fbq
Kotimaa
29.05.2022 13:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kristian Wallin & Yle
Tapio Suominen & Juhani Tamminen.
Jere Karalahti pelasti Ylen MM-kisatiimin ja Juhani Tamminen kekkaloi kiekkoareenassa kalsareissa... Tapio Suominen paljastaa hätkähdyttävät lätkämuistonsa
Kotimaa
29.05.2022 13:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kristian Wallin & Yle

Tapio ”Tapsa” Suomisen, 58, miellyttävä ääni ja klassinen korvakoru tulivat tv-katsojille tutuksi Yle Urheilussa vuosina 1988–2018. Vuosien varrelle mahtui monenmoisia kommelluksia ja tapahtumia.

Videolla Tapio Suominen paljastaa Seiskalle melkoiset MM-kisamuistonsa:

Esimerkiksi vuoden 1997 jääkiekon MM-kotikisojen aikana Tapsa tunnustaa käyneensä muutamankin kerran rentoutumassa Helsingin yöelämässä. Kaivohuoneelle lähti kaveriksi Juhani Tamminen, joka oli valjastettu asiantuntijaksi Ylen kiekkostudioon.

– Kansa alkoi silloin diggaamaan niistä Tamin prinsiipeistä, joita hän toisti siellä tv-studiossa omalla hyvin vakuuttavalla tavallaan. Kaivohuoneella Tami piirteli tussilla valkoiselle pöytäliinalle niitä prinsiippejään, ja kansa hurrasi ja kannusti! Tapsa naurahtaa.

Lue myös: Tätä mieltä Tapio Suominen on Antero Mertarannasta – täräyttää tiskin koruttoman mielipiteensä selostajalegendan seuraajista: "Kannattaisi ehkä miettiä..."

Tapio Suominen isännöi Ylellä monet jääkiekon MM-kisat. Kisastudioon tuli toisinaan myös fanipostia.
Tapio Suominen isännöi Ylellä monet jääkiekon MM-kisat. Kisastudioon tuli toisinaan myös fanipostia.
Eräs hollolalainen taiteilija ikuisti paperille eräidenkin MM-kisojen tulikuumat tunnelmat.
Hollolalainen taiteilija Hannu Gatenland ikuisti paperille eräidenkin lätkän MM-kisojen tulikuumat tunnelmat.

Yle "kiitti" Karalahtea

Muutama vuosi myöhemmin MM-kullan kohtalosta tapeltiin Norjassa. Suomi pelasi alkulohkonsa maan pohjoisosassa Lillehammerissa, jonne Yle oli luonnollisesti pystyttänyt massiivisen tv-tuotantonsa.

Lue myös: Leijonien johto jyrähti: mikseivät nämä suomalaissankarit pelaa jo NHL:ssä? – ”Se meitä on suoraan sanottuna ihmetyttänyt”

Tuolloin turnauksen jatko-ohjelma oli kiinni alkusarjan viimeisen ottelun tuloksesta. Kuten hyvin muistetaan, Jere Karalahti tälläsi Raimo Helmisen namusyötyöstä Suomen sensaatiomaisesti tasoihin Venäjään vastaan vain muutama sekunti ennen ottelun loppua.

Samalla hetkellä Ylen kisatiimistä kuului kuulemma kollektiivinen helpotuksen huokaus.

Videolla: Oliko Tapio Suominen ajautua tappeluun Raimo Summasen kanssa?

"Jos Suomi olisi hävinnyt..."

– Tulos oli iso juttu Leijonille, mutta luulen, että se oli lähes yhtä iso juttu Ylen kisatiimille, Tapsa arvelee ja kertoo seuraukset:

– Jos Suomi olisi hävinnyt sen pelin, Ylen olisi pitänyt heti ottelun jälkeen purkaa kaikki studiot ja tekniikan, pakata ne autoihin, ajaa yötä vasten Osloon ja rakentaa siellä taas kaiken uudestaan, koska Suomen seuraava peli olisi ollut seuraavana iltana Oslossa.

– Mutta kiitos Raipen ja Jeren, säästyttiin siihen väliin siltä muutolta! Tapsa naurahtaa.

Lue myös: Mitä ihmettä? NHL-tähti haukkui törkeästi Tampereen hotelliolosuhteet – Leijonilta viiltävä vastakuitti: ”Suomalainen ei valita!”

Jere Karalahti lämäsi lätkän MM-kisoissa 1999 maalin, joka sai Tapsa Suomisen ja koko Ylen kisatiimin huokaisemaan helpotuksesta.
Jere Karalahti lämäsi lätkän MM-kisoissa 1999 maalin, joka sai Tapsa Suomisen ja koko Ylen MM-kisatiimin huokaisemaan helpotuksesta.

Tummanpunainen takareisi

Hannoverin MM-kisoissa 2001 Juhani Tamminen jäi jälleen Tapsan mieleen. Tuolloin Ylen MM-kisatiimillä oli kuulemma usein tapana käydä aamuisin potkimassa jalkapalloa.

Lue myös: Leijonien tuore NHL-tähti ällistytti Tampereella: ”Texasin sheriffin” ranteessa komeilee kymppitonnien kulta-öky-Rolex!

– Kävi niin, että Tami, joka pelasi vielä A-junnuihin asti mestaruussarjan futista, kirmasi vanhasta muististaan pallon perään ja hänen takareitensä repesi, Tapsa muistelee.

– No, eihän meillä mitään jääpusseja ollut. Se tarkoitti sitä, että se koko takareisi oli samana iltana jo ihan tummanpunainen.

Videolla Tapio Suomisen uskomaton MM-lätkätarina Juhani Tammisesta:

Tami housut nilkoissa

Tami ei kuitenkaan lannistunut. Aurinkokuningas ilmestyi auringonvarmasti seuraavaan tv-lähetykseen aivan kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Hän istua kökötti ammattilaisen elkein kiekkoareenan uumenissa asiantuntijan roolissa.

– Kun peli sitten alkoi ja tv-kuva siirtyi kaukaloon, Tami riisui housut nilkkoihin ja äänimiehemme teippasi jääpussin hänen takareiteensä. Samalla Tami katsoi kylmänviileästi ottelua ja teki analyysia, Tapsa muistaa.

– Erätauolla Tami veti taas housut ylös. Toki hänellä oli bokserit jalassa, mutta oli se silti jonkinmoinen näky, kun kaveri seuraa tv-studiossa peliä puvunhousut nilkoissa!

Lue myös: Tiesitkö? Suomalaispelaajaa törkeästi niitannut virnuileva jenkkihyökkääjä on tuomittu rikollinen – pahoinpiteli tyttöystävänsä ja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen!

Jääkiekkolegenda Juhani Tamminen on ollut vuosien varrella monessa mukana.
Jääkiekkolegenda Juhani Tamminen on ollut vuosien varrella monessa mukana.