fbq
Kotimaa
18.03.2023 23:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Näin rasvamaksapotilaiden terveys kohenee
Kotimaa
18.03.2023 23:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock

Rasvamaksapotilaiden terveys voi kohentua lisäämällä liikuntaa ja noudattamalla vuoropäiväpaastoa. Hyödyt näkyvät jo kolmessa kuukaudessa.

Vuoropäiväpaastossa potilas syö normaalisti, mutta joka toinen päivä energiansaanti pudotetaan hyvin alhaiseksi.

Osana tutkimusta 80 ylipainoista rasvamaksapotilasta satunnaistettiin neljään ryhmään. Yksi ryhmä noudatti vuoropäiväpaastoa ja harrasti aerobista liikuntaa tunnin päivässä viitenä päivänä viikossa, yksi ryhmä noudatti vain dieettiä, yksi lisäsi vain liikuntaa ja viimeinen ryhmä toimi verrokkina.

Lue myös: Terveysuutiset: Liikunnasta apua lasten ja nuorten masennukseen

Tulosten perusteella maksan rasvapitoisuus väheni 5,5 prosenttia enemmän osallistujilla, jotka noudattivat vuoropäiväpaastoa ja lisäsivät liikuntaa. He myös laihtuivat muita enemmän, insuliiniaineenvaihdunta tehostui ja maksan tilasta kertovan seerumin ALAT-entsyymin aktiivisuus väheni.

Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Rasvamaksan yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittaa maksaa. Rasvamaksaan sairastuu noin joka neljäs aikuinen.

Lue myös: Terveysuutiset: Työpaikan hengitysilma voi lisätä nivelreumaa

Parkinson-oireisiin apua ultraäänihoidolla

Parkinsonin tautia sairastavien oireet lievittyvät merkittävästi aivojen uuden ultraäänihoidon avulla. Hoito ei vaadi leikkausta eikä nukutusta.

Ultraäänimenetelmällä poltetaan ei-tahdonalaisiin liikkeisiin vaikuttavia hermosolurykelmiä aivojen linssitumakkeen mediaalisessa osassa.

Jopa 70 prosentilla potilaista vapina, kävelyvaikeudet ja lihasjäykkyys vähenivät huomattavasti yhden ultraäänihoidon jälkeen. Lumeryhmäläisistä 30 prosenttia koki oireidensa lievittyneen. Hoitoon liittyi jonkin verran lieviä haittavaikutuksia, kuten pääkipua, huimausta, puheen sammaltamista, kävelyvaikeuksia ja pahoinvointia, mutta ne paranivat muutamassa päivässä tai viikossa.

Parkinsonin tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Ultraäänihoitokaan ei paranna sairautta, mutta se voi osoittautua turvalliseksi ja tehokkaaksi oireiden helpottajaksi.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.