fbq
Rikos
05.06.2022 09:52
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus
Niko Ranta-aho
Niko Ranta-ahon syytteet nurin – avustaja välitti Nikon rakkauskirjeitä Sofialle: ”Onneksi oikeus toteutui”
Rikos
05.06.2022 09:52
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus

Pitkää huumetuomiota istuva Niko Ranta-aho joutui toukokuun 17. päivänä Helsingin käräjäoikeuteen vastaamaan syytteisiin, jotka koskivat oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamista.

Nikon lisäksi syytteessä oli hänen siskonsa sekä hänen oikeusavustajanaan toiminut nainen.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho syyllistyi uhkaukseen, kun välitti kirjeitä tutkintavankeudesta ulkomaailmaan entisen oikeudenkäyntiavustajansa kautta. Myös Ranta-ahon sisko välitti veljensä viestejä ulkomaailmaan.

Lue myös: Sofia Belórf ja avomies Niko Ranta-aho pidätetty! Syynä epäilyt törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja törkeästä dopingrikoksesta!

Syyttäjän mukaan rikoksen tunnusmerkistö täyttyi, kun Ranta-aho lupasi rikoskumppanilleen helpotuksia 200 000 euron velkaan, jos tämä muuttaa kertomustaan Nikolle edullisempaan suuntaan.

Ranta-aho myös lupasi leppoisampia vankilaoloja rikoskumppanilleen, joka sai seitsemän vuoden tuomion Katiska 1 -oikeudenkäynnistä. 

Näyttö ei riittänyt

Nyt kaikki syytteet on hylätty.

Oikeuden perustelujen mukaan Nikon viestejä ei voitu pitää lainkohdassa tarkoitetun väkivallan, taloudellisen uhan tai muun oikeudettoman painostuskeinon käyttämisenä. Tämän seurauksena myös siskon ja oikeusavustajan syytteet menivät nurin.

Lue myös: Sofia Belórf toteuttaa unelmiaan Espanjassa Niko-rakkaansa kanssa – ”Kun rakastuu, sopeutuu ihan mihin vain!”

Käräjäoikeus piti näyttöä riittämättömänä.

Niko Ranta-aho
Niko Ranta-aho ja Sofia Belórf vielä silloin, kun kaikki oli hyvin.

Niko itse iloitsi Helsingin käräjäoikeuden päätösestä Instagramissaan.

- Eilen käräjäoikeus antoi päätöksen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Päätös oli odotusten mukainen, eli kaikki syytteet hylättiin kaikilta osapuolilta. Onneksi oikeus toteutui tämän asian kohdalla.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen, sillä molemmat syyttäjät ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioon.

Sujautteli rakkauskirjeitä

Tuomiosta käy ilmi herkullisia yksityiskohtia liittyen Nikon ja hänen silloisen tyttöystävänsä Sofia Belórfin suhteeseen.

Tuomiossa kerrotaan, kuinka vielä alkuvuodesta 2020 Nikon tuolloinen oikeusavustaja välitti Nikon Mikkelin vankilassa kirjoittamia rakkauskirjeitä Sofialle. Käräjäoikeuden selosteessa Sofiasta käytetään nimitystä entinen tyttöystävä.

Sofia Belórf
Kun Nikon syytteitä käsiteltiin käräjäoikeudessa, Sofia seurasi istuntoja tiiviisti. Se oli ainoa tapa, jolloin he näkivät toisiaan, sillä tuolloin pariskunnan välillä oli yhteydenpitokielto.

- Niko Ranta-aho oli käräjäoikeuden istunnossa sujauttanut kirjeitä muiden papereiden joukkoon ja soittanut perästä päin avustajalleen vankilasta ja sanonut, että papereiden joukossa on yksi pieni kirje entiselle tyttöystävälle tai siskolle, että toimitatko.

Vielä tuolloin Sofia Belórf seurasi tiiviisti Nikon oikeudenkäyntiä, eivätkä kaksikon lemmekkäät silmäykset käräjäsalissa jääneet keneltäkään huomaamatta.

Niko kuuli huhuja suhdesutinoista

Vaikka Katiska-istunnot jatkuivat pitkään, kevättalvella 2020 Sofiaa ei enää oikeussalissa nähty.

Ilmeisesti maaliskuussa Nikon kirjeiden sävy muuttui, kun huhut Sofian ja Stefan Thermanin suhdesutinoista olivat kantautuneet Nikon korviin.

Vielä tuolloin Stefu seurusteli virallisesti Martina Aitolehden kanssa, ja Sofia asui Nikon asunnossa Helsingin arvoalueella.

Lue myös: Mitä ihmettä? Vankilassa istuva Niko Ranta-aho perusti yrityksen – toimiala hämmentää

Käräjäoikeuden tuomiosta selviää, että Nikon sisko koki kirjeiden välityksen erityisen tärkeäksi.

- Sisko oli tiennyt Niko Ranta-ahon yhteydenpitorajoituksista entistä tyttöystäväänsä kohtaan, mutta hän ei ollut pitänyt yhteydenpitorajoitusten rikkomista pahana asiana, koska hänestä oli ollut kohtuutonta, että Niko Ranta-aho ei ollut saanut olla pitkään aikaan entiseen tyttöystäväänsä yhteydessä saadakseen selvyyttä parisuhdeasiaan.

Niko ounasteli oikein

Nikon ounastelut osuivat oikeaan, sillä huhtikuussa Sofian ja Stefun salasuhde lopulta paljastui. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan Sofia ja Stefu olivat heilastelleet jo pidemmän aikaa kevättalvella.

Sofian ja Stefun seurustelua kesti pari vuotta, kunnes se päättyi dramaattisesti muutama viikko sitten.

Stefan Therman
Myöhemmin Stefu pyysi julkisesti anteeksi riehumistaan myös Sofialta. - Käsi pystyyn virheen merkiksi, Stefu selitti Instagramissaan.

Tuolloin Stefu sai raivokohtauksen, kun hän kuuli Sofian muuttavan Ranta-ahojen hallinnassa olevaan asuntoon. Sfefu muun muassa heitti ikkunasta Sofian vaatteita ja matkalaukun. Lopulta poliisit veivät riehuvan kiinteistömugulin rauhoittumaan.

Niko puolestaan kommentoi Instagramissaan, ettei hän ole ollut missään tekemisissä ”Mervin” kanssa. Niko nimitteli viestissään Sofiaa Merviksi ja Stefua Matiksi.

Kursivoidut kohdat on suoria lainauksia käräjäoikeuden tuomiosta. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »