fbq
Hllwd
06.02.2019 10:01
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: All Over Press
Scream 3
Suosittu kauhuelokuva julkaistiin 19 vuotta sitten - osoittautui äärimmäisen haastavaksi projektiksi: joukkosurma pakotti muuttamaan käsikirjoituksen!
Hllwd
06.02.2019 10:01
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: All Over Press

Ikonisen Scream-kauhuelokuvasarjan kolmas osa julkaistiin 19 vuotta sitten.

Scream 3 julkaistiin helmikuun alussa vuonna 2000. Elokuvan oli tarkoitus päättää trilogiaksi suunniteltu kauhuelokuvasarja, mutta neljäs osa tehtiin kuin tehtiinkin vuonna 2011.

Scream 3 osoittautui yllättävän haastavaksi projektiksi. Ikonisen Scream-elokuvan ja sen ensimmäisen jatko-osan käsikirjoittanut Kevin Williamson oli niin kiireinen muiden projektiensa kanssa, ettei hänellä ollut aikaa käsikirjoittaa kolmatta Scream-elokuvaa. Uudeksi käsikirjoittajaksi palkattiin Ehren Kruger.

- Ohjaaja Wes Craven soitti minulle kertoakseen haluavansa minut mukaan salaiseen projektiin. Pyysin häntä lähettämään käsikirjoituksen, mutta Wes paljasti, ettei käsikirjoitusta ollut. Kysyin, milloin kuvaukset alkavat. Vastaus oli: kuuden viikon kuluttua. Sen jälkeen kuulin, että kyse oli kolmannesta Scream-elokuvasta, Ehren muisteli Still Screaming -dokumentissa.

Lue myös: Scream-tähti Neve Campbell, 44, katosi julkisuudesta vuosiksi – tähdittää uutta Hollywood-jättileffaa: tältä hän näyttää nyt!

Koska aikaisemmat elokuvat kirjoittanut Kevin ei ollut mukana projektissa, muuttuivat etenkin päähenkilöt hieman. Jotta asiat mutkistuisivat entisestään, siirrettiin Ehren muihin projekteihin kesken kaiken. Tilalle palkattiin Wes Cravenin kanssa aikaisemmin työskennellyt Laeta Kalogridis.

 

Järkyttävä joukkosurma muutti kaiken

Huhtikuussa 1999 tapahtunut Columbinen verilöyly muutti Scream 3:n tuotannon kertaheitolla. Eric Harris ja Dylan Klebold ampuivat hengiltä 12 oppilasta ja yhden opettajan Columbinen lukiossa. Järkyttävässä iskussa haavoittui yli kaksikymmentä ihmistä. Lopuksi Eric ja Dylan ampuivat itsensä.

Joukkosurma järkytti yhdysvaltalaisia, ja pian monet alkoivat syyttää väkivaltaisia elokuvia ja tietokonepelejä tapahtuneesta.

- Ihmiset olivat peloissaan, ja tuotantoyhtiöt kokivat kovaa painostusta väkivaltaisten elokuviensa takia. Se vaikutti käsikirjoitukseen merkittävästi. Lisäsimme komediallisia elementtejä, eivätkä tappokohtaukset olleet niin järkyttäviä kuin aikaisemmissa Scream-elokuvissa, Ehren Kruger muisteli.

Lue myös: Hollywood-tähden uskomaton synnytysmaratoni – kesti yhdeksän päivää: Olisi pitänyt mennä sairaalaan aikaisemmin!

Scream-elokuvien päänäyttelijä Neve Campbell hämmästeli tuotantoyhtiön ja käsikirjoittajien radikaalia ratkaisua.

- Kauhuelokuvia ei voi syyttää siitä, että joku päättää aiheuttaa niin järkyttävän tragedian kuin Columbinen verilöylyn. Mielestäni olisi ollut outoa jättää elokuva tekemättä, koska tunsimme olevamme vastuussa tapahtuneesta. Me emme olleet vastuussa siitä, Neve kertoi dokumentissa.

Vaikka etenkin Yhdysvalloissa joukkosurma aiheutti ahdistusta ja paniikkia, tuotti Scream 3 pelkästään Yhdysvalloissa lähes 90 miljoonan lipputulot.