”Tykkään läskistä ja ihrasta!” Mämmin suurkuluttaja Juha Mieto esittelee joulupöytänsä antimet – Petteri-pojalle oma kinkku!

Kun Seiskan reportteri ja kuvaaja tapaavat hiihtolegenda Juha Miedon, 70, lounasaikaan hotelli Kurikassa, Mietaalla on jo toinen lautasellinen menossa. Mahtava läjä muusia katoaa alta aikayksikön, ja sitten on taas haettava lisää.
– Voi herrantähren kun mulla on näläkä! elävä legenda lataa mahtavalla äänellään.
Kurikan jätti innostuu silminnähden kertoessaan joulupöydän antimista.
– Joulupöytään ehdottomana ja ensimmäisenä kuuluu joulukinkku. Myös lanttu- ja maksalaatikot ovat mun suurinta herkkuani. Samoin lohi ja taimen sekä joulutortut.
Kaikki tietävät Jussin syövän pääsiäisenä mämmiä kymmeniä ropposellisia, joten kuinka monta kinkkua Kurikan jätti vetää jouluna?

– Sanotahan näin, notta jonain vuonna voi jopa jäädä yhteen. Mutta joskus kun menee joulun jälkeen kauppaan ja kinkkuja saa sieltä melkein ilmatteeksi, niin kyllähän se toinenkin sujahtaa siinä samalla. 10 kiloa luiskahtaa liukkaasti!
Mietaa myös korostaa ostavansa itselleen oman kinkun ja jälkikasvulleen omansa. Kahdestaan kolmekymppisen Petteri-poikansa asuva hiihtolegenda hymähtää, ettei ole kovin nirso laatulihan suhteen.
– Tykkään mahrottomasti myös siitä läskistä ja ihrasta. Vielä kun perunaa muussaa ja valuttaa siihen sitä läskilientä, niin on se niin hyvää.
Ja koska kuusijuhlan aikaan ei ole kiire, herkkukinkkua saa syödä pitkään ja hartaasti.
– Näinhän se on, notta jouluna ruokaa on mukava nassutella niin pitkään, kunnes tulee aika mennä nukkumahan.