MasterChef-kotikokki Marina Ehrnrooth paljastaa aatelissukunsa perintöreseptit – keittokirja 1800-luvulta

Parhaillaan televisiossa pyörivästä MasterChef Suomesta tutun Marina Ehrnroothin, 63, aarre on 1800-luvulta peräisin oleva isoisän äidin keittokirja. Sen sivuja on kopioitu oman keittiön seinälle. Käsin kirjoitetuista ruotsinkielisistä teksteistä erottaa ohjeet muun muassa omelettiin ja perunasalaattiin.
Erityisesti salvia ja voi ovat kotikokin suosiossa, ja niitä hän ryhtyykin valmistamaan Seiskan lukijoiden iloksi. Edellä mainittujen lisäksi peruna on Marinasta parhaimpia raaka-aineita, mitä löytyy.
– Se on hyvä ja monipuolinen, sillä siitä voi valmistaa vaikka mitä. Esimerkiksi tänään valmistan teille keittiössäni helpot koskenlaskijaperunat neljälle.
Marinan perheeseen kuuluu neljä lasta. He tietävät odottaa hyviä tarjoiluja, kun tulevat kotiin.

– Meillä on oma WhatsApp-ryhmä, jonka nimi on ”heitä woltti”. Siellä voin kertoa, mitä viikonloppuna on ruokalistalla sekä kysyä, ketkä tulevat paikalle. Jos joku ei pääse, laitan ruuat säilytysrasiaan häntä varten.
MasterChefin Marina Ehrnrooth ruokakokeiluistaan: Ne olisin voinut jättää väliin
Erityisesti juhlapyhinä Marinan pöydät notkuvat herkuista, joilla ruokitaan monta nälkäistä suuta. Lisää ruokittavia on tulossa.
– Jouluisin olemme jatkaneet ruokailutilan pöytää niin, että se jatkuu olohuoneeseen saakka. Syntymässä on jo neljäs lapsenlapsi, Marina iloitsee.
Lisää Marinan reseptejä nähdään kesällä ilmestyvässä Seiskan grilliliitteessä.
Koskenlaskijapotut neljälle
Tarvitset:
8 perunaa
2 valkosipulinkynttä

100 g Koskenlaskijaa
2 rkl kermaa
Kuori ja viipaloi perunat. Keitä suolatussa vedessä n. 5 min. Kaada keitinvesi pois ja anna viipaleiden jäähtyä kulhossa. Sulata juusto kattilassa tai mikrossa. Lisää joukkoon kerma ja hienonnetut valkosipulit. Sekoita perunaviipaleet ja juustoseos keskenään, ja laita uunivuokaan.
Kypsennä uunissa 175 asteessa, kunnes pinta on kullankeltainen. Annoksen voi valmistaa myös folionyytteinä grillissä.
Marinan salviabroileria
Tarvitset:
4 ohueksi nuijittua broilerin ohutleikettä tai 8 nuijittua broilerin sisäfilettä
ruukku salviaa
4 siivua ilmakuivattua kinkkua
50 g voita
suolaa ja mustapippuria
Kastike:
1 rkl voita
10 g sinihomejuustoa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl kana- tai lihafondia
pippuria

1 rkl viinimarjahyytelöä (tai muuta makeaa hyytelöä)
1 dl kuohukermaa
Mausta ohueksi nuijitut kanaleikkeet suolalla ja pippurilla. Aseta kaksi salvianlehteä broilerille ja kääri rullaksi. Kiedo rulla ilmakuivattuun kinkkuun. Sulata voi kattilassa ja lisää runsaasti hienonnettuja salvianlehtiä joukkoon. Anna pehmetä muutaman minuutin miedolla lämmöllä ja lisää hieman suolaa.
Aseta broilerirullat uunivuokaan tai grillifolioon. Paista uunissa 175 asteessa tai grillillä valellen niitä muutaman kerran paiston aikana voi-salviaseoksella. Kun pinta on kauniin värinen ja tuoksu mahtava, ovat rullat valmiita.
Sekoita kastiketta varten homejuusto, voinokare ja tomaattipyre kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää hyytelö ja kerma, ja vispaa tasaiseksi. Lisää vielä fondi ja pippuri, ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää tarvittaessa kermaa tai tilkka vettä.
Tarjoile broileri kastikkeen, perunoiden ja esimerkiksi parsan kera.