fbq

Maria Nordinia uhkaa Coco-kissan menetys valtiolle – tunteellinen vetoomus käräjillä: ”Tämä on vilpitön totuus”

Maria Nordinin kolmen ja puolen vuoden takaisesta somepäivityksestä eskaloitui rikossyyte, jonka seurauksena yrittäjä voi menettää kissansa valtiolle.

Yrittäjä Maria Nordin joutui tiistaina (14.11.) Helsingin käräjäoikeuteen vastaamaan rikossyytteeseen, joka koski eläinsuojelurikosta.

Syyte liittyy perheen kesäkana Kanatuiseen sekä 8-vuotiaaseen Coco-kissaan. Tapahtumat ajoittuvat kolmen ja puolen vuoden takaiseen mökkeilyyn.

Syyttäjä vaatii Nordinille vähintään 60 päiväsakkoa, eläintenpitokieltoa sekä perheen kissan menetystä valtiolle.

Lisäksi syyttäjä esitti rikoshyötykorvauksena 1 000 euroa, jonka Nordin säästi eläinlääkärikuluissa. Syyttäjä perusteli eläintenpitokieltoa ja kissan tuomitsemista valtiolle sillä, että eläimiä olisi tarkoitus jatkossa suojella näillä toimilla.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Maria Nordin kiisti syytteet ja väitti joutuneensa käräjille maalituksen uhrina.
Maria Nordin kiisti syytteet ja väitti joutuneensa käräjille maalituksen uhrina.

Syyttäjän mukaan Nordinin taustalla oli tietoinen valinta ja ideologia siitä, miten hän suhtautuu eläinlääkärihoitoon tai lääkitykseen.

Maria Nordin kiisti syytteet ja perusteli toimineensa niin, että eläimet saivat parasta mahdollista hoitoa. Lisäksi Nordin vetosi siihen, että 8-vuotias bengalinkissa Coco elää ja voi hyvin ja on eläinlääkärin tuoreen kehun mukaan ”erittäin hyväkuntoinen”.

Kesäkanan olemassaolosta Nordinilla ei ollut tarkempaa tietoa.

Kanatuisen ovela kikka

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Nordinien, tuolloin vielä kolmilapsinen, perhe vietti kesälomaa perheen mökillä kesällä 2020.

Maria ja Reino Nordin viettivät kristallihääpäivää - juhlivat eri osoitteissa

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Reino oli hankkinut meille kesäkanoja, Maria pohjusti juhannuksen tapahtumia.

Reinolla hän viittasi aviomieheensä, muusikko-näyttelijä Reino Nordiniin.

Mökkeilyn lomassa perhe vietti aikaansa muiden mökkeilijöiden kanssa yleisellä grillauspaikalle. Erään mökkinaapurin vieraalla oli mukanaan koira, jonka kanssa Nordinin tytär innostui leikkimään. Hetken päästä Maria huomasi, että tytär ja koira poistuivat paikalta.

- Sanoin koiran omistajalle, ettei antaisi koiran mennä, Maria kertoi käräjäsalissa.

Varoitus tapahtui liian myöhään, sillä koira oli rynnännyt suoraan Nordinien kanalaan ja pian koira juoksi nuotiopaikalle näyttämään saalistaan, suussaan kana Kanatuinen.

- Olin kauhuissani, Nordin kertoi.

- Kanatuinen meni aivan rennoksi, jolloin koira pudotti sen suustaan. Kana oli kuitenkin elossa, se oli sen suojautumismekanismi esittää kuollutta, Maria kertoi.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Maria kertoi, että kana pääsi tällä tavoin ainakin muutaman kerran koiran suusta pois.

Kanatuinen karkasi

Maria Nordin iski tammivihdan päähänsä - erikoiset kuvat ukrainalaisesta saunaseremoniasta

Luonnollisesti Kanatuisen kohtalo järkytti mökkeilijöitä ja Maria sekä ukranalaistaustainen mökkinaapuri tutkivat kanan haavoja.

- Haava oli iso ja hurjan näköinen, Maria kertoi käräjäsalissa.

Höyheniäkin Kanatuinen oli menettänyt episodissa lähes kämmenen kokoiselta alueelta.

- Tämä Ukrainasta kotoisin oleva mökkinaapuri kertoi suorastaan kasvaneensa kanojen keskellä. Niinpä hänen kanssaan tutkimme tilannetta.

Kana Kanatuinen säästi henkensä ja juoksi pakoon mökin alle. (Kuvituskuva, kuvan kana ei liity tapaukseen).
Kana Kanatuinen säästi henkensä ja juoksi pakoon mökin alle. (Kuvituskuva, kuvan kana ei liity tapaukseen).

Koska Reino oli se, joka oli kanat hankkinut, häntä oli ohjeistettu kanan eettiseen lopettamiseen. Reino ei tuolloin ollut paikalla, vaan mies oli juhannuskeikalla.

- Ajattelimme, että kun Reino tulee kohta takaisin, tehdään päätös kanan kohtalosta.

Juuri kun Maria oli laittamassa kanaa takaisin kanalaan, Kanatuinen pyörsi ovelta ympäri ja juosta kaahotti perheen mökin alle.

- Yllättävän vikkelästi se luikahti mökin alle, Maria kertoi.

Maria yritti saada kanaa mökin alta, siinä onnistumatta.

- Kun Reino tuli keikalta kotiin, hän kaivautui mökin alle ja sai Kanasen napattua sieltä pois. En vieläkään tajua, miten Reino mahtui sinne mökin alle, hän hämmästeli oikeussalissa.

Hiekkakylpyjä ja yksi muna

Maria Nordinilta rehellinen imetyskuva – nostaa esiin monelle äidille tutun asian

Nyt Kanatuinen oli jälleen sylissä ja uudelleen arvioitavana.

- Se oli sylissä ihan rauhallisena. Me kaikki, minä, naapurimme ja Reino, olimme sitä mieltä, ettei kanaa lähdetä viemään eläinlääkärille keskellä yötä.

- Putsasimme haavan ja laitoimme siihen paksun kerroksen pihkasalvaa, Maria kertoo.

Kanatuiselle järjestettiin kanalasta alempi korsi, jonne se laitettiin nukkumaan. Seuraavana yönä Maria meni kanalaan tarkistamaan Kanatuisen tilannetta, mutta kaikki vaikutti olevan kunnossa.

- Aamulla Kanatuinen otti hiekkakylpyjä ja se oli tehnyt myös yhden munan. Tosin se oli hieman erinäköinen kuin muut munat, johtuu varmaan koiran aiheuttamasta shokkikäsittelystä, Maria arveli.

Käräjäsalissa Maria kertoi Kanatuisen haavan parantumisen olleen uskomattoman nopeaa.

- Seuraavana päivänä haavaa taas hoidettiin ensin huuhtomalla vedellä, sitten kuivaamalla ja lopulta pihkasalvalla voidellen.

Maria korosti jatkuvasti tarkkailleensa Kanatuisen toipumista, ja muistutti Reinon valmiudesta hätälopetukseen, jos tilanne olisi niin vaatinut.

- Kanatuisen haava pieneni viikossa pieneksi täpläksi ja sillä alkoi kasvaa myös höyhenet takaisin. Haavan tilalle kasvoi toinen iho. Huolehdin myös siitä, ettei muu kanalauma alkanut syrjiä Kanatuista, sillä toiselle, Jäätelö-kanalle oli näin käynyt.

Marian puolustusasianajajan mukaan kanalle annettiin parasta mahdollista hoitoa. Lisäksi juristi siteerasi muun muassa lääkärilehti Duodecimia, jonka vuonna 2008 julkaistussa artikkelissa kerrottiin pihkavoiteen antimikrobisista ominaisuuksista.

- Pihkavoiteella on saatu hyviä tuloksia hyvin hankalissakin tilanteissa, kuten 100-vuotiaan potilaan kantapään painehaavassa. Ainoana vaihtoehtona oli tuolloin ollut enää amputaatio, mutta potilaan tästä kieltäytyessä, pihkavoide auttoi, juristi muistutti käräjäoikeudessa.

Syyttäjä grillasi

Reino Nordin päivitti tunnelmiaan 40-vuotissyntymäpäiviensä jälkeen

Juuri kun perhe oli toipunut Kanatuisen dramaattisesta juhannuksesta, uusi koettelemus iski.

Nyt perheen sisäkissana viihtynyt kollikissa Coco livahti avoimesta mökkiovesta karkuun.

- Kissaa huudeltiin koko päivän, mutta illalla huomasin, että se olikin livahtanut takaisin omaan laatikkoonsa nukkumaan.

Tarkempi tarkastelu osoitti, että kissan toinen tassu oli turvoksissa.

- Kissa oli myös voipunut. Tassussa ei ollut murtumaa ja pohdimme, voisiko siinä olla kyyn purema.

Syyttäjä grillasi Maria Nordinia salissa muun muassa siitä, kuka tai ketkä soittivat eläinlääkärille.
Syyttäjä grillasi Maria Nordinia salissa muun muassa siitä, kuka tai ketkä soittivat eläinlääkärille.

Toisaalta Maria ei nähnyt tassussa mitään puremajälkiä.

- Reino soitti eläinlääkärille, että sinne voisimme mennä, Maria kertoi oikeudessa.

Tästä lauseesta syyttäjä innostui grillaamaan Mariaa, sillä poliisikuulusteluissa hän oli käyttänyt me-muotoa kertoessaan soitosta eläinlääkärille.

- Käytän usein sanamuotoa me, vaikka jonkun asian olisi tehnytkin vain toinen meistä. Me olemme niin tiiviissä suhteessa, että olemme kuin yksikkö. Saatan usein sanoa, että me rakensimme mökin, vaikka oikeasti Reino on sen rakentanut. Joka tapauksessa Reino soitti eläinlääkärille, varasi ajan ja minä olin tästä tietoinen, Maria tarkensi.

Nesteytystä pipetillä

Maria Nordinilta outo avautuminen kadonneesta istukastaan – ‘’Voi ilmetä myöhemmin ylipainona ja addiktiona’’

Eläinlääkärin soiton jälkeen pariskunta oli saanut ohjeen, jonka mukaan mahdollisen kyyn pureman vuoksi eläimen liikuttamista tulisi välttää, jottei oletettu myrkky leviäisi.

- Jos Reino olisi vienyt kissan eläinlääkärille, se olisi seonnut kantokopassaan, Maria kertoi.

He saivat tarkemmat ohjeet siitä, mitä eläinlääkärissä kissalle olisi voitu tehdä.

Tarjolla olisi ollut nesteytystä, kipulääkitystä sekä koirille tarkoitettua vastamyrkkyä. Kipulääkitys ja vastamyrkky yhdessä mahdollisen kyymyrkyn kanssa olisi voinut koitua kissalle kohtaloksi tai aiheuttaa pysyviä sisäelinvaurioita.

- Päätettiin, että omistaudun kissan tarkkailulle ja aloin hoitaa sitä.

Maria huolehti kissan nestetasapainosta vesipipetillä. Myös tähän sanaan syyttäjä takertui.

- Puhuitte poliisikuulusteluissa suihkepullosta, syyttäjä tivasi.

Maria kertoi lasten ottaneen vesipipetin leikkeihin, joten siksi nesteytystä tehtiin myös suihkepullolla.

- Annoin kissan olla mahdollisimman rauhassa ja pimeässä, lisäksi annoin sille pieniä paloja jauhelihaa, hän kertoi lisätietoja kissan hoidosta.

Aluksi Maria joutui laittamaan lihanokareen kissan suuhun, mutta parin tunnin päästä kissa otti lihapalan suuhunsa itsenäisesti.

Aamulla kissa oli oksentanut ja lähtenyt itsenäisesti liikkeelle, mutta varmuuden vuoksi vielä tuolloin Maria kantoi kissan tarpeilleen.

Maria korosti sitä, että heillä oli koko ajan valmius lähteä eläinlääkärille, mutta koska kissa osoitti toipumisen merkkejä, ajatuksesta luovuttiin.

Miksi vain Maria?

Maria ja Reino Nordin rakkauskuvissa: "Mentiin heti rannalle"

Marian puolustus muistutti stressittömän tilan ja kivunhoidon välisestä tutkimuksiin perustuvasta yhteydestä, joka kissan hoidossa otettiin huomioon.

Loppupuheenvuorossa Nordinin juristi korosti, ettei kissalla ollut tyypillisiä kipuoireita.

- Jos kissa olisi viety puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle eläinlääkärille, se olisi rimpuillut ja riehunut, eikä näin annettu ohje paikalla pysymisestä olisi toteutunut.

Juristi muistutti myös todistajana olleen eläinlääkärin vahvistaneen, että jokaisella kipulääkkeellä on haittavaikutuksia.

Juristi korosti syyttäjän todistajana toimineen eläinlääkärin lausuntoa siitä, että kivunlievityksessä olennaisinta on sen aloittaminen heti.

- Kana juoksi mökin alle ja kissa oli päivän kadoksissa. Silti kivunhoito aloitettiin mökillä nopeammin kuin se olisi tapahtunut puolen tunnin ajomatkan päässä olevalla eläinlääkärin vastaanotolla.

Lisäksi juristi ihmetteli sitä, miksi vain Maria Nordin oli syytettynä.

- Tässä on kaksi aikuista ihmistä vastuussa eläimistä ja heidän yhteisellä päätöksellään ei ole menty eläinlääkäriin eikä annettu kipulääkitystä. Ei näytä oikeudenmukaiselta, että vain toista lähdetään syyttämään.

Juristi otti kantaa myös kissan mahdolliseen tuomitsemiseen valtiolle.

- Tapahtumista on kohta kolme ja puoli vuotta aikaa. 8-vuotias kissa on ollut koko ajan perheellä, paitsi silloin kun he asuivat Espanjassa. Viime talvena eläinlääkäri oli tavannut kissan ja todennut, että se on hyvin hoidettu kissa.

- Mikäli oikeus kuitenkin katsoo, että kissan tuomitseminen valtiolle on tarpeen, päätös on jo myöhässä, juristi jyrisi salissa.

Lopulta juristi kuitenkin toivoi, että mikäli kissa tuomitaan luovutettavaksi valtiolle, hänen mielestään olisi kohtuullista tehdä se tietyn määräajan kuluessa.

- Kyse on perheen lemmikistä, neljälle lapselle ja puolisoille kissa on tärkeä perheenjäsen. Olisi kohtuullista myös se, että he saisivat päättää kenelle lemmikki luovutetaan. Toiveissa olisi, että kissa luovutettaisiin päämieheni äidille. 

Tuplavuokra kissan takia

Maria Nordin ihailee tunnistamatonta Reinoa: "Rakastan surffityyliä"

Myös Maria itse kommentoi lopuksi saamaansa rikossyytettä.

- Olen tehnyt vilpittömästi asioita eläinten eteen niin hyvin kuin voin. Tutkin herkästi eläinten merkkejä, enkä koe tekeväni niille mitään väärää. Tämä on vilpitön totuus.

- Kunnioitan eläinten tahtoa. Kun asuimme Espanjassa, kissamme sai olla omassa Suomen-kodissamme, jolloin äitini oli kissan hoitajana. Maksoimme tämän järjestelyn vuoksi tuplavuokraa.

Marian mukaan rikosilmoituksen taustalla on maalitus, joka johtuu hänen erilaisesta elämänkatsomuksestaan.

Nyt syyteessä olleiden rikosten taustalla on hänen sosiaaliseen mediaan tekemä päivitys, joka poiki poliisille eläinsuojeluilmoituksia ja sitä kautta syytteen.

- Kun en antanut lapsilleni kipulääkettä, siitä tehtiin lastensuojeluilmoitus, joka todettiin aiheettomaksi.

- Vaikka uskon lääkkeettömään kivun hoitoon, olen silti aina valmis menemään myös lääkärille, hän muistutti loppupuheenvuorossaan.

Käräjäoikeus antaa ratkaisun kansliapäätöksenä 23.11.2023.