fbq
Kotimaa
17.02.2022 20:31
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan arkisto
Juhani Tamminen.
Näinkö siinä käy? Leijonilla on latu auki olympiafinaaliin – mutta Juhani Tamminen pitäisi vielä hävittäjät maassa: ”Sanon ihan suoraan…”
Kotimaa
17.02.2022 20:31
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan arkisto

Pekingin talviolympialaisten miesten jääkiekkoturnauksessa saatetaan nähdä todellinen unelmafinaali. Jos Suomi paketoi Slovakian ja Ruotsi omassa välierässään Venäjän olympiakomitean joukkueen, loppuottelussa nähdään todellinen klassikko.

Ei kannata kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa. Seiskan epävirallinen kiekkoasiantuntija Juhani Tamminen, 71, ei vielä lähtisi virittelemään hävittäjäsaattuetta olympiakultaa huuhtoville Leijonille, vaikka moni pitääkin jo finaalipaikkaa varmana.

– Hornetit kannattaa pitää vielä maassa. Pelit on pelattava ensin. Sitä paitsi näen perjantaiaamun Slovakia-ottelussa yhden helvetin ison uhkakuvan, Tami ärähtää.

Lue myös: Nyt tarkkana! Juhani Tamminen varoittaa kaikkia suomalaisia Leijonien kuolemanottelun alla: Tätä virhettä ei saa ikinä tehdä kotikatsomoissa: ”Ei s***ana!”

Tämä mies on saatava kuriin. Slovakian superjunnu Juraj Slafkovsky iski alkusarjassa kaksi maalia Suomen verkkoon.
Tämä mies on saatava kuriin. Slovakian 17-vuotias superjunnu Juraj Slafkovsky iski alkusarjassa kaksi maalia Suomen verkkoon.

Ratkaiseva alku

Kokenut kiekkomies muistuttaa siitä, että Suomi on ollut aina arvoturnauksissa parhaimmillaan altavastaajan asemassa. Välierässä Slovakiaa vastaan tuo asetelma kääntyy kuitenkin kirkkaasti toisinpäin.

Lue myös: Valtavia bonuksia! Olympiasankari Iivo Niskanen nauraa matkalla pankkiin, myös Joni Mäelle muhkea tilipäivä – Juha Mietokin mykistyi: "Työmies on palkkansa ansainnut!"

– Nyt on pitkästä aikaa sellainen tilanne, että leijona lähteekin ennakkosuosikkina ja Slovakia altavastaajana. Se tarkoittaa sitä, että psykologinen valmistautuminen nousee entistä tärkeämpään rooliin, Tami korostaa.

– Antaisin sellaisen vinkin, että kannattaa katsella ottelun ensimmäistä kymppiä. Jos Slovakia meinaa hoitaa homman, niin heidän kannaltaan pelin pitää olla ensimmäisen erän puoliväliin asti vähintään tasan. Silloin Suomen paine kasvaa.

Lue myös: Paljonkertova kuva! Näin timanttisessa tikissä Juhani Tamminen oli huippuvuosinaan: ”Penkistä heittämällä 150 kiloa, tehkääpä nykypäivän veljet perässä!”

Suomen ja Slovakian välieräkohtaamisesta odotetaan armotonta vääntöä. Ottelu alkaa perjantaina jo aamukuudelta Suomen aikaa.
Pian taistellaan finaalipaikasta! Suomen ja Slovakian välieräkohtaamisesta odotetaan armotonta vääntöä. Ottelu alkaa perjantaina jo aamukuudelta Suomen aikaa.

”Sanon ihan suoraan…”

Entäs jos käykin niin, että slovakit menevät jopa johtoon? Tamminen kaivaa sivistyneenä miehenä naftaliinista klassisen ranskankielisen termin.

– Panique, eli paniikki. Niin voi käydä, jos slovakkiveli menee johtoon, Tami tuumaa.

Lue myös: Olisitko arvannut? Hän on Suomen olympiajoukkueen suosituin Instagramissa – mukana myös kuvankaunis lätkävahti ja Iisalmen ihmemies

– Tätä ei moni tajua syvällisesti, mutta jääkiekko on koripallon ohella erittäin herkkä laji sellaiselle asetelmalle, jossa toinen on altavastaaja ja toinen ennakkosuosikki. On ylivoimaisesti vaikeinta lähteä peliin niin, että kaikki odottavat vain voittoa.

– Jos Slovakia menee johtoon ja tekee pelin Suomelle vaikeaksi, niin… Sanon ihan suoraan, etten ole ihan varma, että kaikki Suomen joukkueessa kestävät sitä tilannetta. Se paine olisi ihan infernaalinen.

Onko tätä luvassa lisää? Tami toivoo, että Atte Ohtamaa vetää välierässä "Slovakian hiiret pystyyn."
Onko tätä luvassa lisää? Tami toivoo, että Atte Ohtamaa vetää välierässä "Slovakian hiiret pystyyn."

Ohtamaa vetää hiiren pystyyn?!

Jos, jos ja jos. Aina voidaan toki jossitella. Lähtöasetelma on toki silti se, että Suomen pitäisi kellistää Slovakia, jota se veti jo alkusarjassa selvin numeroin käkättimeen. Tamin mielestä ottelu voi ratketa Leijonien eduksi jopa yksittäisessä tilanteessa.

– Joko maalin muodossa tai sitten vaikka niin, että veli (Atte) Ohtamaa vetää sen slovakialaisen hiiren pystyyn ja hiiri kannetaan kaukalosta jalat edellä ulos. Se voi olla jokin tällainen yksittäinen hetki, jossa vastustajan selkäranka murtuu!

Lue myös: Juhani Tammista varoitettiin koskemasta Gordie Hoween, mutta turkulainen kukkopoika ei kuunnellut – se oli hirvittävä virhe: ”Iski ihan s****nan kovaa kupoliin!”

Mikäli Aurinkokuningas astelisi kioskille lyömään vetoa, kupongissa olisi selvät sävelet.

– Veikkaisin Suomen voittoa, ehdottomasti. Jos Suomi on siinä ottelussa kotijoukkue, niin kuponkiin pomminvarma ykkönen. Siihen kaikki rahat! Tosin on hyvä, että madame Tammisella on puolet taloutemme rahoista, Tami naureskelee.

Miesten jääkiekon välieräottelu Suomi – Slovakia perjantaina alkaen klo 6. TV5 näyttää matsin suorana lähetyksenä.

Juhani Tamminen on pomminvarmasti tv-ruudun ääressä, kun Pekingissä olympiakiekko tippuu jäähän aamukuudelta Suomen aikaa.
Juhani Tamminen on pomminvarmasti tv-ruudun ääressä, kun Pekingissä olympiakiekko tippuu jäähän aamukuudelta Suomen aikaa.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »