fbq
Kotimaa
04.02.2023 20:00
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Atte Kajova ja Lehtikuva
Kari Hautamäki
Tukholmassa työskennellyt Kari Hautamäki: ”Kaduilla on sotatila”
Kotimaa
04.02.2023 20:00
Teksti: Kai Merilä|Kuvat: Atte Kajova ja Lehtikuva

Tukholmassa ja sen lähialueilla on joulukuun alusta alkaen nähty kiihtynyt väkivallan aalto, jossa on tullut kuolonuhrejakin. Tietojen mukaan kyseessä on kahden huumejengin kostonhimoinen reviiritaistelu.

Kun viime vuonna koko Ruotsissa on poliisin tilaston mukaan raportoitu keskimäärin yksi ammuskelutapaus päivässä, oli tammikuun puolessa välissä luku jo yksin Tukholmassa samalla tasolla. Tukholman poliisi aloittikin vastikään ison operaation, jota on luonnehdittu poikkeustilan kaltaiseksi.

Seiska tapasi ruotsinsuomalaisen Kari Hautamäen, 41, joka työskenteli Tukholmassa neljä vuotta ensihoitajana.

– Jos tilannetta pitäisi johonkin verrata, niin kaduilla on sotatila. Luodit ja räjäytykset eivät enää kohdistu vain jengiläisiin, vaan uhriksi voi joutua kuka tahansa sivullinen, Kari sanoo.

Hän on kohdannut Tukholmassa kuolemaa lähes päivittäin. Myös oma henki on ollut uhattuna monta kertaa.

– Päälleni on käyty muun muassa ison veitsen kanssa tappomielessä. Hengenlähtö on ollut lähellä monissa pelastustehtävissä. Monesti työvuoron jälkeen on ajatellut, että ”onneksi tänäänkin selvisin hengissä”.

Työssään Kari oli taajaan hengenvaarassa. – Jokaisen työvuoron päätteeksi sitä huokaisi helpotuksesta, että oli yhä hengissä.
Työssään Kari oli taajaan hengenvaarassa. – Jokaisen työvuoron päätteeksi sitä huokaisi helpotuksesta, että oli yhä hengissä.

Lue myös: Ruotsalainen hiphop-tähti Einár, 19, on ammuttu kuoliaaksi Tukholmassa

Raha houkutteli

Ruotsissa syntyneen Karin perhe muutti Lahteen hänen ollessaan kymmenen. Aikuisena hän työskenteli Lahdessa ensihoitajana vuoteen 2019 saakka, jolloin muutti Ruotsiin.

– Voin rehellisesti sanoa, että lähdin sinne puhtaasti rahan takia. Hoitajien palkoissa on naapurimaiden välillä käsittämättömän suuri ero. Ruotsin kollegat tienaavat huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Täällä palkoista kyllä naristaan, mutta mitään ei tapahdu.

Palkan lisäksi Hautamäki koki työssään myös toisen suuren muutoksen.

– Alku oli kulttuurishokki. Muistin lapsuuteni Gävlen turvallisena kansankotina. Sitten näinkin lähiöissä pahoinvointia, köyhyyttä, slummiutumista, silmittömän väkivallan uhreja, jengitaisteluita ja niiden keskellä kaikkinaista välinpitämättömyyttä ihmishengestä.

Kari ihmetteleekin, miksei pelastustehtävissä oleville anneta Ruotsissa luotiliivejä.

– Suomessa ne kuuluvat työasuun. Ruotsissa esimieheni vastasi, että luotiliivit tekisivät ensihoitajista yltiörohkeita ja sitten he syöksyilisivät luotien eteen. Uskomatonta puhetta.

Kari Hautamäki aloitti työuransa Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta. – Isommat palkat houkuttelivat Ruotsiin.
Kari Hautamäki aloitti työuransa Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta. – Isommat palkat houkuttelivat Ruotsiin.

Lue myös: Ruotsalaisräppäri Einárin murhajuttu on yhä pimeänä, kytkös jengirikollisuuteen selvä - ministeri Magdalena Andersson kohahdutti tilannearviollaan: "Sitä voi miettiä jokainen..."

Lasten surmat järkyttivät

Vuonna 2021 heinäkuussa Ruotsissa tapahtui Pohjoismaita järkyttänyt tapahtuma, jossa kahta viisi- ja kuusivuotiasta lasta ammuttiin leikkipaikalla. Kari oli työparinsa kanssa ensimmäisenä auttamassa jalkoihinsa luodeista saaneita pienokaisia.

– Järkytyimme, kun saimme hälytyksen: ”Ampumahaava, viisivuotias.” Silloin mietin, että ei helvetti, en halua kohdata ammuttua lasta.

– Oma tyttäreni oli tuolloin kuusivuotias ja pinnistelin, etten olisi ajatellut häntä. Muuten olisin puhjennut lohduttomaan itkuun.

Kari työskenteli neljä vuotta Tukholmassa ensihoitajana. – Siellä on kaduilla jengien välinen sotatila, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa.
Kari työskenteli neljä vuotta Tukholmassa ensihoitajana. – Siellä on kaduilla jengien välinen sotatila, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa.

Myöhemmin selvisi, että lapset olivat sivullisia uhreja rikollisten välienselvittelyssä. Molemmat pienokaiset selviytyivät onneksi hengissä.

– Kyllä monet pahat tilanteet ovat vaikuttaneet minuun. Koulutuksesta huolimatta olen kuitenkin tavallinen, tunteita kokeva ihminen.

Hautamäki sanoo, että joskus rankkoja tapahtumia oli pakko nollata perinteiseen tyyliin, vetämällä umpikännit.

– Aloin kuitenkin onneksi tajuta sen, että se on lopulta tuhon tie. Ruotsissa vaiettu fakta on, että pitkään ambulanssissa ensihoitajina työskennelleiden joukossa on iso joukko täysin huumeriippuvaisia ihmisraunioita.

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.