fbq
Kotimaa
08.03.2022 18:15
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus
Spede
Törkyshokki! Julkkisnaiset paljastavat Spede Pasasen pimeän puolen: "Tarttui heti rinnoista kiinni"
Kotimaa
08.03.2022 18:15
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus

Lenita Airisto syyttää uutuuskirjassaan Noitanaisen ilosanoma (Bazar Kustannus) Spede Pasasta raiskauksen yrityksestä.

Kirjasta on alkanut somekeskustelu, jossa useat julkkisnaiset muistelevat Spedeä ja tukevat kertomuksillaan Airiston raiskauskokemusta.

Lue myös: Pertti “Spede” Pasanen koulutti salaa Linda Lampeniusta – ”Hän avasi silmäni”

Katariina Souri kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään siitä, millainen kokemus hänellä oli Spedestä.

Souri oli nuorena naisena ajautunut tilanteeseen, jossa hän esitteli Speden olohuoneessa promokuvauksiin sopivia seksikkäitä asuja.

Lopputulos oli se, että torjuessani lähentelyt Spede suuttui, eikä suostunut soittamaan taksia kun ilmoitin lähteväni. Spede käyttäytyi pelottavasti, ja säntäsin asunnosta pakoon. Muistan että minulla oli vaikeuksia päästä sieltä kotiin, sillä tuohon aikaan ei ollut kännyköitä, Katariina kirjoittaa.

Lue myös: Karmeat muistot Speden lähentelystä! Katariina Souri tukee Lenita Airistoa ahdistelukohussa: "Minua oksetti koko mies"

Katariinan kirjoitus sai monet muutkin julkkisnaiset kertomaan ahdistelukokemuksistaan.

Esimerkiksi lentoemäntänä ja mallina tunnetulla Kati Kaivannolla oli omia henkilökohtaisia kokemuksia Speden hurjasta käytöksestä. Tuolloin Spede tarjosi 22-vuotiaalle Kaivannolle elokuvaroolia.

Hän tuli aivan kasvojeni eteen ja sanoi: ”Katsotaans miten sinä suutelet”, Kaivanto kommentoi Sourin päivitystä.

Pääsin irti tilanteesta, lähdin sanomatta mitään. Ulkona satoi ja olin aivan shokissa.

Seiskalle Kaivanto ei halunnut tarkemmin kertoa tapahtumista.

Yritti iskeä naistoimittajia

Myös useampi tunnettu naistenlehtien toimittaja on vihjaillut Speden törkykäytöksestä.

Mä voin kertoa sit muistelmissani Speden haastattelusta hänen residenssissään, muun muassa Eeva-lehden päätoimittajana ollut Riitta Nykänen kirjoitti.

Lenita
Kohu Speden käytöksestä lähti liikkeelle Lenita Airiston kirjasta.

Ylen Salla Paajasellakin oli oma kokemuksensa, kun Spede iski silmänsä iltapukuiseen toimittajaan.

Siitä alkoi soittelu ja tapaamisehdottelut, Salla kirjoittaa.

Sallan kohdalla kuvion kulku oli lähes sama kuin muidenkin naisten. Hänen mukaansa Spede teki tikusta asiaa, ja pian Sallakin huomasi olevansa viihdepioneerin kotona. Tuolloin Ajankohtaisesta Kakkosesta tunnettu toimittaja osasi pitää varansa, eikä lopulta mitään uhkaavaa tapahtunut.

Nopeat jalat pelastivat

Gloria-lehden toimittaja Kristiina Raitala kertoi myös ahdistavasta kokemuksestaan.

Minulla on vastaava kokemus Spedestä. Tein lounaalla haastattelun ja sitten piti lähteä etsimään jotain dokumenttia hänen työhuoneeltaan. Oli onneksi hyvä kunto ja nopeat jalat.

Lue myös: Spede Pasanen kylvetti missejä huolella Lapissa ja suunnitteli lentomäkeä – nostalgiset tositarinat!

Seiska tavoitti Raitalan, mutta hän ei halunnut tarkemmin avata tapahtumien kulkua.

– Halusin kertomuksellani tukea Lenitan kokemuksia, sillä julkisuudessa on ollut sellaisiakin kommentteja, ettei Lenita kertoma voi pitää paikkaansa.

– Vaikka en halua avata tarkemmin tapahtumien kulkua, toki seison sanojani takana. Silti minulle ei jäänyt tapahtuneesta mitään traumoja.

Keskusteluun osallistui Miss Suomena tutuksi tullut Tarja Smura, joka vihjaili omista kokemuksistaan. Seiskan tavoittama Smura ei halunnut tarkemmin avautua hänen ja Speden välisestä kohtaamisesta.

"Oman aikansa Weinstein"

Spede Pasanen oli pitkään MTV-kanavan tunnetuin koomikko, joka tuotti oman tuotantoyhtiönsä kautta jatkuvasti Maikkarille uusia ohjelmaideoita ja sitä kautta myös rahaa.

Vaikka Spede ei ollut suoraan MTV:n palkkalistoilla, hänellä oli yhtiössä oma työhuone ja hän oli tuttu näky Pöllölaaksossa.

Riitta Väisänen
Riitta Väisäsellä ja Spedellä oli pitkään suhde. Riitta on aina puhunut kunnioittavasti ja rakastavasti Spedestä.

Jo tuolloin Maikkarin käytävillä Speden karmiva käytös tiedettiin.

– Taloon saapuneita nuoria tyttöjä varoiteltiin siitä, ettei koskaan pitäisi mennä Speden kanssa samaan hissiin, eräs entinen Maikkarin työntekijä kertoo Seiskalle.

– Valitettavasti tämä varoitus johtui siitä, että Spedellä oli ikävä tapa kohdella nuoria naisia hississä. Kun hissin ovet sulkeutuivat, hän tarttui heti rinnoista kiinni.

– Hän oli oman aikansa Harvey Weinstein, Seiskalle kerrotaan.

Lue myös: Tässä on Spede Pasasen legendaarinen Mesopotamia-piilopirtti! Nykyinen omistaja Kyösti Rantamaa esittelee hulppeat tilukset kokonaisuudessaan – katso!

Luottoihmiset puolustavat

Jo eläköitynyt tv-pomo Jorma Sairanen kertoi viisi vuotta sitten julkaistussa Daddy Cool -elämäkerrassaan varsin suoraan Speden elostelusta.

– Ainakin kahdessa tapauksessa Spede oli ollut kalsareissa ja puhunut levottomia, kun nainen oli tullut töihin. Monessa tapauksessa työt olivat loppuneet, kun Spede ei saanut vastakaikua flirttiin, Sairanen muisteli kirjassaan.

– Täytyy silti vielä korostaa, että ei Spedeä koskaan saatu kiinni mistään, mikä olisi ollut kestämätöntä.

Speden hauta
Pertti "Spede" Pasanen kuoli 71-vuotiaan sairauskohtaukseen.

Tunnetusti Spedellä oli omat luottoihmiset ympärillään, jotka eivät ole ikinä arvostelleet koomikon toimia.

Lenita Airiston kirjasta syntyneen kohun myötä muun muassa Riitta Väisänen ja Hannele Lauri ovat julkisesti puolustaneet Spedeä.

Seiska tavoitti pitkään Speden Speleissä työskennelleen Saija Hakolan. Nykyään kiinteistönvälittäjänä toimiva Saija ei halunnut kommentoida Spede-kohua millään tavalla.

– Eiköhän tässäkin tapauksessa kyse ole lopulta kirjan myynnistä. Minä voin kertoa omat kokemukseni sitten omassa kirjassani, Saija naureskeli.

Speden kuoli 7.9.2001 sairauskohtaukseen golfkentällä. Hän oli kuolleessaan 71-vuotias.