Yllätys! Tällaista boolia Linnassa tarjoillaan – yksi perinneherkku loistaa poissaolollaan

Seiska tenttasi Linnan juhlien järjestelyvastaavia itsenäisyyspäivän ökytarjoiluista.
Linnan juhlien historiassa käännetään uusi sivu. Tasavallan presidentti Alexander Stubb isännöi perjantaina ensimmäistä itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoaan.
Tämänvuotiset Linnan juhlat ovat sekoitus ovat uutta ja vanhaa. Perinteikkäisiin linnabileisiin on haettu uusia mausteita musiikista, jota on aiempaa enemmän.
Linnan juhlien tiedotustilaisuudessa puhunut Stubb mainitsi useamman kerran tunnelmavalaistuksen. Ilmeisesti Presidentinlinnassa on perjantaina totuttua hämärämpi valaistus.
Linnasta löytyy myös Suomen valokuvataiteen kuratoima valokuvanäyttely Yhdessä. Siihen on valittu 10 aiheeseen sopivaa valokuvaa. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton budjetti on tänä vuonna 310 000 euroa.

Tarjoiluissa Lappi-teema
Linnaan on kutsuttu noin 1700 vierasta, joista kolmannes on ensikertalaisia. Kutsuttujen joukossa korostuvat henkilöt, joita tasavallan presidentti tapasi keväällä Pohjois-Lapin matkallaan Inarissa ja Utsjoella.
Myös juhlien tarjoilut myötäilevät Lappi-teemaa. Tasavallan presidentin kanslian keittiömestari Jyrki Jääskeläinen lupasi viiden tähden makuelämyksiä.
– Lapin raaka-aineet ovat hyvinkin kiinnostavia. Tänä vuonna ei ole lainkaan voileipäkakkua, vaan niiden tilalla on leikattavia piirakoita. Luulen, että niistä tulee hittejä, Linnan tarjoiluista vastaava Jyrki yllätti.

Kokkimaajoukkue mukana
Osittain Linnan juhlatarjoiluista vastaa myös ei enempää eikä vähempää kuin Suomen kokkimaajoukkue. Sen johtaja Katja Tuomainen paljasti konkreettisella tasolla Linnan tulevaa makumaailmaa.
– Tarjoamme kolmea erilaista sormisyötävää: kala-, liha- ja kasvisvaihtoehdon. Pohjoisesta poroa ja siikaa sekä kotimaista kukkakaalia, Katja kertoi.
– Saavutimme olympiavoiton viime helmikuussa Stuttgartissa. Sieltäkin on tuotu makumaailmaa ja nyansseja, tähtikokki vihjasi.

Seiska selvitti boolin
Linnan juhlien klassisin tarjoiluvati sisältää tietysti boolia. Booli on vuosi toisensa jälkeen puhutuin yksittäinen tarjoilu, mutta vain Seiskan reportteri uskalsi kysyä juhlajuomasta Linnan lehdistötilaisuudessa.
Vuodesta 2018 booli on kylläkin ollut täysin luomua.
Seiska kysyi, mahtaako myös Linnan booli edustaa tänä vuonna Lappi-teemaa?
– Ei, kyllä booli on valmistettu ihan perinteisenä reseptinä. Vuodesta 2018 booli on kylläkin ollut täysin luomua. Silloin sen makeusaste laski hieman, mutta perinteinen maku siinä edelleen on, Seiskalle vakuuteltiin.
