fbq
20150903, Helsinki. Fox -kanavan syyspressi. Kuvassa juontaja Maisa Torppa. Aller Media Oy / Timo Korhonen.
20150903, Helsinki. Fox -kanavan syyspressi. Kuvassa juontaja Maisa Torppa. Aller Media Oy / Timo Korhonen.

Nämä julkkikset sairastavat endometrioosia – tästä on kyse

Moni endometrioosia sairastava tukeutuu hoidon lisäksi vertaistukeen.

Harva julkkis puhuu avoimesti terveysongelmistaan. On kuitenkin olemassa tauti, josta monet naiset kertovat avoimesti tiedon levittämisen ja vertaistuen löytämisen innoittamana.

Endometrioosia sairastaa noin 10 prosenttia naisista, ja se vaikuttaa monen julkkiksenkin elämään. Moni nainen on jakanut kokemuksiaan taudista ja siihen saamastaan hoidosta sekä saanut aikaan keskustelua sairauden yleisyydestä ja usein myös hoidon vaikeudesta.

Esimerkiksi Maisa Torppa kertoi taannoin joutuneensa leikkauksiin sairauden takia. Hän jakoi tätä nykyä piilotetulle Instagram-tililleen kuvan, jossa näkyi hänen leikkausarpensa, ja kertoi niiden syntyneen neljästä endometrioosileikkauksesta.

Maisa kertoi samoihin aikoihin myös Me Naiset -lehdelle, että vaikea endometrioosi voi hankaloittaa toisen lapsen saamista. Kaivattu lapsi kuitenkin syntyi myöhemmin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Erika Helin kertoi, että leikkaus lykkäytyi useaan otteeseen.
Erika Helin kertoi, että leikkaus lykkäytyi useaan otteeseen.

Samoin Erika Helin jakoi kesällä 2023 saaneensa endometrioosidiagnoosin.

Hän kertoi hoidon saamisen vaikeudesta Instagramissa, ja kritisoi tiukasti järjestelmää, kommentoiden  sen olevan huono ja epäreilu.

Erika Helin avautuu sairaudestaan: "Onneksi veren näkeminen ei heikota"

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti

  • Sairaus esiintyy noin 10 prosentilla biologisista naisista, mutta sen perussyytä ei tunneta.
  • Pinnalliset endometrioosipesäkkeet sijaitsevat useimmiten vatsakalvon pinnalla, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.
  • Oireisiin kuuluu voimakkaat kuukausikivut sekä yhdyntäkivut ja ulostamis- ja virtsaamiskivut.
  • Tautimuotoja on kolme: pinnallinen vatsakalvon endometrioosi, munasarjan endometrioosikystat eli endometrioomat ja syvä endometrioosi.
  • Endometrioosia hoidetaan lääkkeillä, joilla lievitetään kipuoireita. Leikkaus on aiheellinen, jos endometriooma on kookas tai oireet eivät helpotu lääkehoidolla, Leikkauksella hoidetaan myös oireita aiheuttavaa syvää endometrioosia.
  • Endometrioosin ja lapsettomuuden hoito samanaikaisesti on vaikeaa. Yhdistelmäehkäisypillerit vähentävät kipuja ja usein estävät endometrioosin pahenemisen. Hoitoon voidaan käyttää myös muita hormonihoitoja.
  • Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Myös ulkomaiset julkkisnaiset elävät sairauden kanssa; koomikko Amy Schumer paljasti vuonna 2019, että hänen synnytyksensä oli vaikea juuri endometrioosin takia.

- Oksentelin ensimmäisen tunnin sektioni kestosta. Sen on tarkoitus kestää noin 1,5 tuntia - minun kesti yli kolme tuntia endometrioosin takia, hän kertoi Dr. Berlin's Informed Pregnancy -podcastissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Amy on myös kritisoinut Yhdysvalloissa endometrioosin tutkimiseen kohdennetun budjetin pienuutta.

Amy Schumer sairastaa endometrioosia.
Amy Schumer sairastaa endometrioosia.

Samoin Girls-sarjasta tuttu näyttelijä Lena Dunham on jakanut kokemuksiaan endometrioosin kanssa. Käytyään läpi kahdeksan leikkausta taudin hoitamiseksi, hän päätyi kohdunpoistoon 31-vuotiaana.

Itse kirjoittamassaan artikkelissa Voguessa Lena kirjoittaa operaatiosta ja siihen johtaneesta päätöksestä. Hän kertoi haaveilleensa aina lapsista, mutta kärsittyään kovista kivuista kymmenen vuoden ajan tutkimuksista, terapiasta, leikkauksista jä lääkityksestä huolimatta, oli lopullinen päätös poistaa kohtu.

Lena Dunham kertoo lapsihaaveidensa kaatuneen endometrioosiin.
Lena Dunham kertoo lapsihaaveidensa kaatuneen endometrioosiin.

Maailmankuulu näyttelijä Whoopi Goldberg on elänyt diagnoosinsa kanssa jo nelisenkymmentä vuotta. Hän kertoi endometrioosin tutkimuksen hyväksi järjestetyssä hyväntekeväisyystapahtumassa vuonna 2009, ettei diagnoosissa ole mitään hävettävää.

- Jos siitä ei puhuta, moni muu nainen saa huomata, ettei voi hankkia lapsia tai on jopa lähellä kuolemaa, kun sairaus on johtanut johonkin muuhun, hän kommentoi tuolloin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hän perusti kokemukseensa pohjaten myös oman kannabinoideja sisältävän tuotemerkin, jonka sanotaan helpottavan kuukautiskipuja.

Whoopi Goldberg yllättyi saadessaan tietää, kuinka harva nainen tietää endometrioosista.
Whoopi Goldberg yllättyi saadessaan tietää, kuinka harva nainen tietää endometrioosista.

Malli ja kirjailija Chrissy Teigen herätti viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) keskustelua, kun hän kuukausia keskeytyneen raskauden jälkeen kertoi seuraajilleen kärsivänsä endometrioosista ja pyysi saada tietää heidän kokemuksiaan.

Chrissy jakoi myös kuvia vatsastaan leikkauksen jälkeen, ja sai loputtoman määrän tsemppiviestejä ja vinkkejä operaatiosta toipumiseen.

Raskausonnea hehkuvan Maisa Torpan synnytys lähestyy! Oli jo lähellä aloittaa lapsettomuushoidot Mikko-rakkaan kanssa - sitten onni kääntyi: "Tämä ei ollut todellakaan itsestäänselvyys!"

Chrissy sai tietää endometrioosista menetettyään syntymättömän lapsensa.
Chrissy sai tietää endometrioosista menetettyään syntymättömän lapsensa.

Tanssija Julianne Hough joutui kokemaan monelle naiselle tuttua vähättelyä ennen diagnoosin saamista. Hänen kovat kuukautiskipunsa kuitattiin normaaleiksi. Hän sai diagnoosin vuosia ja kahta leikkausta myöhemmin.

Julianne kertoo pakastaneensa munasolujaan, sillä hän tietää, että endometrioosi voi vaikeuttaa luonnollista raskaaksi tulemista.