fbq
Ulkomaat
03.04.2022 12:30
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: All Over Press
J.K. Rowling
J.K. Rowling nähtiin pitkästä aikaa punaisella matolla - Harry Potter -fanit boikotoivat uutta elokuvaa kohukommenttien takia
Ulkomaat
03.04.2022 12:30
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: All Over Press

Kirjailija ja Harry Potterin velhomaailman luoja J.K. Rowling, 56, näyttäytyi punaisella matolla Lontoossa uuden Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -elokuvan ensi-illassa.

Lue myös: Huomasitko? Räikeä kuvamoka naurattaa Harry Potter -spesiaalissa

Brittiläiskirjailijan maailmaan perustuva uusi tuotos ei kuitenkaan välttämättä kohtaa ruusuista alkua.

Rowlingin hyvin avoimet, transsukupuolisuuden vastaiset ulostulot ovat nimittäin saaneet useat Potter-fanit raivostumaan sekä muuttamaan heidän ajatuksensa velhomaailmasta positiivisesta negatiiviseen.

J.K. Rowling
Rowlingin transvastaiset kommentit ovat saaneet monet boikotoimaan Harry Pottereita.

 

Rowling on kirjoittanut esimerkiksi blogiinsa syitä olla huolissaan transaktivismista, sekä twiittaillut mikroaggressiivisia mielipiteitään. Ensimmäisten ulostulojen joukossa oli viesti, jolla hän otti kantaa tekstiin, jossa sanan "nainen" sijaan käytettiin termiä "ihminen, jolla on kuukautiset".

- Ihmiset, joilla on kuukautiset. Olen varma, että heitä kuvaamaan oli joskus jokin sana. Joku voisi auttaa minua, hän kirjoitti Twitteriin vuonna 2020 viitaten, että transnaiset, eli sukupuolensa korjanneet naiset eivät olisi oikeasti naisia.

Lue myös: Yleisö hurmaantui Harry Potterista valkokankaalla 20 vuotta sitten – mitä Tylypahkan tähdille kuuluu nykyään?

Kohua aiheutti myös Rowlingin vuonna 2020 julkaistu kirja Levoton veri, joka seuraa mieheksi identifioituvaa sarjamurhaajaa, joka pukeutuu naisten vaatteisiin. The Telegraphin arviossa sanottiin kirjan moraalin olevan, ettei mieheen mekossa voi luottaa.

Eddie Redmayne
Ihmeotukset-elokuvien tähti Eddie Redmayne voitti ensimmäisen Oscarinsa elokuvasta Tanskalainen tyttö. Hän näyttelee elokuvassa taidemaalari Lili Elbeä, joka on yksi maailman ensimmäisistä leikkauksella sukupuolensa korjanneista ihmisistä.

 

Kirjailijan kommentit ovat myös saaneet useat Potter-tähdet osoittamaan tukensa vähemmistöön kuuluville.

- Transsukupuoliset naiset ovat naisia. Jokainen tämän vastainen kannanotto vähentää transsukupuolisten ihmisten identiteettiä ja arvokkuutta sekä on vastoin kaikkia terveydenhuollon ammattilaisten neuvoja, joilla on paljon enemmän asiantuntemusta tästä aiheesta kuin Jo'lla tai minulla, itse Harry Potteria näyttelevä Daniel Radcliffe kommentoi.

- Olen todella pahoillani siitä tuskasta, mitä nämä kommentit ovat aiheuttaneet. Toivon, ettette täysin menetä sitä, mikä oli teille arvokasta näissä tarinoissa, hän esitti.

Lue myös: Harry Potter -tähdeltä romanttinen paljastus – ihastui kuvauksissa 23 vuotta vanhempaan kollegaansa

Ihmeotukset-elokuvissa Newt Scamanderin roolissa nähtävä Eddie Redmayne otti myös kantaa kommentteihin.

- Ihmisenä, joka on työskennellyt sekä J.K. Rowlingin että transyhteisöön kuuluvien ihmisten kanssa, haluan tehdä ehdottoman selväksi oman mielipiteeni. Olen eri mieltä Jo'n kommenttien kanssa. Transnaiset ovat naisia, transmiehet ovat miehiä ja ei-binääriset identiteetit ovat päteviä, hän kirjoitti.

Mads Mikkelsen
Tanskalainen Mads Mikkelsen palkattiin pahisrooliin Johnny Deppin korvaajaksi.

 

Boikotoivat fanit haluavat myös osoittaa tukensa Johnny Deppille, joka sai potkut roolistaan Grindelwaldina johtuen epäselvistä avioero-, oikeus- ja pahoinpitelykiistoistaan ex-vaimo Amber Heardin kanssa. Oikeuskiistat jatkuvat yhä, viisi vuotta pariskunnan avioeron jälkeen. Amber syyttää ex-miestään muun muassa pahoinpitelystä, mutta myös Johnnylla on todisteita uhrin roolista.

- Se on monimutkainen tilanne, tämä cancel-kulttuuri, tai tämä välittömän tuomion antaminen, joka pohjimmiltaan perustuu saastuneeseen ilmaan, Johnny kommentoi potkujaan.

Lue myös: Johnny Deppin ja Amber Heardin käsittämätön avioeroriita: tällaisia ovat väkivaltaisen suhteen monet syytökset - oikeudessa jälleen vuosien jälkeen!

Elokuvasarjan toinen osa, Grindelwaldin rikokset sai huonot arviot niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Dumbledoren salaisuudet saapuu elokuvateattereihin perjantaina 8.4.

Jude Law
Jude Law nähdään uudessa elokuvassa nuorena Albus Dumbledorena.
Tilaa Seiskan uutiskirje! »