanotaan, ettei Margaret (edessä oikealla) koskaan toipunut sydänsurustaan menetettyään rakastamansa Peter Townsendin (ylhäällä vasemmalla).

Peter ja Margaret haaveilivat avioliitosta, mutta nuori kuningatar Elisabet katkaisi suhteen. Peterin sanotaan olleen Margaretin ainoa todellinen rakkaus, ja hän jatkoi kirjeenvaihtoa miehen kanssa tämän kuolemaan saakka 1995.

Lue myös: Tanskan kruununprinsessa Marylla otti aikansa sopeutua rooliinsa: Siihen ei ole reseptiä

Uskottomuutta ja skandaalisuhde

Margaret viihtyi Lontoon taiteilijapiireissä, ja 1950-luvun lopulla aloitti salasuhteen valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin pari kihlautui, ja heidät vihittiin toukokuussa 1960. 

Häillään Margaret ja Antony tekivät historiaa. Ne olivat historian ensimmäiset televisioidut kuninkaalliset häät. 

Prinsessa Margaret ja Antony Armstrong-Jones
Vastakihlautuneet Margaret ja Antony esittäytyivät oopperayleisölle maaliskuussa 1960.

 

Alkuun liitto kukoisti. Perheeseen syntyi kaksi lasta: David vuonna 1961 ja Sarah vuonna 1964. Lähestyessä 1970-lukua Margaretin ja Antonyn liitto alkoi rakoilla. Molemmat harrastivat sivusuhteita, ja prinsessa aiheutti suurta paheksuntaa vanhoillisissa piireissä epäsovinnaisella ystäväpiirillään ja romansseillaan taitelijoiden kanssa. 

Lue myös: Italian entisen kuningashuoneen prinssit taistelevat jalokivistä – vievät valtion oikeuteen

Vuonna 1976 Margaretin suhde itseään 17 vuotta nuorempaan puutarhasuunnittelijaan Roddy Llewellyniin vuoti julkisuuteen, ja skandaali oli valmis. Margaret ei saanut myötätuntoa kansalta, ja lopulta myös hänen liittonsa Antonyn kanssa päättyi eroon 1978. 

Prinsessa Margaret ja Roddy Llewellyn
Margaret seurusteli kahdeksan vuotta rakastajansa Roddy Llewellyn kanssa. Mies oli aatelisarvoltaan baronetti. Myöhemmin hänestä tuli tv-persoon ja kirjailija.

 

Myös avioerollaan Margaret ja Antony tekivät historiaa: he olivat ensimmäisen kuninkaallinen eroon päätynyt aviopari 400 vuoteen Ison-Britannian historiassa. 

Lue myös: Monacon hovi ruhtinatar Charlenen voinnista: Tarvitsee hammaslääketieteellistä hoitoa