fbq
Kotimaa
13.02.2023 16:06
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Nelonen, Instagram
janne nacci tranberg

Mitä ihmettä? Janne "Nacci" Tranberg ryöpyttää vasikoita blogissaan - tilittää vankilaolojaan

Kotimaa
13.02.2023 16:06
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Nelonen, Instagram

Moottoripyöräjärjestö Cannonballin entinen johtohahmo Janne ”Nacci” Tranberg, 49, on perustanut blogin.

Janne päivittelee tuoreita kuulumisiaan omilla verkkosivuillaan. Hän mainostaa blogiaan myös Instagram-tilillään.

Mies mainitsee heti alkuun ensimmäisessä blogikirjoituksessaan elävänsä informaatiopimennossa. Jannen mukaan hänen on ainoastaan mahdollista lukea uutisia teksti-tv:stä tai Helsingin Sanomista. 

– Olen vankilassa ja elän informaatio pimennossa, lukuunottamatta teksti tv:tä ja Helsingin Sanomia. Jep, niistä ei paljon kostu. Toisinaan koen helkkarinmoista tarvetta ottaa kantaa johonkin tai muuten vaan kommentoida, rääpiä suuta, arvostella tai valittaa. Täällä vankilassa se ei ole kuitenkaan helppoa. Ei nettiä, ei älypuhelinta, ei mitään nopeasti reagoivaa kanavaa käytettävissä, Janne kirjoittaa.

Lue myös: Kumpi rikollispomo tienasi enemmän? Janne "Nacci" Tranberg ja Niko Ranta-aho tahkoivat tiliä kalterien takana

Janne toteaa haluavansa purkaa ajatuksissaan omassa blogissaan. Hän kuitenkin arkailee blogi-sanan käyttöä.

– Elän kuplassa, missä ei ole väliä kuinka paljon huutaa, se ei kuulu mihinkään. Sama toisinpäin, ei tännekään kuulu mitään. Tarvin siis alustan jossa meuhkata itsekseni. Samalla annan itselleni oikeuden kommentoida lähes mitä tahansa.

Jos en kutsu tätä blogiksi, mikä tämä sitten on? Blogista tulee mieleen jokin muinaisjäänne nettikirjoitusten kultakaudelta. Paikka jossa selitetään ruuanlaitosta ja samalla mainostetaan jotakin aiheeseen liittyvää sälää. Tai kerrotaan jumppaamisen ihanuudesta ja esitellään uusia trikoita. Viimeisenä annetaan hyvinvointivinkkejä seuraajille, vaikka oma elämä olisikin ihan päin vittua.

Janne mainitsee olevansa nykypäivänä jonkin verran harkitsevampi sen suhteen, mitä hän sanoo tai kirjoittaa.

Olen välillä kirjoitellut omia juttuja ja niistä on syntynyt kirjoja. Sen seurauksena on syntynyt kumppanuuksia eri toimijoiden kanssa. Arvokkaat yhteistyöt taas johtavat siihen että pitää miettiä mitä sanoo, ainakin melkein. Jossain nähtiin luultavasti varmuudenvuoksi aiheelliseksi varmistaa että ymmärrän missä rajat menee. Se on ihan ok.

Lue myös: Niko Ranta-Ahon siskon kanssa käräjäsalissa suudellut Janne "Nacci" Tranberg puhuu podcastissa puolisostaan: "Soitan aamuisin ja tarkistan, onko kotona"

Miehen mukaan hänelle on annettu eräänlainen eettinen ohjeistus, jonka mukaan hänen pitäisi käyttäytyä.

Sain jokatapauksessa eettisen ohjeiston, samaan aikaan kun aloin suunnitella jonkin blogi tyyppisen kirjoitusalustan käyttöönottoa. No, anyway tutustuin ohjeistoon huolellisesti ja siitä jäi mieleen päälimmäisenä muutama kohta. Vähän niinkuin kymmenen käskyä raamatusta.

Janne kertaa hänen mielestään kiinnostavimmat säännöt lukijoilleen.

-En saa lahjoa ketään.
-En saa maksaa voitelurahaa kenellekään.
-En saa kestitä ketään.
-Minulla pitää olla ympäristöluvat kunnossa.
-Minun pitää sallia tarkastus tarkastusryhmälle eettisten ohjeiden noudattamisesta.
-Minun pitää huolehtia että juomavettä on käytössä.

Mies myöntää nöyrästi rikkoneensa aiemmin kaikkia edellä mainittuja sääntöjä. Janne suhtautuu sääntöihin positiivisella asenteella.

Olin tottakai aikaisemmassa elämässä rikkonut noita kaikkia ”käskyjä”, että ohjeisto tuli kyllä oikeaan paikkaan. Lopuksi todettiin että kauppasaarrossa olevien kanssa ei hengailla. Aloin miettiä että entäs murhaajat ja ryöstäjät?

Eräs kohta ohjeistuksessa ei kuitenkaan ollut Jannen mieleen. Janne täräyttää tekstissään ettei hän aio vasikoida siitä, jos toinen vanki jostain syystä toimisi ohjeistuksen vastaisesti.

Aivan ohjeiston lopussa kannustettiin ilmiantamaan nimettömän ilmiantokanavan kautta joku, jonka huomaa toimivan ohjeiston vastaisesti. Joudun kuitenkin ummistamaan silmäni yhä kaikelta ympärillä tapahtuvalta. Vankilassa eletään vankilan säännöillä, eikä ilmianneta ketään.

– Tervetuloa seuraamaan blogia jota ei kutsuta blogiksi, – Janne –, mies päätti kirjoituksensa.

Lue myös: Dokumenttisarja: Janne "Nacci" Tranberg koki romahduksen pakomatkalla: "En halunnut kuolla, muttei ollut voimia elääkään"

Janne istuu vankilassa tuomiotaan Katiska-huumerikosvyyhdistä.