fbq

Terveysuutiset: Hyvin lääkitty HIV tarttuu harvoin seksissä

Suomessa todetaan vuosittain noin 150 uutta HIV-tartuntaa.

HIV:n tartuntariski seksikontaktissa on lähellä nollaa, jos antiretroviraalisella lääkityksellä olevan potilaan virusmäärät ovat hyvin alhaiset.

Katso tuoreimmat Seiskan viihdeuutiset:

Kolmessa tutkimuksessa ei havaittu yhtäkään tartuntaa, jos potilaan veressä mitattavissa olevien virusten määrä oli alle 200 virusta millilitrassa. Lopuissa tutkimuksissa todettiin yhteensä 320 tartuntaa, mutta yksikään niistä ei sattunut potilaille, joiden lääkitys oli kunnossa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena antiretroviraalisen lääkityksen tehosta ja uskovat tartuntariskin olevan lähes olematon, jos lääkitys on kunnossa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Suomessa todetaan vuosittain noin 150 uutta HIV-tartuntaa. Hoitoa saa noin 2 900 HIV-positiivista potilasta.

Älä jätä sukupuolitautia hoitamatta!

Astmaatikkoja yli 260 miljoonaa

Astma ja allergia ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä, vaikka ikävakioidut esiintyvyysluvut ovat pienentyneet. Suurin osa tapauksista todetaan varakkaissa maissa.

Vuonna 2019 arviolta 260 miljoonaa ihmistä sairasti astmaa ja 170 miljoonaa oli allergisia. Ne olivat yleisimpiä 5–9-vuotiaiden ikäryhmässä, mutta niitä todettiin runsaasti myös aikuisiässä.

Vaikka tapaukset painottuivat varakkaisiin maihin, astmasta johtuvat kuolemat olivat yleisempiä köyhissä maissa. Osa astmakuolemista selittyi lihavuudella.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Terveysuutiset: Tämä huolestuttava tauti yleistyi koronaepidemian aikana

Tilaa Seiska tästä

Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti lomakkeella.