fbq

Terveysuutiset: Sydänsairauksista kärsiville urheilijoille helpottavaa tietoa

Tutkimuksen 76 huipputason nuoresta urheilijasta yli 70 prosenttia oli joutunut lopettamaan uran diagnoosin jälkeen.

Hypertrofisen sydänlihassairauden kaltaiset perinnölliset sairaudet voivat huippu-urheilijoilla johtaa äkkikuolemaan, ja siksi ura usein päättyy diagnoosiin. Riskit näyttävät kuitenkin pelättyä pienemmiltä.

Tutkimuksen 76 huipputason nuoresta urheilijasta yli 70 prosenttia oli joutunut lopettamaan uran diagnoosin jälkeen. Perusteellisten riskiarvion ja pohdinnan jälkeen he jatkoivat uraansa.

Potilaita on nyt seurattu seitsemän vuotta, eikä tänä aikana yksikään heistä ole menehtynyt. Liikunnan aikaisia sydänoireita on ollut vain yhdellä ja muuna aikana todettuja oireita vain kahdella.

Terveysuutiset: Kohdunpoisto yhteydessä tähän ikävään vaivaan

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ensiapu sydäniskurilla parantaa potilaan ennustetta

Julkisella paikalla sydänpysähdyksen saavat jäävät henkiin ja toipuvat todennäköisimmin, jos he saavat pikaisesti sydäniskurihoitoa defibrillaattori-laitteella. Parhaat tulokset on potilailla, jotka saavat sivullisen maallikon apua jo ennen kuin ammattilaiset saapuvat paikalle.

Terveysuutiset: Hyvin lääkitty HIV tarttuu harvoin seksissä

Potilaat saivat apua keskimäärin 5 minuuttia nopeammin, jos sydäniskurihoitoa antoi paikalla ollut sivullinen.

Tulokset tukevat näyttöä julkisilla paikoilla olevien sydäniskureiden hyödyistä ja kannustavat lisäämään niitä entisestään. Laitteet ovat suurelta osin automaattisia ja neuvovat käyttäjää, joten maallikoiden ei pidä pelätä niihin tarttumista.

Lähde: DUODECIM

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy