fbq
Kotimaa
23.06.2022 18:00
Teksti: Eetu Ampuja, Tampere|Kuvat: Kristian Wallin & Seiskan arkisto
Jussi Vatanen & Lahti.
Lahdessa hermostuttiin tulevasta tv-sarjasta – Venla-palkittu Jussi Vatanen rauhoittelee kuumana käyviä kaupunkilaisia: ”Voin vakuuttaa lahtelaisia…”
Kotimaa
23.06.2022 18:00
Teksti: Eetu Ampuja, Tampere|Kuvat: Kristian Wallin & Seiskan arkisto

Suomen kenties kuuluisimmasta piiritystilanteesta on tehty tv-sarjaa. Ensi vuonna Ruudun suoratoistopalveluun ja myöhemmin myös Neloselle ilmestyy palkkamurhaaja Ilpo Larhasta ja tämän traagisesta elämäntarinasta kertova kuusiosainen tv-sarja Piiritys.

Videolla Elias Salonen selostaa Seiskalle Ilpo Larhan rikollisrooliaan:

Sarjan pääosassa pirullisena rikollisena nähdään Ylen Aikuiset-sarjassa säväyttänyt uunituore Venla-ehdokas, kovassa nosteessa oleva Elias Salonen. Vastanäyttelijänä tyylittelee puolestaan kaksinkertainen Venla-voittaja Jussi Vatanen.

Lue myös: Helsinkiläinen taksikuski teki kylmäverisen palkkamurhan – tältä Aikuiset-sarjan tähti Elias Salonen näyttää Ilpo Larhana

Kummallisena kuriositeettina mainittakoon, että tulevassa rikossarjassa vilahtaa myös Seiskan erikoistoimittaja Eetu Ampuja. Viiksekäs lehtimies toimittaa telkkarisarjassa 7 Päivää -lehden reportterin virkaa.

Lue myös: Pala suomalaista rikoshistoriaa – Seiskan erikoistoimittajalla rooli tv-sarjassa: ”Odotan lopputulosta pelonsekaisin tuntein”

Seiskan erikoistoimittaja Eetu Ampuja esittää tulevassa tv-sarjassa 7 Päivää -lehden reportteria.
Seiskan erikoistoimittaja Eetu Ampuja esittää tulevassa tv-sarjassa 7 Päivää -lehden reportteria.

Erinomaiset ainekset

Kylmäverinen ja jopa myyttisen maineen itselleen kasvattanut Ilpo Larha oli helsinkiläinen taksikuski, joka valitsi rikollisen tien. Palkkamurhaajaksi muuttunut mies jäi järkyttävästä teostaan kiinni mutta onnistui pari vuotta lusittuaan pakenemaan vankilasta.

Hollywood-tyyliin toteutettu vankilapako huipentui panttivankitilanteeseen lahtelaisessa kerrostaloasunnossa. Sitä seurannut piiritys oli keväällä 1994 koko Suomea kohahduttanut tapaus, joka on syöpynyt monen veronmaksajan verkkokalvoille.

– Käsikirjoitus on tosi vetävä ja kiinnostava, se on hienosti kirjoitettu. Lisäksi tiesin, että Elias on pääasiassa ja Petri (Kotwica) ohjaa, joten tähän projektiin oli hyvät puitteet lähteä mukaan, Jussi Vatanen perustelee Seiskalle.

Lue lisää: R-kioskin kassalta näyttelijäksi! Aikuiset-sarjan tähti Elias Salonen menneisyydestään: Olin Jokereiden maskotti

Elias Salonen, 27, esittää tv-sarjassa pahamaineista Ilpo Larhaa. – Tämä on joka näyttelijän unelmarooli, tällaisesta olen salaa haaveillut. Tämä on mielettömän siistiä, mieletön haaste ja mieletön kunnia!
Elias Salonen, 27, esittää tv-sarjassa pahamaineista Ilpo Larhaa. – Tämä on joka näyttelijän unelmarooli, tällaisesta olen salaa haaveillut. Tämä on mielettömän siistiä, mieletön haaste ja mieletön kunnia!

Tapasi tosielämän sankarin

Savolaislähtöinen Jussi esittää Piirityksessä lahtelaista tosielämän paikallispoliisia Esko Heinosta, joka toimi virkavallan neuvottelijana yli kaksi vuorokautta kestäneessä, piinaavassa piiritystilanteessa.

Lue myös: Suomen radiohistorian kuumottavin haastattelu! Lahtelainen radiolegenda muistelee suoraa lähetystä vuonna 1994: poliisien piirittämä Ilpo Larha lateli kovia vaatimuksia!

– En ole aiemmin oikein tehnytkään poliisin rooleja. Sekin on kiinnostavaa, että sarjassa keskitytään enemmän psykologiaan kuin varsinaiseen poliisintyöhön, Jussi pohtii ja paljastaa tavanneensa myös oikean Esko Heinosen.

– Kävin jututtamassa Eskoa, se oli kyllä kiinnostava kohtaaminen. Hyvin charmantti vanha herrasmies. Hän kertoi fiiliksiään, miten hän oli asiat kokenut silloin 1994 ja niitä jälkikäteen analysoinut sekä reflektoinut.

Kahdesti parhaan miesnäyttelijän kultaisella Venlalla palkittu Jussi Vatanen, näyttelee sarjassa lahtelaista paikallispoliisia Esko Heinosta.
Kahdesti parhaan miesnäyttelijän kultaisella Venlalla palkittu Jussi Vatanen, 44, näyttelee sarjassa lahtelaista paikallispoliisia Esko Heinosta.

Äärimmäinen hermopeli

Esko Heinosen edustaman poliisin ja kuumana käyneen palkkamurhaaja Ilpo Larhan välinen piiritystilanne kesti lopulta 55 pitkää tuntia. Äärimmilleen viety hermopeli näkyy ja myös tuntuu tekijöiden mukaan Piiritys-sarjassa.

– Kaikkia mahdollisia keinoja on yritetty käyttää silloin keväällä 1994, jotta asiat saataisiin ratkaistua. Siellä on neuvoteltu, koitettu vetää yhdestä narusta ja antaa siimaa toisesta, Jussi tietää.

– Sitä dynamiikkaa ja vaadittua neuvottelutaktiikkaa on ollut tosi kiinnostavaa rakentaa ja näytellä. Ne eivät ole hauskoja kohtauksia, mutta niitä on ollut hauska tehdä.

Lue myös: Radiotoimittaja Joni Heinonen sai murhaaja Ilpo Larhalta puhelun studioon kesken kiihkeän panttivankidraaman – ”Löin luurin korvaan!”

Oikea piiritys tapahtui maaliskuussa 1994 Lahden Metsäpellontiellä. Tulevassa Piiritys-sarjassa kuvataan tuotannollisista syistä Tampereella.
Oikea piiritys tapahtui maaliskuussa 1994 Lahden Metsäpellontiellä. Tulevassa Piiritys-sarjassa kuvataan tuotannollisista syistä Tampereella.

Parranpärinää Lahdessa

Kevään 1994 dramaattisista uutiskuvista muistetaan erityisesti kaksi asiaa: aseiden kanssa ikkunoista kurkkiva Ilpo Larha sekä piiritystilanteen näyttämö, Lahden Metsäpellontiellä sijaitseva kerrostalolähiö.

Suomen Chicagossa on jonkin verran aiheuttanut ihmetystä ja jopa pientä parranpärinää se tosiseikka, ettei tulevaa tv-sarjaa kuvata Lahdessa vaan tuotantosyistä Tampereella.

Lue myös: Tätä ei ole ennen kerrottu! Joni jahtasi murhaaja Ilpo Larhan panttivankeja aamuyön pimeydessä: ”Korstot nousivat autoon ja käskivät ajaa!”

– Olisi voinut olla haastavaa alkaa tyhjentää kokonaisia kerrostaloja kuvauksia varten. Tietysti jos lahtelaiset olisivat olleet niin tuotannon takana, että olisivat lähteneet kuvausten ajaksi mökeilleen, niin olisi se voinut olla mahdollistakin, Jussi naurahtaa.

– Joskus voi olla ihan hyväkin etäännyttää varsinaisesta tapahtuneesta, jotta annetaan fiktiolle mahdollisuutta. Voin vakuuttaa lahtelaisia, että kyllä tästä hyvä tulee!

Suomen rikoshistorian kenties kuuluisin piiriystilanne koettiin kevättalvella Lahden Metsäpellontiellä. Tapaukseen pohjautuvaa tv-sarjaa on kuvattu kesällä Tampereella.
Täällä kaikki oikeasti tapahtui. Suomen rikoshistorian kenties kuuluisin piiriystilanne koettiin kevättalvella 1994 Lahden Metsäpellontiellä. Tapaukseen pohjautuvaa tv-sarjaa on kuvattu kesällä 2022 Tampereella.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »