fbq
Kotimaa
22.05.2022 23:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Terveysuutiset
Terveysuutiset: Antibiootista yllättävä haitta pikkulapsille
Kotimaa
22.05.2022 23:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Alle kaksivuotiaat lapset, joita on hoidettu antibiootein, eivät välttämättä saa täyttä hyötyä rokotteista. On ilmennyt, että pienillä lapsilla rokotteiden teho heikkenee etenkin useamman antibioottikuurin vaikutuksesta. Tutkijat ovat tarkastelleet useita yleisiä rokotuksia, kuten kurkkumätä-, jäykkäkouristus, polio- ja pneumokokkirokotteita.

Lue myös: Terveysuutiset: Sydänoireita, uniongelmia ja muistisairautta – näin moni helsinkiläinen altistuu haitalliselle liikennemelulle

Liikaenergia lautasella vaanii muistiasi

Ruoka

Jos saat päivittäisestä ruokavaliostasi runsaasti energiaa ja rasvaa, saatat myöhemmällä iällä kärsiä muita enemmän muistiongelmista. Tutkimuksen mukaan runsasenergistä ravintoa syövillä muistihäiriöt ovat lähes kolme kertaa muita yleisempiä. Lisäksi suuri hiilihydraattien määrä lisää muistisairauden ja muiden kognitiivisten toimintojen heikentymisen riskiä.

Lue myös: Terveysuutiset: Tätä lääkettä varottava raskauden aikana

Pistoksella lonkkakipu kuriin

Nivelrikko

Suomessa yli 45-vuotiaista noin kuusi prosenttia sairastaa lonkkanivelrikkoa. Brittitutkijat ovat havainneet lonkkaniveleen pistettävän kortikosteroidipistoksen helpottavan potilaiden kipuja ja parantavan toimintakykyä. Pistoksen vaikutus on tehokkain 2-4 kuukauden sisällä pistoksesta. Toistaiseksi kortikosteroidipistoksia käytetään yleisemmin polven nivelrikon hoidossa.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiskan uutiskirje! »