fbqRuotsalaisräppäri Einárin murhajuttu on yhä pimeänä, kytkös jengirikollisuuteen selvä - ministeri Magdalena Andersson kohahdutti tilannearviollaan: "Sitä voi miettiä jokainen..." | Seiska
Einar

Ruotsalaisräppäri Einárin murhajuttu on yhä pimeänä, kytkös jengirikollisuuteen selvä - ministeri Magdalena Andersson kohahdutti tilannearviollaan: "Sitä voi miettiä jokainen..."

Ulkomaat | 25.11.2021 22:13

Lokakuun puolivälissä Ruotsi järkyttyi teloitustyylisestä murhasta Tukholmassa, Hammarbyn rannan asuinalueella. Uhri oli vasta 19-vuotias rap-artisti Einár. Poliisi aloitti massiivisen tutkinnan ja tiedotti etsivänsä "ainakin kahta" ampumisesta epäiltyä. Viranomainen haravoi rikospaikan huolellisesti, pyysi yleisöltä vihjeitä ja tutki valvontakameratallenteita.

Lue myös: Ökyluksusta, avointa huumeidenkäyttöä ja aseiden vilauttelua - Einàr oli oikea gangstaräppäri ja se näkyy supersuosittujen hittibiisien musavideoilla!

Väärä uutinen

Lehtitietojen mukaan tutkinnassa on tähän mennessä kuultu satoja henkilöitä. Lokakuun lopulla ruotsalaislehtiin levisi uutinen, jonka mukaan "teinipoika olisi tunnustanut osallisuutensa tekoon". Tutkintaa johtava syyttäjänvirasto kiisti tiedon ja huomautti, ettei ketään ole vangittu epäiltynä osallisuudesta murhaan. Se tarkoittaa, että juttu on yhä pimeänä ja murhaajat vapaalla. Moni ajattelee, miten se voi olla mahdollista. 

ee
Musiikillaan menestynyt nuori mies osasi esitellä saavutuksiaan. Erityisen perso hän näytti olleen hienoille autoille.

"Huumeiden ostajat vastuussa"

Einárin murha kytkeytyy Ruotsia ravistelevaan jengiväkivallan aaltoon. Ilmiön vaarallisin seuraus on ampumistapausten määrän jyrkkä kasvu. Vuositasolla niitä on jo satoja, kuolonuhrit lasketaan useissa kymmenissä. Ruotsin johtavat poliitikot ovatkin ottaneet maansa tilaan kantaa poikkeuksellisen suorasanaisesti. Väistyvä pääministeri Stefan Löfven sanoi lokakuun alussa jäähyväispuheessaan, että ampumisista ja gangsterimenon yltymisestä ovat osaltaan vastuussa "keskiluokkaiset ruotsalaiset, jotka hankkivat [rikollisilta] käyttöönsä huumausaineita."

Vielä pitemmälle meni hetken aikaa pääministerin tointa hoitanut Magdalena Andersson. Linjapuheessaan hän analysoi, että Ruotsia riivaavan rikosepidemian juurisyyt ovat huonosti kotoutuneet ryhmät maahanmuuttajia, joilla ei ole työtä, kunnollista koulutusta eikä näköaloja paremmasta. Juuri tämän kaltaiset (nuoret) henkilöt ovat alttiita ajautumaan marginaaliin ja rikoksen polulle. 

Hyvinvoiva keskiluokka puolestaan ummistaa silmänsä ja saattaa jopa tukea järjestäytynyttä rikollisuutta. Helsingin Sanomien mukaan ministeri Andersson sanoi, että "sitä voi miettiä jokainen, joka korjaa taloaan tai lakkauttaa kynsiään sopimattoman halvoilla hinnoilla ja jokainen, joka tilaa huumeita kotiinkuljetuksella tai ostaa seksiä.”

Einár ei ollut maahanmuuttaja tai huonosti integroitunut, mutta kuvatun kaltaisten porukoiden kanssa hän riitautui, mitä ilmeisimmin oman rikollisen toimintansa seurauksena.

kuva
Poliisin teknisiä tutkijoita rikospaikan maastossa lokakuussa 2021, Hammarbyssa eteläisessä Tukholmassa. Eristetty alue käytiin sentti sentiltä läpi. 

Kontrolli takaisin? 

Ennen hallituksensa yhtäkkistä ajautumista kriisiin ministeri Magdalena Andersson myös painotti, että "kontrolli otetaan takaisin". Poliitikkojen puheilla ei ole vaikutusta viranomaistutkinnan etenemiseen, mutta Einárin murhajutun selviämättä jääminen olisi paitsi väärin, niin myös noloa sekä kurinpalautusta luvanneille poliitikoille että Ruotsin poliisivoimille.

Todennäköisyys sille, että tapaus jää selvittämättä, kasvaa kuitenkin koko ajan. Erityisen haastavaksi tutkinnan tekee se, että murhaajat onnistuivat välttämään rikospaikan lähialueiden valvontakamerat. Lokakuisen illan pimeydessä tehdyt silminnäkijähavainnot ovat myös harvassa. 

Ruotsissa onkin esitetty analyyseja, joiden mukaan vain tekijöiden ilmoittautuminen ja tunnustus voisi ratkaista tapauksen. Sellaista tuskin on luvassa. Sen sijaan poliisilla on vastassaan jengikulttuurin omerta, vaikenemisen laki.

Teksti:Poutanen Pauli
Kuvat:All Over Press

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!