fbq
Kotimaa
18.03.2022 13:43
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: Seiskan toimitus
Sanna Marin
Pääministeri bailasi aamuyöhön ilman virkapuhelinta - oikeuskansleri antoi ratkaisunsa Sanna Marinin bilekohusta
Kotimaa
18.03.2022 13:43
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: Seiskan toimitus

Seiska jysäytti joulukuun alussa todellisen uutispommin, että pääministeri Sanna Marin (sd.) oli ollut juhlimassa aamuyöhön saakka Helsingin ydinkeskustan ravintoloissa.

Lue lisää: Bile-Sanna iski taas! Pääministeri Marin lipitti kaljaa, napsutteli sormiaan baarimikolle ja tanssi villisti Helsingin yössä - juhlat jatkuivat aamuun asti: salakuvat!

Marinin juhlinnasta tuli jopa kansainväliseksi levinnyt kohu, sillä Marin oli edellisenä päivänä altistunut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronalle, eikä pääministerillä ollut baarireissulla mukanaan omaa virkapuhelintaan. Näin valtioneuvoston kanslian ohjeistus välttää kontakteja ulkoministeri Haaviston koronavirustartunnasta johtuen saavutti pääministerin vasta bileiltaa seuranneena aamuna.

Oikeuskansleri sai tapauksesta kanteluita, joiden mukaan Marin menetteli ministereitä velvoittavien ohjeiden ja terveysturvallisuusohjeiden vastaisesti, kun hänellä ei ollut virkamatkapuhelinta mukana viettäessään vapaailtaa.

Lue myös: Sanna Marinin bilekohu paisui kansainväliseksi - pääministerin bailaus nousi otsikoihin Britanniassa, Ruotsissa ja Virossa

Oikeuskansleri antoi torstaina ratkaisunsa bilekohuun, ja tarkemmin virkamatkapuhelimen käyttöön liittyen. Oikeuskanslerin mukaan pääministeri ei toiminut tapauksessa virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Syynä ratkaisuun oli se, että voimassa olleet terveysviranomaisten ja valtioneuvoston koronatoimintaohjeet olivat osin ristiriitaiset altistumistilanteiden osalta.

"Oikeuskanslerin saamien selvitysten mukaan ministereille osoitetut kirjalliset ohjeet virkamatkapuhelimen käytöstä eivät olleet tapahtuma-aikana sisällöllisesti täysin yhteneväiset. Pääministeri Marin oli tavoitettavissa toisesta työpuhelimestaan eikä hänen voitu kokonaisuutena arvioiden katsoa menetelleen ohjeiden tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti", ratkaisussa todetaan.

Sanna Marin
Bile-Sanna ei tyytynyt bileiltana vain istuskeluun, vaan kävi korkkaamassa myös yökerhon tanssilattian.

 

Lue myös: Seiska sai käsiinsä kohuvideon Sanna Marinista tanssilattialla - uskomaton yksityiskohta näyttää kuinka hänet oikeasti sai kiinni lauantaina

Oikeuskanslerin mukaan on tärkeää kuitenkin varmistaa, että valtioneuvoston tilannekeskus pystyy tavoittamaan valtionjohdon ja virkamiesjohdon ympärivuorokautisesti häiriö- ja poikkeustilanteissa.

"Valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevat ohjeistukset tulisi saattaa sisällöltään yhteneväisiksi ja pitää ajan tasalla. Lisäksi on tärkeää, että kaikkia ministereitä neuvotaan perehdytyksen yhteydessä henkilökohtaisesti paitsi tavoitettavuudesta yleisesti, myös työpuhelinta koskevista käytänteistä", oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan.

Toimenpiteisiin valtioneuvoston matkapuhelinkäytänteitä koskevan ohjeistuksen yhtenäistämiseksi on oikeuskanslerin mukaan jo ryhdytty.

Lue myös: Sanna Marin avoimena bileillastaan, yllättävä vastaus juomavalintaan: "En muista"

Katso kohuvideo Sanna Marinin bileillasta!