fbq
Kotimaa
04.03.2023 22:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Rasvamaksasta tullut lasten ja nuorten sairaus – tässä syy
Kotimaa
04.03.2023 22:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock

Lihavuuden yleistymisen myötä rasvamaksasta on tullut myös lasten ja nuorten sairaus. Ruotsalaistutkimuksen mukaan se suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Rasvamaksadiagnoosin saaneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin seuraavien 17 vuoden aikana oli kaksi kertaa suurempi kuin terveiden. Erityisesti iskeeminen sydänsairaus, sydämen vajaatoiminta ja rytmihäiriöt olivat heillä yleisempiä. Riskit olivat vielä suurempia potilailla, joilla oli jo rasvamaksatulehdus, joka voi johtaa kirroosiin.

Lue myös: Terveysuutiset: Tästä sairaudesta kärsii 90 000 suomalaista – kalliit seulonnat paljastavat taudin varhain

Masennuslääkkeistä pieni apu kiputiloihin

Masennuslääke

Masennuslääkkeitä käytetään entistä useammin myös kiputilojen hoidossa, mutta näyttö niiden tehosta on hyvin vähäistä. Osa masennuslääkkeistä lievittääjoitain kiputiloja, mutta useimmiten ne ovat joko tehottomia tai tutkimusnäyttö on puutteellista.

Yhdessäkään katsaustutkimuksessa ei löytynyt kiistattomia ja korkealaatuisia todisteita siitä, että masennuslääkkeet tehoaisivat kiputiloihin, mutta kohtalaista näyttöä löytyi SNRI-lääkkeiden sopivuudesta leikkauksen jälkeisten ja selkäkipujen, fibromyalgian ja neuropaattisen kivun hoitoon.

Muiden lääkkeiden ja kiputilojen osalta näyttö oli heikkolaatuista tai se puuttui kokonaan. Masennuslääkkeiden käyttö muuhun kuin masennuksen hoitoon on yleistynyt huomattavasti edellisten vuosikymmenten aikana.

Lue myös: Terveysuutiset: Keisarileikkaus voi säästää kiusalliselta vaivalta

Kuulolaite pienentää muistisairausriskiä

Kuulolaite

Huonokuuloisuus on yhdistetty suurentuneeseen muistisairauksien riskiin useissa tutkimuksissa, mutta riskiä voi pienentää käyttämällä kuulolaitetta. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan muisti voi myös parantua, kun potilas alkaa käyttää kuulolaitetta.

Tulosten perusteella muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen oli noin viidenneksen epätodennäköisempää potilailla, jotka käyttivät kuulolaitetta.

Tulokset eivät paljasta, mistä huonokuuloisuuden ja muistisairauksien yhteys tarkalleen johtuu, mutta aistien heikentyminen vähentää liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä ja siten edistää dementian kehittymistä.

Keski-ikäisistä noin joka viidennellä on keskustelua haittaava kuulovika. Yli 80-vuotiaista kuulovikaisia on noin kolmannes.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.