Lasten ja nuorten masennusta hoidetaan terapialla ja lääkkeillä, mutta myös liikunta saattaa lievittää masennusoireita.
Ohjattuun liikuntaryhmään satunnaistettujen masennusoireet lievittyivät enemmän kuin verrokkiryhmäläisten. Tämä havaittiin riippumatta muun liikunnan määrästä, lasten mahdollisista muista sairauksista ja monista taustamuuttujista.
Voimakkain yhteys koski diagnosoitua masennusta tai muuta mielenterveyden häiriötä sairastavia sekä yli 13-vuotiaita.
Aiemmissa tutkimuksissa liikunta on lievittänyt myös aikuisten masennusoireita ja ahdistuneisuutta. Vaikutus voi johtua suoraan liikunnasta, mutta myös liikunnan sosiaaliset puolet saattavat selittää osan.
Lue myös: Terveysuutiset: Työpaikan hengitysilma voi lisätä nivelreumaa
Korkea verenpaine aiheuttaa eteisvärinää

Korkea verenpaine on tunnettu eteisvärinärytmihäiriön riskitekijä. Tutkimusten perusteella korkea verenpaine liittyy noin 50 prosenttia suurempaan eteisvärinäriskiin.
Tutkijoiden tulokset kymmenien miljoonien ihmisten seurantatietoihin. Analyysin mukaan potilaat, joilla on diagnosoitu kohonnut verenpaine, sairastuvat eteisvärinään 50 prosenttia todennäköisemmin, mutta riskit suurentuvat jo alhaisemmilla verenpainelukemilla. Tulokset korostavat verenpaineen hallinnan merkitystä.
Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Se suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.
Lue myös: Terveysuutiset: Rasvamaksasta tullut lasten ja nuorten sairaus – tässä syy
Suomalaisnuoret saavat riittävästi D-vitamiinia

Suurin osa suomalaisista 15–17-vuotiaista saa tarpeeksi D-vitamiinia, mutta kolmanneksella tasot jäävät alhaisiksi.
Noin joka neljännellä päivittäinen saanti jäi alle suositusten eli alle 10 mik-rogrammaan päivässä.
Nuorten tärkeimmät lähteet olivat D-vitamiinilisät, maito ja kasvismargariinit ja pojilla myös lihatuotteet. Suomessa maitoon ja margariineihin lisätään D-vitamiinia.
Vitamiinitasoihin vaikuttivat myös ulkomaanmatkat aurinkoisiin maihin sekä se, kuinka paljon nuori ulkoili. Vaje oli harvinaisempaa korkeasti koulutetuissa ja varakkaammissa perheissä. Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja siksi vitamiinilisät ovat monille tarpeen.
Antibioottiannos ehkäisee synnyttäjän verenmyrkytyksiä

Loppuraskauden verenmyrkytys eli sepsis on merkittävä äitikuolleisuuden aiheuttaja. Sitä voisi huomattavasti vähentää antamalla äideille yhden antibioottiannoksen ennen synnytystä. Tämän on osoitettu vähentävän sepsistä äideillä, jotka synnyttävät keisarileikkauksella, mutta tieto alateitse synnyttävistä on puuttunut.
Sepsis johtuu bakteerien pääsemisestä verenkiertoon. Yleisin vakavan tulehduksen oire on korkea kuume, joka voi viedä huonoon kuntoon jo muutamassa tunnissa.
Tutkimukseen osallistui 29 000 raskaana olevaa naista seitsemästä Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan maasta. Antibioottia saaneille kehittyi sepsis noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin verrokeille. Myös kohdun limakalvon tulehdus endometriitti sekä haava- ja virtsatietulehdukset olivat harvinaisempia.
Äidin saama antibiootti ei vähentänyt lasten sepsistä tai kuolemia, mutta lääkityksestä ei ollut myöskään lapsille haittaa.
Lähde: Duodecim
Tilaa Seiska tästä!
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.