fbq
Telkkari
28.10.2020 08:31
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Atte Kajova ja Dplay/TV5
Ex-jengiläinen Mika ”Immu” Ilmén ja Karhuryhmän jättänyt Harri Gustafsberg paiskasivat kättä: ”Hienoa tavata ilman konepistooleja”
Telkkari
28.10.2020 08:31
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Atte Kajova ja Dplay/TV5

Joitakin vuosia sitten Mika ”Immu” Ilménin, 49, ja Harri Gustafsbergin, 53, elämät olivat läpikotaisin eri puolilla Suomen lakia. Ilmén oli kovaotteinen asekersantti moottoripyöräkerho Cannonballissa. Gustafsberg puolestaan työskenteli poliisin valmiusyksikkö Karhussa.

Immu jätti rikollisen elämän taakseen 2013 ja istui usean vuoden tuomion törkeästä huumausainerikoksesta. Joitakin vuosia sitten myös Harri päätti reilun 20-vuotisen uransa Karhuryhmässä. Viime vuonna molemmat julkaisivat elämäntaipaleistaan kirjan.

– Mun kirja oli pitkään myyntitilastojen ykkösenä ja Harrin kakkosena. Sitten jossain vaiheessa ukko kiilasi ohi, Immu naureskelee Seiskan järjestämässä yhteistapaamisessa.

Lue myös: Vankilasta vapautunut vapaaottelulegenda Mika ”Immu” Ilmén hylkäsi päihteet ja jengielämän – ”Asiat menevät paremmin niin!”

Salainen henkilöllisyys

Poliisiuransa jälkeen Harri Gustafsberg nousi julkisuuteen myös suosittuna luennoitsijana, valmentajana ja ihmismielen tutkijana.

– Työ Karhuryhmässä on nuorten miesten hommaa. Minulla tuli ikä vastaan. Nykyisin olen monialayrittäjä.

Harri oli julkisuudessa jo 2000-luvun loppupuoliskolla, jolloin hän oli naimisissa Jutta Gustafsbergin, nykyisen Larmin kanssa.

– Silloin henkilöllisyyteni piti salata, enkä voinut esiintyä julkisuudessa avoimesti kasvoillani, Harri kertoilee.

Lue myös: Jutta Gustafsberg hehkuttaa ex-miestään: Tuntuu hyvältä!

Hyppy poliisin valmiusryhmästä tavalliseksi yrittäjäksi oli Harrin mukaan iso ja mullistava.

– Eteeni avautui täysin uusi maailma. Ryhdyin opiskelemaan ja perehtymään tutkimustyöhön. Uusi elämäntilanne piti opetella ihan alusta lähtien.

Immu esiintyy Harrin Karhuryhmä-tv-sarjassa.  – Oli mielenkiintoista käydä läpi molempien menneisyydestä hurjiakin tilanteita, Harri muistelee.
Immu esiintyy Harrin Karhuryhmä-tv-sarjassa.  – Oli mielenkiintoista käydä läpi molempien menneisyydestä hurjiakin tilanteita, Harri muistelee.

Lue myös: Entinen Karhu-ryhmän poliisi Harri Gustafsberg: Stressi vei jopa näkökyvyn!

Elämää ilman luotiliivejä

Immu Ilmén eli nuoruusiästään saakka kovaotteisessa jengimaailmassa, jossa erimielisyydet ratkottiin harvoin puhumalla. Aikuisiällä hän oli jäsenenä moottoripyöräkerho Cannonball MC:ssä. Hänen toimenkuvaansa kuului muiden muassa velan perintä. Väkivalta ja päihteet olivat arkipäivää.

Jengiläisyydestä luovuttuaan Immu tuomittiin huumekaupan rahoittamisesta 10 vuodeksi vankeuteen. Hän istui viisi vuotta. Nykyisin Immu on päihteetön mies.

– Minulta on kysytty, kadunko väkivaltaisia tekojani. Ajattelen, että minulla on nyt uusi elämä ja katson tulevaisuuteen, en menneisyyteen. En kanna enää luotiliivejä enkä asettakaan. Eikä kanna Harrikaan, Immu tokaisee.

Viime vuonna ilmestynyt omaelämäkerta Immu nousi myyntitilastojen ykköseksi.

– Allekirjoitin äskettäin uuden kustannussopimuksen. Kirja käsittelee myös rikollismaailmaa, mutta paljon laajemmin.

Sekä Harrilta että Immulta ilmestyi viime vuonna elämäkertakirjat, jotka molemmat nousivat myyntilastojen kärkeen.
Sekä Harrilta että Immulta ilmestyi viime vuonna elämäkertakirjat, jotka molemmat nousivat myyntilastojen kärkeen.

Lue myös: Huumetuomion kärsinyt ex-vapaaottelija Mika Ilmén avautuu menneisyydestään: Olin prätkäjengin asekersantti!

Kahvia ja karjalanpiirakoita

Kuluvana vuonna Harri Gustafbergistä on tullut tunnettu myös tv:ssä, kun Dplay-maksukanavalla alkoi pyöriä hänen luotsaamansa Karhuryhmä-sarja. Se kertoo poliisin erikoisryhmän toiminnasta ääritilanteissa. Yhdessä jaksossa päähenkilönä on Immu Ilmén.

– Olihan se hienoa tavata Harri ilman suojakilpiä ja konepistooleja, Immu vitsailee.

– Tapasimme siviileinä ensimmäisen kerran Immun kotona. Vastaanotto oli leppoisa, minulle tarjottiin kahvia ja lämpimiä karjalanpiirakoita, Harri jatkaa.

Lue myös: Entinen Karhu-ryhmän poliisi Harri Gustafsberg tietää: Viha ei lisää tehoja!

Entisen ammattirikollisen ja entisen karhuryhmäläisen leppoisaa vitsien heittoa seuratessaan huomaa, etteivät tässä ainakaan veriviholliset juttele.

– Toki tällaista yhteistyötä kritisoidaankin. Ohjelmassa tuomme esille, että olemme ihmisinä loppujen lopuksi hyvin samanlaisia. Olemme matkan varrella tehneet vain tietyt asiat eri tavalla, Harri tähdentää.

Entinen ammattirikollinen Immu Ilmén ja ex-poliisi Harri Gustafsberg Seiskan yhteishaastattelussa. – Olemme nykyisin ystäviä ja työkavereita, parivaljakko paljastaa.
Entinen ammattirikollinen Immu Ilmén ja ex-poliisi Harri Gustafsberg Seiskan yhteishaastattelussa. – Olemme nykyisin ystäviä ja työkavereita, parivaljakko paljastaa.

Lue myös: Vapaaottelulegenda Mika ”Immu” Ilmén virui vuosia vankilassa: Sain tuomion väärin perustein!

Mika ”Immu” Ilmén, 49

– Ex-asekersantti Cannonball MC -moottoripyöräkerhossa

– Vapautui vankilasta 2019

– Nykyisin kirjailija

– Suomen Cage-vapaaotteluorganisaation perustaja ja kuuluu maamme ensimmäisiin lajin ammattilaisiin

Harri Gustafsberg, 53

– Palveli poliisin erikoisryhmä Karhussa runsaat 20 vuotta

– Nykyisin yrittäjä, kirjailija, valmentaja ja tutkija

– Filosofian tohtori

Tilaa Seiskan uutiskirje! »