fbq
Jeff Bezos joutui skandaalin keskelle.

Miksi fiksutkin lähettävät alastonkuvia?

Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos on maailman rikkain mies. Yrittäjä on rakentanut valtavan imperiumin paitsi verkkokaupallaan, myös avaruuslaitteistoa valmistavalla Blue Origins -yhtiöllä.

Viime aikoina hän on kuitenkin ollut otsikoissa vähemmän vaikuttavien tekojensa takia. Bezos ja hänen vaimonsa, MacKenzie, ilmoittivat viime kuussa eroavansa 25 vuoden avioliiton jälkeen.

Torstaina (7.2.) Bezos myönsi julkisesti, että National Enquirer -lehteä julkaiseva American Media Inc. oli yrittänyt kiristää häntä alastonkuvilla, joita hän oli lähettänyt Lauren Sanchezille, hänen huhutulle uudelle tyttöystävälleen.

Bezosin kärvistellessä mediapyörityksessä, moni on ihmetellyt, miksi niin korkean profiilin henkilö yleensä sortuisi lähettämään riskialttiita kuvia? 

Tutkijoiden mukaan älykkäät henkilöt eivät itse asiassa kykene pidättäytymään seksiviestittelystä juurikaan sen paremmin kuin tyhmemmät yksilöt. Historiasta löytyy useita esimerkkejä, jotka todistavat, etteivät ihmiset osaa järkeillä itseään vapaaksi seksuaalisista himoista.

Vaikka seksiviestien lähettämisessä on riskinsä, ovat ne nykyään osa monen parisuhdetta, muistuttaa Purdue University Fort Waynen psykologian professori Michelle Drouin:

– Se on tapa saada läheisyyttä kumppaniin ja kertoa hänelle, että sinulla on seksuaalisia ajatuksia hänestä... Se on nykyään osa normatiivista seksuaalista kokemusta.

Joidenkin tutkimusten mukaan yli 80 prosenttia nuorista amerikkalaisista aikuisista on lähettänyt tai vastaanottanut tuhmia viestejä tai valokuvia. Erityisen yleistä seksiviestien lähettäminen on Drouinin mukaan salasuhteissa. Bezosin huhutaankin pettäneen vaimoaan Sanchezin kanssa.

– Salarakas ei ole yleensä se, jonka luokse palaat päivän päätteeksi, selittää Drouin:

– Se on tapa ilmaista seksuaalisia haluja etäisyydestä huolimatta ja tavalla, jota voidaan piilotella.

Hollywood on kohdannut viime vuosina lukuisia skandaaleja, kun hakkerit ovat varastaneet ja vuotaneet julkisuuden henkilöiden alastonkuvia. Äkkiseltään luulisikin, että julkkikset osaisivat jo pidättäytyä alastonkuvien lähettelystä.

Psykolgi Susan Lipkinsin mukaan riskialtis käytös on kuitenkin hyvin tyypillistä juuri korkean sosiaalisen statuksen omaaville henkilöille.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Vaikutusvaltaiset ihmiset tuntevat olevansa suojassa. He ajattelevat olevansa niin korkealla, ettei heille voi sattua mitään, hän selittää:

–  Bezosin elämä on niin fantastinen ja saavuttamaton, että helposti tuntuu siltä, kuin se olisi normaalin todellisuuden ulkopuolella.

Bezosin ansioiksi voidaan kuitenkin lukea se, miten hän on selvinnyt kiusallisesta tilanteesta. Tuodessaan asian itse julki, hänen onnistui keskittää yleisön huomio kuvien sijaan National Enquirerin epäeettiseen käytökseen.

Fiksun liikemiehen onkin onnistunut kääntää potentiaalinen katastrofi osittain hyödykseen.

– Se tuo häneen tavallisuutta. Miljardöörit lähettävät seksiviestejä aivan kuten me muutkin, Drouin huomauttaa.

Lähde: The Atlantic