fbq
Telkkari
18.01.2022 18:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Nelonen
Temptation Island Suomi
Toimittajan kommentti: Haluaako joku tosiaan katsoa seksuaalirikollisia televisiosta?
Telkkari
18.01.2022 18:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Nelonen

Norjassa viime vuoden Paratiisihotelli -kausi poistettiin suoratoistopalveluista seksirikostuomion vuoksi. Kauden voittaja Markus Nikolai Grønberg, 23, tuomittiin 14-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Lue myös: Norjalainen Paratiisihotelli-voittaja tuomittiin 14-vuotiaan raiskauksesta - näin tv-yhtiö reagoi

Mediayhtiö Nent sai tietää rikossyytteestä kuvausten jälkeen, mutta se ei johtanut minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Kausi poistettiin vasta tuomion jälkeen, jolloin vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. 

Jokainen on tietysti syytön, ellei kiistattomasti toisin todisteta. Silti täytyy kysyä, eikö tuotantoyhtiön tai kanavan pitäisi kantaa vastuu siitä, ettei viihdeohjelmissa esiinny vakavista rikoksista syytettyjä tai tuomittuja.

Edes jonkinlainen kannanotto olisi paikallaan. Oli se sitten anteeksipyyntö tai käden nostaminen pystyyn virheen merkiksi.

En pysty edes kuvittelemaan, miltä seksuaalirikoksen uhrista tuntuu nähdä hyväksikäyttäjänsä ruudulta. Helppo on kuitenkin arvata, että trauma nousee pintaan, kun pahantekijä saa ruutuaikaa tai julkisuutta.

Pitää muistaa myös tosi-tv-ohjelmien tuoma huomio sosiaalisessa mediassa. Kun rikosepäilyistä, syytteistä tai tuomiosta uutisoidaan, asian käsittely somessa riistäytyy helposti käsistä. Saattaa käydä jopa niin, että rikokselle naureskellaan tai uhria syyllistetään. Samalla tekijä saa paukuttaa omaa näkemystään omilla tv-ohjelman kasvattamilla somealustoillaan.

Se on yksinkertaisesti väärin.

Lue myös: Ruotsin tuorein Paratiisihotelli-kausi peruttiin hyväksikäyttökohun seurauksena: "On ilmiselvää, että kuvauksissa on ollut puutteita"

Yhden mädän omenan saama julkisuus langettaa varjon myös muiden ohjelmaan osallistuvien ylle.

Paratiisihotellin tapauksessa muut tähdet ovat konseptin mukaisesti flirttailleet seksuaalirikollisen kanssa. Ainakin minä olisin järkyttynyt, jos olisin joutunut tietämättäni tällaiseen tilanteeseen.

TIS-rikoskohu

Suomessa on käyty sama keskustelu Temptation Island Suomi -ohjelman vuoksi. Tälläkin kaudella Seiska on kertonut usean TIS-sinkun tai varatun rikostaustasta. Selvityksissä on paljastunut vakaviakin rikossyytteitä ja -tuomioita.

Lue myös: Kaikkien aikojen skandaalikausi - viidettä Temptation Island -osallistujaa epäillään rikoksesta

Järkyttävin tapauksista liittyi TIS-Marloniin eli Marlon Secomandiin, jota syytetään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kyse on todella vakavista rikosnimikkeistä, joista voidaan langettaa jopa kymmenen vuotta vankeutta.

Tapaus on jossain määrin verrattavissa Norjan Paratiisihotelli-kohuun. Seiskan uutistyön ansiosta Secomandin syytteet paljastuivat, ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli esitetty televisiossa.

Nelosella ja tuotantoyhtiöllä on ollut runsaasti aikaa reagoida tilanteeseen. Kausi olisi voitu perua tai Secomandi olisi voitu leikata kokonaan pois ohjelmasta.

Mutta mitään ei ole tapahtunut.

Sen sijaan Suomen kansa saa tällä viikolla katsoa, miten Secomandi lähtee varatun Viivin kanssa 24 tunnin treffeille. Treffien aikana kuvataan yksityiskohtaisesti, miten Secomandi hieroo varattua Viiviä pitkään ja hartaasti. Sen katsominen aiheutti ainakin minulle oksettavan olon.

Toimittajana ja television katselijana minun on pakko kysyä: miten pitkään tämä voi jatkua?

Tv-yhtiöiden olisi korkea aika kantaa vastuu siitä, ettei viihdeohjelmista tulisi rikollisten tai edes rikoksista syytettyjen leikkikenttä.

Ainakaan minä en halua katsoa seksuaalirikoksesta syytettyä tai tuomittua televisiosta.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »