fbq
Kotimaa
24.09.2022 17:00
Teksti: Elina Niemi|Kuvat: Timo Korhonen ja Sari Aaltonen
Elina Siltanen
Karaokeparatiisi-elokuvan tähti Elina Siltanen kärsii Parkinsonin taudista: Avustajat valmiina eutanasiaan
Kotimaa
24.09.2022 17:00
Teksti: Elina Niemi|Kuvat: Timo Korhonen ja Sari Aaltonen

Kirkkonummelainen Elina Siltanen, 49, sai diagnoosin Parkinsonin taudista vuonna 2014. Hän oli kärsinyt jo vuoden päivät kummallisista tuntemuksista, joihin lukeutuivat muun muassa erilaiset kivut, vatsaoireet sekä masentuneisuus. Käsialan merkittävä huonontuminen oli Elinalle myös merkki siitä, ettei kaikki ollut kunnossa.

– Psykologina pystyin päättelemään paljon. Tiesin diagnoosin jo ennen kuin menin lääkäriin, Elina sanoo.

Psykologina ja psykoterapeuttina uransa tehnyt Elina joutui pois työelämästä neljä vuotta sitten.

Lue myös: Ex-valtionvarainministeri Iiro Viinasen Parkinsonin tauti on pahentunut – haluaa eutanasian lailliseksi: ”Tämä tauti tekee, mitä tekee”

Elokuvatähdeksi

Dokumenttielokuva Karaokeparatiisi sai ensi-iltansa elokuussa. Siinä kuvataan myös Elinan intohimoista karaokeharrastusta.

– 90-luvun alussa ryhdyimme kiertämään ystäväni kanssa aktiivisesti karaokebaareja. Se oli valtavan hauskaa! Olen ostanut laitteet myös kotiini, Elina esittelee.

Musiikkia lapsesta asti harrastanut Elina aloitti pitkän tauon jälkeen myös laulutunnit uudelleen. Se tekee hyvää surkastuville äänijänteille.

Elina on yksi uuden dokumenttielokuvan Karaokeparatiisin tähdistä.
Elina on yksi uuden dokumenttielokuvan Karaokeparatiisin tähdistä.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Karaokeparatiisi vie koskettavalle matkalle tuhansien laulujen maahan

"Tautiin kuolee pystyyn"

Elinan mukaan Parkinsonin tautiin kuoleminen tapahtuu harvoin rauhallisesti.

– Tähän kuolee kuin kelohonka. Pystyyn. Sitä joko tukehtuu, hyvässä lykyssä omaan sylkeensä tai syömiinsä lääkkeisiin. Parkinsonin tautia sairastanut isäni äitini kuoli lopulta suolisolmuun, joka on äärimmäisen kivuliasta.

Elina on ilmoittanut haluavansa eutanasian ennen taudin loppuvaihetta. Euroopassa eutanasia on sallittu vain Belgiassa, Hollannissa ja Luxemburgissa.

– Lähtisin heti tilanteeni mentyä liian vaikeaksi ulkomaille, jos minulla olisi rahaa, Elina paljastaa toiveensa silmät kirkastuen.

Elinalle on ehdotettu muuttamista palvelutaloon. Lastensa vuoksi hän ei kuitenkaan suostu lähtemään. – Niin kauan kun voin, asun heidän lähellään.Elinan kädessä oleva stimulaattori lieventää taudin oireita.
Elinalle on ehdotettu muuttamista palvelutaloon. Lastensa vuoksi hän ei kuitenkaan suostu lähtemään. – Niin kauan kun voin, asun heidän lähellään.
Elinan kädessä oleva stimulaattori lieventää taudin oireita.

Lue myös: Parkinsonin tautia sairastava Ozzy Osbourne näyttäytyi tunnistamattomana kävelykeppiin nojautuen - Miten käy Euroopan kiertueen?

Avustajat ja tukihenkilöt on jo sovittu valmiiksi. Hinta eutanasialle on tällä hetkellä kuitenkin noin 10 000 euroa.

– Vanhempani ovat varakkaita, mutta he eivät ole valmiita auttamaan minua rahallisesti tämän asian kanssa. Taustalla vaikuttaa muun muassa heidän uskonnollinen vakaumuksena.

Elinan on vaikea ymmärtää, miksi eläimille sallitaan Suomessa armollinen ja hyvä kuolema, mutta ihmisille ei.

– Se on julmaa.

Parkinsonin tauti

- Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus.

- Oireina muun muassa vapina, lihasjäykkyys sekä liikkumisen hidastuminen.

- Sairaus alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä.

- Keskimäärin 1 % yli 60-vuotiaista sairastaa Parkinsonin tautia.

- Tauti johtuu tietyn keskiaivojen alueen (mustatumake) hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta. Syytä hermosolujen vaurioitumiseen ei tiedetä.