Nivelreuma näyttäisi olevan tavallista yleisempi niillä, joiden työpaikan hengitysilmassa on pölyjä, kemikaaleja ja muita mahdollisesti haitallisia aineita. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä pitempään altistus kestää.
Riskit olivat merkittävästi suurempia, jos altistuksen lisäksi potilas tupakoi ja oli geneettisesti altis nivelreumalle.
Lue myös: Terveysuutiset: Rasvamaksasta tullut lasten ja nuorten sairaus – tässä syy
Miesten työperäinen altistuminen oli yleisempää. He altistuivat varsinkin pesuaineille, hiilimonoksidille eli häälle, kivi-, betoni- ja rautapölylle sekä polysyklisille aromaattisille hiilivedyille. Naiset altistuivat pesuaineiden lisäksi useimmiten paperipölylle ja hiilimonoksidille.
Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 40 aikuista 100 000:sta. Oireet alkavat vähitellen esimerkiksi nivelten aamujäykkyytenä, arkuutena ja turvotuksena.
Umpilisäkepotilaalle riittää lyhyt antibioottikuuri

Antibioottilääkitys kuuluu osaksi umpilisäketulehduksen jälkeistä hoitoa, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella lääkitystä ei tarvitsisi jatkaa sairaalassa kuin kaksi päivää.
Kahden päivän antibioottihoidon saaneilla oli vähemmän haittavaikutuksia, ja heidän sairaalahoitonsa oli lyhyempi kuin pitempään lääkittyjen.
Lääkityksiä halutaan lyhentää, koska liialliset ja turhat lääkitykset lisäävät vastustuskykyisiä bakteerikantoja.
Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi.
Lähde: Duodecim
Tilaa Seiska tästä!
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.