Katso kuvat!

Arvomerkit eivät mahtuneet alttarille, hevosvaunut jäivät ilman kuljettajaa – huomasitko näitä yksityiskohtia prinssi Philipin hautajaisissa?

Ulkomaat | 23.04.2021 15:04

Kumarainen, mustiin pukeutunut kuningatar Elisabet astuu ulos autostaan Pyhän Yrjön kappelin ovella. Hän pysähtyy, katsoo taakseen kuin viivytellen hetkeä, jolloin hänen on jätettävä viimeiset hyvästit puolisolleen, prinssi Philipille.

Kuten 70-vuotias prinsessa Anne totesi, iäkkään isän kuolema oli ollut jo pitkään odotettavissa, mutta ei siihen silti osannut valmistautua. Sama tunne lienee myös Elisabetilla, joka menetti elämänsä suuren rakkauden, aviopuolison, lastensa isän ja tärkeimmän tukijansa. Hänen istuessaan yksin Pyhän Yrjön kappelissa pitkän penkkirivin päässä saattoivat tv-katsojat aistia hallitsijan surun, kaipuun ja tyhjyyden, jonka Philipin kuolema jätti.

Elisabet

Philip toivoi, ettei hänen hautajaisistaan tehtäisi numeroa. Armeija oli lähellä hänen sydäntään, joten se oli suuressa roolissa läpi seremonian. Musiikin ja kirkossa luetut tekstit prinssi oli valinnut itse.

Koronan vuoksi paikalle pääsi vain 30 lähiomaista ja ystävää. Surujuhlasta tuli Philipin näköinen: komea, tyylikäs ja sydämeenkäyvä.

Lue myös: Kuningatar Elisabet suri yksin - kaunis viesti Philip-puolisolle

Kaunis viesti kirstulla

Arkun päällä oli vain yksi kukkalaite. Elisabetin valitsemien kukkien uskotaan sisältäneen viestin puolisolle. Liljat merkitsevät uudelleensyntymistä, valkoinen ruusu kunnioitusta, jasmiini puhtautta, hajuherneet lähtöä ja kiitollisuutta sekä vahakukat kestävää rakkautta.

Arkku

Viimeinen matka unelma-autolla

Ruumisautona oli Land Rover, jonka suunnitteluun Philip oli osallistunut jo 16 vuotta sitten. Autosta Philip halusi armeijanvihreän. Land Rover oli Philipin luottoauto läpi elämän.

Auto

Sotilaat kunnioittivat muistoa

Yli 730 asevoimien sotilasta oli kunnioittamassa sotaveteraanin muistoa. Prinssi teki menestyksekkään sotilasuran ennen Elisabetin kruunajaisia. Hän taisteli Britannian kuninkaallisissa merivoimissa toisessa maailmansodassa.

Philiph

Lue myös: Perheensä hylkäämästä pojasta tuli brittihovin kiistellympiä hahmoja – prinssi Philip luopui urastaan rakkauden vuoksi

Vaunut jäivät ilman kuljettajaa

Philipin rakas harrastus oli huomioitu hautajaisissa. Koko seremonian ajan prinssin hevosvaunut hevosineen seisoivat kirkon ulkopuolella. Philip suunnitteli hevosvaunuja 1970-luvulta lähtien. Hän oli vaunuineen tuttu näky Windsorin tiluksilla viimeisiin vuosiinsa asti.

Kärryt

Meghanin kukissa historiaa

Toista lastaan odottava Meghan jätti hautajaiset väliin pitkän lentomatkan vuoksi. Hänen ja Harryn kukkalaite oli tarkoin harkittu: kreikanakantit viittasivat Philipin kreikkalaiseen syntyperään ja piikkiputket vuosiin merivoimissa. Perheenjäsenet saivat jättää kukkatervehdyksensä ja hyvästinsä suojassa tv-kameroilta.

Kukat

Arvomerkit alttarilla

Kirkon alttarille yhdeksälle tyynylle oli asetettu Philipin palkintoja ja ansiomerkkejä Isosta-Britanniasta, Kansainyhteisöltä, Kreikasta, Tanskasta ja armeijalta. Näin kunnioitettiin prinssin työtä ja saavutuksia. Kaikkia merkkejä ei saatu kirkkoon mahtumaan, sillä niitä oli kertynyt prinssille yli sata eri puolilta maailmaa.

Arvomerkit

Lue myös: Kuningatar ei halua nolata prinssi Harrya - sotilasunivormut käyttökieltoon hautajaisissa

Hiljainen hetki

Yksi hautajaisten koskettavimmista hetkistä koettiin, kun arkunkantajat pysähtyivät kappelin portaille pitämään minuutin hiljaisen hetken. Philipin kuoleman jälkeen pääministeri Boris Johnson julisti Isoon-Britanniaan kahdeksan päivän kansallisen suruajan.

Hiljainen hetki

Prinssiveljekset kohtasivat

Prinssiveljekset William, 38, ja Harry, 36, kohtasivat useiden kuukausien tauon jälkeen isoisänsä hautajaisissa. He saapuivat kirkkoon serkkunsa Peter Phillipsin välissään, ja siunaustilaisuudessa veljekset istuivat eri puolilla kappelia. Brittimedian mukaan Harry paikkaili lyhyen vierailunsa aikana välejään niin veljeensä kuin muihin perheenjäseniin.

William ja Harry

Lue myös: Prinssiveljekset William ja Harry taas puheväleissä - isoisän kuolema vauhditti sopua

Rupatteluhetki kaksin

Siunaustilaisuuden jälkeen Harry hakeutui kälynsä Catherinen seuraan. Herttuatar on toiminut viime ajat riitaisien veljesten sovittelijana. Vieraiden poistuessa kappelista Harry ei vältellyt Williamia, vaan päinvastoin siirtyi tämän viereen. Kävelymatkan palatsiin prinssit rupattelivat kahden kesken. Brittiläisen huulilta lukijan mukaan miehet puhuivat hautajaisista.

Harry, William ja Catherine

Miniästä tärkein tukija

Prinssi Edwardin Sophie-vaimolla on erityisen läheinen suhde Elisabetiin. Sophie on pitänyt huolta anopistaan Philipin kuoleman jälkeisinä päivinä. Siunaustilaisuuden jälkeen kreivipari vietti teehetken Elisabetin seurassa.

Sophie

Isän lempipoika

Puolentoista vuoden julkisuustauon jälkeen prinssi Andrew astui kameroiden eteen. Hänen uskotaan olleen Philipin pojista isänsä suosikki. Andrew’n ja ex-vaimonsa Sarah Fergusonin kerrotaan prinssin kuoleman jälkeen pitäneen Elisabetille seuraa koiralenkeillä.

Andrew

Pidätteli kyyneliään

Charles pidätteli kyyneleitään isänsä hautajaisissa. Camilla-vaimo kunnioitti appeaan rintakorulla, joka viittasi hänen Philipiltä viime vuonna perimäänsä The Rifles -jalkaväkirykmentin kunniapäällikön arvonimeen.

Charles

Suruaika rikkoi vauvaonnen

Philipin toiseksi vanhin lapsenlapsi Zara Tindall nähtiin ensimmäisen kerran lapsensa Lucasin syntymän jälkeen. Tukenaan hänellä oli puolisonsa Mike.

Zara

Uskollisin ystävä

Kreivitär Penelope Knatchbull ei ole suurelle yleisölle tuttu, mutta hän oli Philipin läheinen ystävä ja luottoihminen. Ystävyys alkoi ratsastuspiireissä 1994 ja kesti loppuun asti.

Penelope

Harvoin nähdyt puolisot

Eugenien tukena oli hänen puolisonsa Jack Brooksbank. Pari oli jättänyt pienen August-poikansa hoitajille. Prinsessa Beatricen aviomies Edoardo Mapelli Mozzi nähtiin ensimmäistä kertaa edustamassa hovin kanssa. Koronarajoitusten vuoksi parin viimekesäiset häät vietettiin perhepiirissä.

Puolisot

 

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!