Nyt on tarkkaa! Kuningas Kaarle Kustaa otti Singaporeen omat sinapit

– Heille on tärkeää, että maistuu kodilta, sanoo kuningasparin kokki.
Kun Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa isännöi valtiovierailua Singaporessa, mikään ei jää sattuman varaan.
Singaporen presidentti järjesti Ruotsin kuningasparille illallisen, eikä kuningas tietenkään halua jäädä toiseksi.
Vastaillallista varten kuninkaan oma kokki, 43-vuotias Magnus Villnow, lennätettiin paikalle varmistamaan, että ruotsalaiset annokset täyttävät kuninkaalliset standardit.
Magnus on laatinut useita valtiovierailumenuja, joka kerta kuninkaan ja kuningattaren palautteen pohjalta.
– Laadin erilaisia ehdotuksia, jotka esittelen kuningasparille. Sen jälkeen käymme vuoropuhelua, ja menuun tehdään muutoksia – joskus enemmän, joskus vähemmän, Magnus kertoo Expressenille.
– Heille on tärkeää, että maistuu kodilta.
Juustot ja sinapit kotoa
Ruotsalainen menu oli sangen ylellinen. Tervetuliaisjuoman, joko Piper-Heidsieck-samppanjan tai Vat 69 -blended malt -viskin, jälkeen tarjoiltiin lautanen, jossa oli pieniä ruotsalaisia ruokalajeja.
Mätibriossin lisäksi tarjolla oli itse graavattua lohta, peruna- ja kantarelliterriiniä, voitaikinaleivoksia sinihomejuustolla ja hirven sisäfileellä sekä jälkiruoaksi madeleine-leivoksia lakkojen, puolukoiden ja mustikoiden kera.
Magnusin mukaan suurin osa raaka-aineista saatiin hankittua paikan päältä, mutta osan hän joutui pakkaamaan mukaansa matkatavaroihin.
– Tarvittavaa etikkaa löytyy lähes vain Ruotsista, ja otin mukaan myös vähän ruotsalaista sinappia sinappikastiketta varten. Juustoruokaa varten toin mukanani sinihomejuuston, kokki selostaa.
– Juusto oli kuningasparista erityisen hauska lisä. Sekä kuninkaalle että kuningattarelle on tärkeää, että ruoka maistuu ja tuntuu kotona valmistetulta.
Posliinia lennätettiin – ilmastosyistä rajoitetaan
Vastaanoton paikka valitaan aina huolellisesti, ja tällä kertaa se pidettiin viiden tähden Fullerton Bay -hotellissa, josta avautuu panoraamanäkymä Singaporen satamaan.
Boel Lindbergh, ulkoministeriön kansainvälisen lehdistökeskuksen johtaja, joka on osallistunut lukuisiin kuninkaallisiin valtiovierailuihin vuosien varrella, kertoo, että kuningaspari on aina erittäin sitoutunut illallisiin ja vastaanottoihin.
– He ovat isäntäpari ja haluavat luoda kauniin ja vieraanvaraisen tunnelman, joka säilyttää kuninkaallisen vastaanoton arvokkuuden.
Aiemmin jopa pöytäliinat, ruokailuvälineet ja astiat pakattiin ja lennätettiin kaukomaille, missä Ruotsi teki valtiovierailuja – mutta tästä käytännöstä on nyt luovuttu.
– Ajattelemme ilmastoa, sanoo Boel Lindbergh.