fbq
Kotimaa
19.03.2023 23:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset

Terveysuutiset: Tuore tutkimus vahvisti lihavuusepidemian syyn

Kotimaa
19.03.2023 23:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock

Sokerilla makeutetut limut, mehut ja muut juomat ovat hyvin todennäköisesti yksi lihavuusepidemian syy. Vaikutukset on tunnettu pitkään, mutta uudet tutkimukset vahvistavat asian.

Lasten painoindeksi suureni jokaista päivittäin juotua sokerijuomaa kohden, ja aikuisten paino nousi tasaisesti kulutuksen kasvaessa. Limujen lisääminen ruokavalioon myös nosti aikuisten painoa. Sokerijuomien vähentäminen johti painon laskuun.

Sokerilla makeutetut juomat eivät aiheuta samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteässä muodossa nautittu energia, kuten vaikkapa leivos. Tämän vuoksi ne voivat salakavalasti suurentaa energian saantia ja johtaa lihomiseen.

Lue myös: Terveysuutiset: Näin rasvamaksapotilaiden terveys kohenee

Äidinmaidonkorvikkeiden hyödyt tarkkailuun

Äidinmaidonkorvike

Äidinmaidonkorvikkeita markkinoidaan maailmalla lukuisilla terveysväittämillä, mutta tuoreen selvityksen mukaan valtaosa niistä ei perustu tutkittuun tietoon.

15 maassa tehdyn tutkimuksen mukaan äidinmaidonkorvikkeen esitettiin useimmiten auttavan aivojen, silmien tai keskushermoston kehitystä, vahvistavan immuunipuolustusta tai edistävän kasvua ja yleensäkin lapsen kehittymistä.

Lue myös: Terveysuutiset: Liikunnasta apua lasten ja nuorten masennukseen

Vain 26 prosentissa tuotteista viitattiin tutkimuksiin. Näistä vain 56 prosenttia oli kliinisiä kokeita, joista vain 14 prosenttia oli asianmukaisesti rekisteröity ja 90 prosentissa tapauksista tulokset olivat hyvin epävarmalla pohjalla.

Äidinmaidonkorvikkeista esitetyt perusteettomat terveysväittämät ovat haitallisia, koska ne voivat luoda mielikuvan, jonka mukaan korvikkeet ovat rintamaidon veroisia tai sitä parempia. Tutkimusten mukaan rintamaito on kuitenkin aina ensisijainen ravinto vauvalle. Riittämättömän imettämisen vuoksi vuosittain arviolta 600 000 lasta menehtyy ripuliin tai keuhkokuumeeseen.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.