fbq
Kotimaa
28.05.2022 14:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kristian Wallin & Yle
Tapio Suominen & Antero Mertaranta.
Tätä mieltä Tapio Suominen on Antero Mertarannasta – täräyttää tiskin koruttoman mielipiteensä selostajalegendan seuraajista: "Kannattaisi ehkä miettiä..."
Kotimaa
28.05.2022 14:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kristian Wallin & Yle

Antero Mertaranta kuuluu itseoikeutetusti suomalaisen jääkiekon kaanoniin. Sinivalkoinen selostajaääni tuli kaikelle kansalle tutuksi keväällä 1995, kun Suomi voitti Tukholmassa kiekkohistoriansa ensimmäisen MM-kullan.

Videolla Tapio Suominen kertoo mielipiteensä Antero Mertarannasta:

Sen jälkeen peruskoulun opettajan ei enää tarvinnut edes harkita paluuta koulumaailmaan. Olkoonkin, että mediapersoona oli selostanut kiekko-otteluita jo 1980-luvun lopulta lahtelaiseen Rytmiradioon.

– Muistan Antsan hyvin jo sieltä vuoden ’95 kisoista, jolloin hän oikeasti löi läpi. Hän tietyllä tavalla loi uudenlaisen selostuskulttuurin, Mertarannan pitkäaikainen Yle-työpari Tapio Suominen kuvailee Seiskalle.

Lue myös: Mitä ihmettä? NHL-tähti haukkui törkeästi Tampereen hotelliolosuhteet – Leijonilta viiltävä vastakuitti: ”Suomalainen ei valita!”

Antero Mertaranta kuvattuna jääkiekon MM-kotikisoissa vuonna 2003.
Antero Mertaranta kuvattuna jääkiekon MM-kotikisoissa vuonna 2003.

Ihanaa, leijonat, ihanaa!

Vuonna 1994 Yleisradioon pestattu Mertaranta oli 39-vuotias lanseerattuaan Tukholmassa vuotta myöhemmin kultaiset huudahduksensa, kuten ”Ihanaa, leijonat, ihanaa!”

Vuosien mittaan Mertaranta on alkanut saada kritiikkiä maneereistaan ja lajituntemuksestaan, mutta yhdestä asiasta ei tarvinne väitellä: selostajapersoonan vimma ja työlleen täydellinen heittäytyminen ovat kuultavissa vielä tänäkin päivänä.

Lue myös: Leijonien johto jyrähti: mikseivät nämä suomalaissankarit pelaa jo NHL:ssä? – ”Se meitä on suoraan sanottuna ihmetyttänyt”

Tapio Suominen on selostanut myös yleisurheilua. Kuva vuoden 2016 Eliittikisoista Lahdesta.
Tapio Suominen on selostanut myös yleisurheilua. Kuva vuoden 2016 Eliittikisoista Lahdesta.

”Toista Antsaa ei tule”

Tapsa Suomisen mielestä moni nykypäivän urheiluselostaja on Mertarannalle paljosta velkaa. Hän täräyttää Seiskalle koruttoman mielipiteensä selostajalegendan perinnöstä:

– Toista Antsaa ei tule, joten kannattaisi ehkä joskus miettiä sitä omaa selostustapaa, Suominen sivaltaa nuorempia sanaseppoja.

Lue myös: Leijonien tuore NHL-tähti ällistytti Tampereella: ”Texasin sheriffin” ranteessa komeilee kymppitonnien kulta-öky-Rolex!

Antsa Mertaranta selostamassa jääkiekon nuorten MM-kisoja 2004.
Antsa Mertaranta Helsingissä selostamassa jääkiekon nuorten MM-kisoja 2004.

”Loistava työkaveri”

Suuri yleisö tuntee Mertarannan julkisen puolen, mutta minkälainen mahtaa olla miehen työpersoona?

– Hän on edelleen iso persoona. Varmaan niin kuin meistä jokainen, niin hänkin jakaa mielipiteet. Joku tykkää, joku ei. Mutta työparina Antsa on aina ollut loistava johtuen siitä, että hän nostaa riman aina korkealle, Tapsa kehuu.

Lue myös: Tiesitkö? Suomalaispelaajaa törkeästi niitannut virnuileva jenkkihyökkääjä on tuomittu rikollinen – pahoinpiteli tyttöystävänsä ja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen!

Mertaranta tunnetaan myös kovana musiikkimiehenä. Tämä näkyi takavuosina Ylen MM-kisareissuillakin.

– Muistan, miten hän aina bongaili pari bändikeikkaa sen kolmen viikon kisarupeaman aikana. Kun sattui vapaailta, niin aina oli ohjelmaa tiedossa.

Myös Mertaranta tunnetaan yleisurheiluselostuksistaan. Tässä mies vauhdissa Kalevan Kisojen selostuskopissa elokuussa 2011.
Jääkiekon sinivalkoisena äänenä tiedetty Mertaranta tunnetaan myös yleisurheiluselostuksistaan. Tässä mies vauhdissa Kalevan Kisojen selostuskopissa elokuussa 2011.