fbq
Kotimaa
22.02.2022 12:30
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Eetu Ampuja & Pasi Murto
Hannes Björninen.
Toimittajan kommentti: Pienen pojan epätoivoinen ilme kiteytti Leijonien kultajuhlien karmeuden – Pensselisetä-Björninen osoitti suuruutensa, mutta Yleisradiota tuli ikävä
Kotimaa
22.02.2022 12:30
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Eetu Ampuja & Pasi Murto

Suomi sai maanantaina loputkin olympiasankarinsa kotiin. Jo Helsinki-Vantaan lentokentällä lipaistiin esimakua tulevasta kansanjuhlasta, kun valtaisa joukko faneja ja mediaa vastaanottivat suuria sinivalkoisia urheilijoita hulppeassa terminaalissa.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt putkeen. Ajattelin aluksi otsikoita tämän kommentin jotakuinkin näin: Leijonien kotiinpaluusta tuli tympeä farssi: Helsinki-Vantaalla vallitsi täydellinen kaaos.

Se olisi ollut täysin totuudenmukainen luonnehdinta maanantai-iltapäivän tapahtumista. Historiallista olympiakultaa napanneiden Leijonien ja maastohiihtotähtien vastaanottojuhlallisuudet jättivät nimittäin paljon toivomisen varaa.

Lue myös: Jukka Jalosen rempseä juhlakunto kiinnitti huomion Helsinki-Vantaalla – kultakoutsilla silminnähden hilpeä kotiinpaluu: kuvat!

Pekingin paluulento oli pahasti myöhässä, mutta lopulta olympiakultaa voittaneet Leijonat marssivat Hki-Vantaan terminaaliin.
Pekingin paluulento oli pahasti myöhässä, mutta lopulta olympiakultaa voittaneet Leijonat marssivat Hki-Vantaan terminaaliin – mutta vain pieneksi hetkeksi.

Mitä ministeri edes sanoi?

Ongelmien kasaantumisen saattoi aistia jo kello neljän jälkeen iltapäivällä, kun Leijonia ei alkanut kuulua terminaaliin. Etukäteen oli tiedossa, että olympiavoittajilla olisi kiire jatkaa matkaansa lentokentältä kahvitilaisuuteen ja edelleen kansanjuhlaan Stadikalle.

Mutta kun kello alkoi lähestyä puoli viittä, alkoi näyttää siltä, ettei aikataulussa pysyttäisi. Medialle annetun tiedon mukaan Leijonien olisi jatkettava matkaansa jo kello 16.45.

Lue myös: Kultaleijonien lento pahasti myöhässä – kiekkosankareita odottaa yllätysratkaisu Helsinki-Vantaalla

Optimisten kellonaika-arvio alkoi vaikuttaa lähinnä vitsiltä siinä vaiheessa, kun väsyneitä olympiasankareita seisotettiin lohduttoman pitkään ministeri Antti Kurvisen (kesk.) jaaritellessa juhlapuheitaan, joita harva edes kuuli. Tuolloin kello kävi jo puoli viittä.

Väsyneitä Leijonia seisotettiin loputtoman pitkään juhlapuheiden kourissa, joita moni paikalla olleista ei edes kuullut.
Väsyneitä olympiasankareita seisotettiin loputtoman pitkään juhlapuheiden kourissa, joita moni paikalla olleista ei edes kuullut.

Lehdistö kansalaisten asialla

Loputtoman pitkien lässytysten jälkeen jaettiin vielä kukkapuskia ja kumarreltiin joka suuntaan. Koko sen ajan fanit ja kansalaisille juhlatunnelmia välittävä media odottivat kärsivällisesti, että pikkuhiljaa päästäisiin itse asiaan.

Lue myös: Kauhunhetket lumimyrskyssä! Krista Pärmäkoski seurasi paluulennon laskeutumista ohjaamossa ja tajusi tilanteen vakavuuden – ”Meille kerrottiin varasuunnitelmasta”

Tässä kohtaa on vielä erikseen korostettava median tehtävää: me edustamme kansalaisia ja välitämme tunnelmia heille. Olemme tavallisen veronmaksajan puolella. Mediaa oli paikalla, koska 5,5 miljoonaa suomalaista ei olisi mahtunut samaan tilaisuuteen.

Kirkasotsaisena olettamuksena siis oli, että kun pakolliset seremoniat oli saatu alta pois, lehdistö olisi päässyt kunnolla hommiin ja tuntitolkulla idoleitaan odottaneet fanit olisivat saaneet yhteiskuvansa ja nimmarinsa. Miten totaalisen väärä olettamus se olikaan.

Olympiakultaa voittaneen Leo Komarovin haastattelun sai, jos sattui seisomaan oikeassa paikassa.
Olympiakultaa voittaneen Leo Komarovin haastattelun sai, jos sattui seisomaan oikeassa paikassa.

”Aikaa kaksi minuuttia!”

Kun Leijonat päästettiin vihdoin irti, media sai maistaa omaa lääkettään. Lehdistölle nimittäin jysäytettiin todellinen uutispommi: ”Leijonia on aikaa haastatella kaksi minuuttia!”

Kaikki toljottivat monttu auki. Kaksi minuuttia?! Samalla hetkellä järjestelyt pettivät, sillä valtaisa fanilauma päästettiin rynnimään median kanssa samaan haastattelukarsinaan. Yhtäkkiä Leijonien ympärillä vallitsi kaaos, jota ei tuntunut kontrolloivat kukaan.

Lue myös: Hulvaton bilevideo! Teemu Selänteen ja Kimmo Timosen kisakunto kultafinaalissa ihmetytti Twitter-kansaa: "Niin kuin olisi kahden viikon ränni takana"

Väkeä pakkautui niin tolkuttomasti, etten itse kyennyt edes kunnolla liikkumaan. Selfiekeppiä puski kylkiluihin ja kyynärpäätä käyttäneiden innokkaiden riemunkiljahdukset kiduttivat tärykalvoja.

Median edustajat oli naulattu lähestulkoon niille sijoilleen: vain siltä leijonalta napattiin kommentit, joka sattui osumaan sopivasti kohdalle.

Leijonien telaketjun sankarit olivat haluttuja haastateltavia. Kuvassa olympiakullan ratkaissut Hannes Björninen (vas.) ja Marko-Mörkö Anttila.
Leijonien telaketjun sankarit olivat haluttuja haastateltavia. Kuvassa olympiakullan ratkaissut Hannes Björninen (vas.) ja Marko-Mörkö Anttila.

Pensselisetä osoitti suuruutensa

Kello 16.45 peli vihellettiin poikki. Leijonien haastattelutuokio oli ohi ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa. Olympiavoittajia lähdettiin yhtäkkiä kiidättämään eteenpäin sellaisella vimmalla, että moni fani jäi pettyneenä tyhjin käsin katsomaan loittonevia selkiä.

Satuin sattumalta paikalle, kun eräs lohduttoman näköinen pieni poika huikkasi epätoivoissaan: ”Moi! Saisinko mä sun nimmarin?” Viesti oli tarkoitettu Suomen uudelle kultasankarille, finaalissa viimeisen naulan Venäjän arkkuun lyöneelle Hannes Björniselle.

Lue myös: Kaikkien aikojen univelat! Pensselisetä-Björninen paljasti Leijonien kultajuhlallisuuksista – Mörkö täräytti suoraan: ”Nyt juhlitaan!”

Hannes kuuli pikkupojan sanat, kääntyi kannoillaan, palasi pikkupojan luo ja sanoi: ”Totta kai!” Sen jälkeen Suomen jääkiekkohistorian tärkeimmän maalin tehnyt lahtelainen polvistui pikkupojan vierelle, venyi väsyneenäkin leveään hymyyn ja poseerasi yhteiskuvassa.

Suuruutensa osoittaneelta pensselisetä-Björniseltä tuo pieni tempaus kesti ehkä kaikkiensa 10 sekuntia. Pikkupojalle se toi kuitenkin ikuisen muiston.

Ohessa kuva kyseisestä tilanteesta:

Kultasankari Hannes Björnisellä oli kaiken kiireen keskellä aikaa poseerata pienen faninsa kanssa. KUVA: EETU AMPUJA
Koskettava hetki, joka meni monelta ohi Hki-Vantaalla: Kultasankari Hannes Björnisellä oli kaiken kiireen keskellä aikaa poseerata pienen faninsa kanssa. KUVA: EETU AMPUJA

Kiire, kiire, kiire

Pekingin päässä myöhästynyt paluulento heijastui muutenkin ikävällä tavalla Leijonien paluupäivään. Kaikkea tekemistä ryyditti jatkuva kiireen tuntu.

Lentokentällä oli kiire lentokenttähotellin kahvitilaisuuteen. Mahdettiinko sielläkään ehtiä juoda kultakahveja loppuun, kun oli jo kiire Olympiastadionille? Alleviivaan erikseen, ettei kiire tietenkään ollut pelaajien tai kenenkään muunkaan kultajoukkueen jäsenen vika.

Lue myös: Leijonien mestarivalmentaja Jukka Jalonen kiitollisena: Vaimoni on uhrannut paljon

Mikä sitten aiheutti hirvittävän hopun? Pekingin pään lentokenttäralli, kyllä, mutta olisiko kotimaan kamarallakin asioita voitu tehdä toisin? Miksei mistään ehditty nauttia kunnolla ja rauhassa, vaan jatkuvasti juosten kusten?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leijonat (@leijonatfi)

Äkkiä mainoskatkolle!

Ikävä kyllä totuus saattaa kytkeytyä Olympiastadionin kansanjuhlaan ja sen tv-esityksestä murskakritiikkiä saaneeseen TV5-kanavaan. Oliko näet niin, että Discovery ja TV5 olivat naulanneet kansanjuhlan esitysajan alkavaksi tasan kello 19?

Ainakin alkamisajankohta oli tehty mainostajille selväksi. Jättifarssiksi haukuttu kansanjuhlan (lue: lumimyrskyn) tv-lähetys oli tungettu täyteen mainoskatkoja ja täysin turhanpäiväiseksi haukuttuja studio-osuuksia. Monella tuli Yleä ikävä.

Pieni ajatusleikki: mitä, jos Yleisradio olisikin saanut vastata kansanjuhlan televisioinnista vaikkapa Yle Areenan puolella? Lähetys olisi alkanut sitten kun se olisi alkanut, ei kun Leijonat olisivat ehtineet paikalle. Ilman hoppua, rauhassa ja tyylillä.

Silloin fanit olisivat saaneet haluamansa, media olisi saanut välitettyä kunnolla tunnelmat kotikatsomoihin eikä olisi ollut jatkuva kiire – eikä tv-lähetyksissä pelkkiä mainoskatkoja.

Eetu Ampuja, erikoistoimittaja

Tilaa Seiskan uutiskirje! »