fbq
Telkkari
04.05.2021 15:56
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Eva-Liisa Orupõld, Instagram
BB-Arian
Big Brother -Arionilta tiukkaa tekstiä ohjelman tuotannolle – koki tulleensa kiusatuksi: ”Suojelitte kiusaajia leikkaamalla kiusaamistilanteet vääristelevästi”
Telkkari
04.05.2021 15:56
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Eva-Liisa Orupõld, Instagram

Big Brotherissa vuonna 2019 ihastuttanut ja vihastuttanut Arion on kirjoittanut Instagram-tilillään avoimen kirjeen Big Brother -ohjelman tuotannolle. Hän kertoo tulleensa kiusatuksi talossa ollessaan.

Tämä on avoin kirje Big Brother Suomi –ohjelman tuotannolle. Meidän kaudella (2019) Kristian ja Jukka kiusasivat mua BB-talossa olon aikana. Kiusaaminen oli mm. toistuvaa nälvimistä, vähättelyä sekä sitä, että mulle toivottiin avoimesti kärsimystä, Arion kirjoittaa.

Arion kertoo kirjoituksessaan, että hänen mielestään tuotanto kohteli häntä väärin ohjelman kuvausten aikana. 

- Kun yritin puuttua talossa kiusaamiseen, mua haukuttiin "liian herkäksi", "mielensäpahoittajaksi" tai "hulluksi". Toi on hiljentämistaktiikka, jonka nimi on gaslighting. Sen tarkoitus on kääntää kiusaaminen näyttämään siltä, että vika on uhrissa. Kiusaaminen on vakavaa henkistä väkivaltaa. Se jättää uhriin syvät arvet, sillä siihen liittyy mitätöinnin, ulosjättämisen ja nolaamisen kokemuksia.

Lue myös: Big Brother Suomi -tähden rohkea ulostulo - kertoi olevansa transsukupuolinen: "Mua itkettää, jännittää ja vatsa kramppaa""

"Te suojelitte kiusaajia"

Arion kertoo, että kiusaamisen seurauksena hänen on tänäkin päivänä vaikea luottaa ihmisiin.

- Mä koen vieläkin BB:ssa tapahtuneen kiusaamisen takia sosiaalista ahdistusta ja vaikeutta luottaa ihmisiin. Isoin arpi tuli kuitenkin siitä, että kiusaamiseen ei puututtu, ei talossa eikä mediassa. Tuotanto, on vastuutonta ja ala-arvoista, että sallitte kiusaamisen BB-talossa.

Hänen mukaansa tuotanto salli kiusaamisen.

- Lisäksi ette vain sallineet kiusaamista, vaan lähditte mukaan kiusaamiskulttuurin. Te suojelitte kiusaajia leikkaamalla kiusaamistilanteet vääristelevästi niin, että saitte mun keskustelevat yritykset puuttua kiusaamiseen näyttämään konfliktinhakuisilta. Lisäksi ette näyttäneet koosteissa ollenkaan pahimpia tilanteita, joissa mulle tehtiin henkistä väkivaltaa.

Lue myös: BB-Tarina joutui palauteryöpyn keskelle Big Brotherin jälkeen – ilkeät kirjoitukset loukkaavat: Se on tuntunut pahalta – murskaavalta suorastaan!

Arion painottaa, että kaiken tämän kiusaamisen ja trauman kokemisen jälkeen hänellä diagnostisoitiin PTSD, eli traumanjälkeinen stressihäiriö.

- BB-studiossa kehystitte tapahtumat mm. niin, että mulla "meni hermo" sen sijaan, että olisitte puhuneet todellisista kiusaamistilanteista. Toimintanne pirstaloi mun uskon oikeudenmukaisuuteen ja ihmisten hyvyyteen. Mulle tuli tästä kaikesta trauma, jonka oireista kärsin edelleen. Trauman vakavuudesta kertoo se, että sain sen takia PTSD-diagnoosin.

Lue myös: BB-Tarina mukana Pyhimyksen musiikkivideolla – viestittelivät toisilleen muutama vuosi sitten: Kävi spontaani kutsu!

Arionin mukaan Big Brother -tuotannon pitäisi kantaa vastuu tapahtuneesta.

- Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun häpeä. Kiusaaminen on sen yhteisön häpeä, jossa kiusaaminen on tapahtunut. Tämä on teidän häpeänne. Ei minun. @bigbrothersuomi te viihteellistitte kiusaamista mun mielenterveyteni kustannuksella. Kantakaa siitä vastuu. Henkinen väkivalta ei ole viihdettä, ja siitä viihteen tekeminen on täysin moraalitonta. Viihde ei muutenkaa saa mennä osallistujien mielenterveyden ylitse. Ei koskaan. Odotan teiltä julkista vastausta tähän. Terveisin, Arion Rau, hän päätti kirjoituksensa.

Näin Jukka kommentoi väitteitä

Seiska tavoitti Arionin mainitseman Jukan, joka kiistää esitetyt väitteet. Hänellä ei ole, eikä ole ollut, mitään Arionia vastaan.

- Olen hengaillut Arionin kanssa samoissa paikoissa Big Brotherin jälkeen useamman kerran. Ei ole ollut puhetta, että kiusaamista olisi ollut. En voi ymmärtää, Jukka kummastelee.

Juttua muokattu 5.5. klo 14.30. Lisätty Jukan kommentit. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »