fbq
Hllwd
07.01.2020 20:14
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: All Over Press
Lady Gaga
Lady Gaga raiskattiin nuorena toistuvasti – oireili viiltelemällä itseään: Minulla ei ollut ketään auttamassa, tunsin hirveää kipua
Hllwd
07.01.2020 20:14
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: All Over Press

Laulaja-näyttelijä Lady Gaga vieraili Oprah Winfreyn järjestämässä mielenterveysseminaarissa kertomassa omista mielenterveyskamppailuistaan.

Lady Gaga on yksi maailman tunnetuimmista supertähdistä, jolla on miljoonia ihailijoita ympäri maailmaa. Hän kertoi Oprah’n haastattelussa kokeneensa järkyttäviä ja traumaattisia asioita ennen läpimurtoaan.

- Tuttuni raiskasi minut toistuvasti ollessani 19-vuotias. Sen takia kärsin trauman jälkeisestä stressihäiriöstä. En käsitellyt kokemaani traumaa oikein, eikä minulla ollut ketään auttamassa. Minulla ei ollut lääkäriä tai terapeuttia. Yhtäkkiä minusta tuli tähti, ja matkustin ympäri maailmaa, kuljin hotellihuoneesta lavalle ja takaisin. En käsitellyt kokemaani koskaan. Sen jälkeen aloin tuntea hirveää kipua vartalossani, joka muistutti raiskauksen jälkeistä sairauttani, Lady Gaga kertoi.

Auts! Lady Gaga hyppäsi fanin syliin kesken konsertin: ryminällä alas lavalta – katso!

Haku lohtua viiltelystä

Lady Gaga paljasti viillelleensä itseään, koska hän ei osannut käsitellä traumojaan.

- Se tapahtui monista syistä. Olen myös heittänyt itseni seinää päin. Olen tehnyt kamalia asioita itselleni. Uskon monien viiltelevän itseään kahdesta syystä. Viiltäessä keskittyy ehkä puoleksi sekunniksi johonkin muuhun kipuun kuin sisälläsi olevaan tuskaan. Toinen syy viiltelyyn on näyttää paha olonsa ihmisille. Siksi sanomme Born This Way -hyväntekeväisyysjärjestössäni: ”kerro, älä näytä”. Joskus viiltelin itseäni poistaakseni kivun, joskus näyttääkseni sen muille – kertoakseni tarvitsevani apua.

Lady Gagan kanssa konserttilavalta pudonnut mies hukkuu vihakommentteihin: ”En ollut kännissä!”

Krooninen kipu riivaa

Lady Gaga on kertonut julkisuudessa kärsimästään kroonisesta kivusta. Hän joutui jopa lopettamaan Joanne-kiertueensa kesken kaiken kipukohtaustensa takia.
Laulaja kertoi, että hänen kipunsa johtuu ainakin osittain mielenterveysongelmista.

- Jotkut kutsuvat sitä fibromyalgiaksi. Se on tila, jossa kehoasi särkee aivojesi kautta. Joku saattaa ajatella, että en voi sanoa jonkun kivun olevan oikeasti heidän päässään. Tälläkin hetkellä koko vartaloani särkee. Olen oppinut aivotutkimusten ja lääkäreideni avulla, että fibromyalgiaa voi hoitaa mielenterveyshoidolla. Monet eivät edes tiedä, mikä fibromyalgia on.

Reumaliiton verkkosivuilla fibromyalgiaa kuvaillaan näin:

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisen ja neurologisen tyyppisiä oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen. Sen vuoksi usein puhutaan oireyhtymästä. On väärin kuitenkin väittää, ettei tällaista sairautta ole olemassa.

Yhdeksi fibromyalgian syyksi on epäilty pitkäaikaisen stressin aiheuttamaa pahaa mieltä ja ahdistusta. Stressin lähteenä voi olla toistuva ja jatkuva ulkoinen ärsyke, kuten stressiä aiheuttava työ, kiire, liikenne, melu, ihmissuhteet, rahahuolet tai työttömyys. Fibromyalgiaa sairastavilla onkin todettu samanlaisia hormonierityksen muutoksia kuin pitkäaikaisesta stressistä kärsivillä ihmisillä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, onko stressi fibromyalgian syy vai onko stressi seuraus pitkäaikaisesta ja kivuliaasta taudista.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »