fbq
Kotimaa
26.11.2021 07:49
Teksti: Olli Suominen|Kuvat: Pasi Murto
Tiina Jylhä
Tiina Jylhän ja Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupoista riidellään virolaisessa oikeudessa – näin prosessi etenee
Kotimaa
26.11.2021 07:49
Teksti: Olli Suominen|Kuvat: Pasi Murto

Tallinnassa kauneusalan liiketoimintaa pyörittävä Tiina Jylhä-Valkonen, 59, on henkisesti ja fyysisestikin loppu maskikaupoista alkaneesta ryöpytyksestä, joka alkoi keväällä 2020.

Huoltovarmuuskeskuksen eli HVK:n ja Tiinan välisen oikeustaiston ensimmäinen osa käytiin viime huhtikuussa Tallinnassa. Ensimmäinen oikeuskierros päättyi HVK:n hyväksi.

Seiska tapasi Tallinnassa apean oloisen Tiinan, joka avasi ensimmäistä kertaa julkisesti sisintään sotkusta, jonka vuoksi hänen maineensa ryvetettiin.

– Raha on menettänyt minulle merkityksensä tässä asiassa jo ajat sitten. Tärkeintä minulle on oikeus ja totuus, Tiina huokaa.

Lue lisää: Täysi romahdus! Maskikaupoissa ryvettynyt Tiina Jylhä avautuu: Olen henkisesti täysin loppu

Mikä maskikauppakohu?

Kohutut maskikaupat tulivat julki 2020, kun Suomen Kuvalehti uutisoi sekavasta tilanteesta. Maskeja oli tilattu kymmenellä miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleilta Onni Sarmasteelta sekä Tiina Jylhältä.

HVK:n mukaan Sarmasteen toimitus poikkesi tilatusta laadun ja määrän osalta. Maskit eivät sopineet sairaalakäyttöön.

Virolaisen tuomioistuimen mukaan HVK sai purkaa maskikaupat Jylhän yhtiön kanssa ja periä ennakkomaksun takaisin.

Kyseessä oli noin 2,6 miljoonaa euroa, mikä oli puolet sovitusta kauppahinnasta.

Käräjäoikeus katsoi heinäkuussa, että kaupan purkamiseen on perusteet, koska Jylhän yritys ei pystynyt toimittamaan kasvosuojaimia määräajassa.

Tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti Jylhälle siirretyt rahat.

Seiska tapasi selvästi väsyneen oloisen Tiinan tämän kotona Tallinnassa.
Seiska tapasi selvästi väsyneen oloisen Tiinan tämän kotona Tallinnassa.

Lue myös: Maskikohu paisuu paisumistaan! Näin happamasti Onni Sarmaste kommentoi Tiina Jylhän miljoonakannetta: "Kuinka tyhmä..."

Näin prosessi etenee

* Viime keväänä Suomen huoltovarmuuskeskus voitti Viron ylemmässä oikeusasteessa kiistan, joka koski Tiinan yrityksen Look Medical Care Oû:n ja HVK:n välisiä miljoonien eurojen maskikauppoja.

* Tallinnan ylempi tuomioistuin oli Harjun käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä päätöksessään ja piti voimassa aiemman ratkaisun, jonka mukaan HVK sai purkaa maskikaupat.

* Viron lain mukaan vasta kun koko edellinen oikeusprosessi on käyty läpi eri  oikeusasteissa Tiina voi nostaa oman korvauskanteen HVK:ta vastaan menetetystä kaupasta.

Juttua korjattu 26.11. kello 17.38. Poistettu entisiä työntekijöitä koskeva kohta.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »