fbq
Kotimaa
20.05.2022 17:00
Teksti: Milla Leinonen|Kuvat: Seiskan arkisto, Youtube ja Instagram
Dora ja Erika
Tv:ssä itkenyt Diili-kaunotar Dora Palmroos kärsii samasta vaivasta kuin Erika Vikman: "Siitä ei puhuta"
Kotimaa
20.05.2022 17:00
Teksti: Milla Leinonen|Kuvat: Seiskan arkisto, Youtube ja Instagram

Diili-ohjelmassa Jaajo Linnonmaan edessä itkuun purskahtanut kilpailija Dora Palmroos nähdään ohjelman viiden parhaan joukossa.

Diilin kuudennessa jaksossa nähtiin tilanne, kun joukkuetehtävän projektinjohtajana toiminut Dora valitsi johtoryhmän eteen itsensä lisäksi Tiinan ja Vilin hävittyään kilpailijajoukkueelle tehtävässä.

Jaajo Linnonmaa kertoi Doralle tämän olleen liian lepsu ja sen takia joukkueen hävinneen. Jaajo antoi kuitenkin Doran jatkaa kilpailussa, ja lähetti hänet muiden kilpailijoiden joukkoon. Tilanteessa Dora purskahti itkuun ja poistui tilanteesta kyyneleet valuen tv-ohjelmassa.

Lue myös: Diili-Dora murtuu kyyneliin Jaajo Linnonmaan edessä: "Olit liian lepsu"

"Siitä ei puhuta"

Nyt Dora kertoo omalla YouTube-tilillään, että kyseessä ei ollut vain tunteenpurkaus. Dora kertoo, että on kokenut henkilökohtaisen asian itselleen arkana ja jopa pelottavana asiana.

- Mietin pitkään, että tuunko mä jakamaan tätä asiaa ylipäätään ollenkaan, mutta koska samalla tää on niin iso osa tätä mun matkaa ja kokemusta, erityisesti tän jakson kohdalla, ja koska mä tiedän, että tää on kuitenkin sellanen asia, jonka kanssa moni muukin kamppailee, ja sitä ei ehkä riittävästi tuoda näkyviin tai siitä ei puhuta, ja se todennäköisesti on monelle muullekin arka asia, jos se on mullekin arka asia, Dora kertoo blogivideollaan ja mainitsee vertaistuesta olevan apua.

"Hyperventiloin ja itkin"

Myöhemmin videojulkaisussa Dora kertoo kärsineensä paniikkihäiriöstä. Televisiossa näytetty muutama kyynel ei vastannut todellista tilannetta, vaan kulisseissa tapahtui paljon enemmän.

- Todellisuudessa haukoin henkeä varmaan ainakin 20 minuuttia, ja mä en siis saanut enää henkeä. Mä vaan hyperventiloin ja itkin, Dora kertoo ja lisää, että hänellä on tilanteesta hatarat muistikuvat.

Tilanne lopulta selvisi, kun eräs tuotantotiimiin kuuluva henkilö tuli halaamaan Doraa niin kauan, että hänen hengityksensä tasaantui.

- Kohtaus oli mun tähänastisen elämän neljäs ja puhkes täysin hallitsemattomana. en saanu henkeä ja tunsin miten sydän hakkas rinnasta ulos. mulla ei ollu mitään kontrollia siihen mitä mun keho teki, joka teki kaikesta tosi pelottavaa. tunsin olon irralliseks, menettäneeni hallinnan ja pelon sekoamisesta, raskaana tuolloin ollut Dora mietti Instagram-julkaisussaan.

Lue myös: Diili-Doran vauva syntyi: "Elämäni rankin vuorokausi sai maagisen onnellisen lopetuksen"

"Ei johdu yleisöstä"

Myös Erika Vikman kertoi muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa julkisesti, että hän kärsii paniikkihäiriöistä, joiden kanssa on taistellut muutaman vuoden ajan.

- Jos joskus poistun lavalta yhtäkkiä omituisesti, se johtuu paniikkikohtauksesta. Se ei johdu yleisöstä eikä ole vakavaa - tulen kyllä takaisin. Tärkeintä on, että en anna pelolle valtaa, koska jos jotain rakastan niin työtäni, Erika kirjoitti Instagramissa.

Lue myös: Fanit huolestuivat Erika Vikmanista! Suosikkipopparin keikka sai dramaattisen käänteen opiskelijaristeilyllä

Lue myös: Paniikkikohtaus iski! Erika Vikman tilittää ikävästä sairaudestaan: "Musertava ja pelottava kokemus"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ERIKA VIKMAN (@erikavikman)

Myös Nanna Karalahden televisiosta tuttu sisko Karoliina Koivisto kertoi julkisesti pari viikkoa sitten, että sairastui vakavaan paniikkihäiriöön noin kolme vuotta sitten.

Lue myös: Karoliina Koiviston raju tilitys - parisuhde ajoi paniikkihäiriöön: "Henkistä väkivaltaa oli paljon"

Mistä on kyse?

Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan, että paniikkikohtauksen aikana ilmenevät oireet ovat yksilöllisiä. Muiden muassa vapina, vilunväreet, hengenahdistus tai pahoinvointi voivat kuulua paniikkikohtauksen oireisiin.

Kohtaus aiheuttaa henkilölle usein pakonomaisen tarpeen poistua tilanteesta, jossa hän on. Paniikkihäiriön kerrotaan ilmenevän 2–3 prosentilla väestöstä jossain elämän vaiheessa. Naisilla häiriön sanotaan Terveyskirjaston sivuilla olevan kaksi kertaa niin yleinen kuin miehillä.

Esimerkiksi Mielenterveystalon sivuilta löytää itsehoito-ohjeita sekä sekä arviointikysely paniikkioireiden vaikeusasteen kartoittamiseksi.