fbq
Kotimaa
18.02.2023 22:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock
Keisarinleikkaus
Terveysuutiset: Keisarileikkaus voi säästää kiusalliselta vaivalta
Kotimaa
18.02.2023 22:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Adobe Stock

Perinteinen alateitse tapahtuva synnytys suurentaa virtsankarkailun ja muiden lantionpohjan ongelmien riskiä. Keisarileikkauksella synnyttävät sen sijaan useimmiten välttyvät ainakin vaikeaoireisilta vaivoilta.

Ruotsalaistutkimuksen perusteella virtsankarkailun ja lantion elimen laskeuman takia toteutettavat leikkaukset tehdään lähes yksinomaan naisille, jotka ovat synnyttäneet alateitse. Keisarileikkauksella synnyttäneet tarvitsevat leikkaushoitoa yhtä harvoin kuin naiset, jotka eivät ole synnyttäneet.

Tutkimus perustui 40 000 naiseen, joille oli tehty leikkaus lantion elimen laskeuman takia. Inkontinenssileikkaus oli tehty 20 000 naiselle. Leikatuista 93–98 prosenttia oli synnyttänyt alateitse.

Lue myös: Terveysuutiset: Tällainen terapia auttaa syömishäiriöistä

Lihavuudesta myös selkä- ja nivelkipuja

Ylipaino

Vuonna 2019 noin 36 miljoonaa ihmistä kärsi lihavuuden takia alaselkäkivusta, 73 miljoonaa nivelrikosta ja 17 miljoonaa kihdistä. Lihavuuteen liittyvät tuki- ja liikuntaelinten sairaudet aiheuttivat globaalisti 180 miljardin euron menot, joista noin 60 miljardia koostui terveydenhuollon kuluista ja loput tuottavuuden laskusta. Yhteensä tämä vastasi noin 0,2 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta.

Maailman aikuisväestöstä ainakin 40 prosenttia on ylipainoisia ja 13 prosenttia lihavia. Suomalaisista aikuisista noin neljännes on lihavia, mutta normaalipainon ylittää kaksi kolmannesta miehistä ja yli puolet naisista.

Lue myös: Terveysuutiset: Tästä ruokavaliosta on apua raskauteen

Tupakointi lisää haimatulehdusriskiä

Tupakointi

Runsas alkoholinkäyttö on pitkään ollut tärkein haimatulehdusten aiheuttaja, mutta nyt tupakointi on noussut alkoholin tasolle. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella tupakointi voi nykyään olla jopa tärkein yksittäinen vaaratekijä.

Tupakoivat sairastuvat seurannan perusteella krooniseen haimatulehdukseen kolme kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat. Runsas alkoholinkäyttö liittyy 2,5-kertaiseen sairastumisriskiin. Sekin on huomattava, mutta silti hieman pienempi kuin tupakointiin liittyvä riski.

Tupakoinnin merkitys haimatulehduksissa on todettu myös Suomessa. Erityisesti tupakointi yhdessä alkoholin suurkulutuksen kanssa suurentaa sairastumisriskiä.

Lue myös: Terveysuutiset: Tästä syystä suomalaismiesten tulisi saunoa vähintään kolmesti viikossa

Pelaaminen hidastaa dementiaa

Pelaaminen

Terveellistä ruokavaliota noudattavien ja muutenkin terveellisesti elävien muisti näyttäisi heikkenevän muita hitaammin.

Kiinalaistutkimuksessa osallistujilta kyseltiin myös liikunnasta, tupakoinnista, sosiaalisista kontakteista, muistin toimintaa ylläpitävistä harrastuksista ja aktiviteeteista sekä alkoholinkäytöstä.  

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio oli tärkein, mutta myös liikunta ja muistia ylläpitävä toiminta, kuten lukeminen, kirjoittaminen ja pelaaminen liittyivät hitaampaan muistin heikkenemiseen.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.