fbq
Ulkomaat
30.10.2022 07:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Kuningas Charles
Huh huh! Kuningas Charlesin sähkölasku hirvittää - asiantuntija: "Katastrofaalinen ongelma talvella"
Ulkomaat
30.10.2022 07:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Brittiläinen taloustoimittaja Martin Lewis sai kuningas Charlesin, 73, havahtumaan käsillä olevaan sähkön hinnannousuun. 

Lue myös: Fanit innostuivat Monacon prinsessasta: "Aivan kuin Charlene-äitinsä" - näin hovin kaksoset poseeraavat koulukuvissa

 

Windsorin linnassa piipahtanut Lewis totesi hallitsijalle, että energiakriisi saattaa osoittautua ihmiselle vaarallisemmaksi kuin koronapandemia.

– Maamme kohtaa katastrofaalisen ongelman tulevana talvena. Charles pyysi lähettämään hänelle selvityksen kotitalouksien sähkölaskun hinnannoususta, toimittaja kertoo ITV:ssa.

Aurinkopaneeleja ja LED-lamppuja

Viime vuonna julkaistiin selvitys, jonka mukaan kuninkaallisen perheen sähkölasku on 2,8 miljoonaa euroa vuodessa. 

Lue myös: Herttuatar Meghan paljastaa romanttisen puolensa: "Luulen, että..."

Hovin kallein asuinrakennus on yli 700 huonetta käsittävä Buckinghamin palatsi Lontoossa. Sen sähkökulut ovat vuosittain yli 1,2 miljoonaa euroa. Seuraavaksi kallein energiasyöppö on Windsorin linna, joka lohkaisee Charlesin budjetista yli 450 000 euroa. 

Kensingtonin palatsi
Lontoossa sijaitsevan Kensingtonin palatsin energiakustannukset ovat hovin kiinteistöistä kolmanneksi korkeimmat. 

 

Charles on vuosikymmeniä kampanjoinut ilmaston ja planeettamme puolesta.

Kuningatar Elisabetin eläessä Clanrence House toimi Charlesin ja Camilla-vaimonsa, 75, virka-asuntona Lontoossa. Prinssi pyrki monin keinoin tekemään kaupunkitalosta ympäristöystävällisemmän, kuten asentamalla aurinkopaneeleja ja vähän energiaa kuluttavia lamppuja sekä lisäämällä lämpöeristyksiä. Näistä toimenpiteistä huolimatta Clarence Housen energiakustannukset kipuavat lähes 60 000 euroon vuodessa.

Kuningatar Camilla
Camilla otti viime kesänä olympiaurheilijoita vastaan silloisessa kaupunkikodissaan Clarence Housessa.

 

Prinssi William on perinyt isältään ympäristöystävällisen asenteen. Tänä syksynä Walesin prinssipari jätti Kensingtonin palatsin ja muutti vaatimattomampaan Adelaide Cottageen Windsorissa. 

Lue myös: Norjan hovissa kuohuu! Perheen miehet päättävät prinsessa Märtha Louisen kohtalosta - prinssi Haakon avasi suunsa tukalasta tilanteesta

Myös kuningatar Elisabet lähti viimeisinä elinvuosinaan mukaan ilmastotalkoisiin hyödyntämällä uusinta teknologiaa. Hänkin yritti hillitä hovinsa energiakustannuksia muun muassa asennuttamalla energiankulutusmittarit hovin kiinteistöihin. Lisäksi hän siirtyi kodeissaan LED-valaistukseen. Näillä muutoksilla Elisabet saikin ainakin vuonna 2013 leikattua sähkölaskuaan arviolta 40 prosenttia, kertoo Express.

Vihreä elämäntapa unohtui Yhdysvalloissa

Pienimmät kustannukset hoville syntyy Sussexin herttuapari Harryn, 38, ja Meghanin, 41, kodista Frogmore Cottagesta Windsorissa. Talon energialasku on vuosittain arviolta 12 300 euroa.

Lue myös: Elisabetin kuolema vapautti perheenjäsenet tiukista säännöistä: kuninkaalliset ryhtyivät mainoskasvoiksi

Montecito
Herttuapari Harryn ja Meghanin nykyinen elämäntapa saa runsaasti arvostelua. Neljähenkinen perhe asuu suuressa kartanossa, ajaa isoilla maastureilla ja lentää yksityiskoneella. Kuvassa parin koti Kaliforniassa.

 

Talo on vähäisessä käytössä, sillä perhe asuu kartanossaan Kaliforniassa, ja vain harvoin piipahtaa Isossa-Britanniassa. Harryn ja Meghanin uskotaan mittavan remontin aikana varmistaneen, että lämpö, kuuma vesi ja sähkö tuotetaan ympäristöystävällisesti. 

– Kuninkaallinen perhe on tehnyt kaikkensa tehdäkseen palatseistaan ja linnoistaan kestävämpiä. Näiden kotien ikä ja koko kuitenkin tarkoittaa, että ne vaativat edelleen paljon energiaa, asiantuntija toteaa This is Money’ssa

Lue myös: Ruotsin Estelle istui hallitsijan tuolilla urheiluhallissa - ottelun jälkeen prinsessa pääsi fanitapaamiseen tennistähden kanssa

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »