”Tarjolla herrain herkkuja!” Selviytyjät-voittaja Kristian Heiskari antaa lihalle kyytiä – katso laiskan kotikokin grillireseptit
Big Brother 2019 -voittaja ja Selviytyjät Suomi -tähti Kristian ”Krisu” Heiskari, 29, on päättänyt järjestää Seiskalle kesäiset grillijuhlat.
– Rakastan yli kaiken grillaamista, mutta enhän minä sitä osaa. Olen helvetin laiska kotikokki, mutta tänään pitää yrittää parhaansa, Krisu tokaisee.
Sekatyömies myöntää olevansa yleensä pelkkä apukäsi keittiössä.
– Olen se pilkkoja, joka ei ymmärrä maustamisesta mitään. Hädin tuskin suolan osaan lisätä, enkä tavallisesti kokkaa kotona juuri koskaan.
Krisun kasvoille nousee muikea ilme, kun hän näkee hyvin marmoroituneet L-luupihvit pöydällä. Niihin on sivelty savupekoniöljyä ja ripoteltu sormisuolaa.
– Jumankauta, nyt on tarjolla oikein herrain herkkuja. Selviytyjissä palkinnoksi saadut grillisapuskat eivät kyllä näitä päihitä.
Naudan marmorifileepihveihin puolestaan tuo potkua pippurinen rub-mausteseos. Krisu laittaa pihvit ja makkarat tirisemään liekkien lämpöön ja kääntelee vartaita itsevarmoin ottein.
– Tässä on hyvä grilli alla. Jos näin helpon homman mokaa, niin on parempi jättää grillauspuuhat muiden vastuulle.
Grillimaisterin uurastus palkitaan maittavalla aterialla, ja Kristian asettuu syömään kirsikkapuun katveeseen. Kesäkeittiön antimet mahtuvat lautaselle vain vaivoin.
– Hyvä, että pihveille käytettiin lämpömittaria. Kaikki tarjoiltavat onnistuivat, ja annan päivän arvosanaksi neljä ja puoli tähteä viidestä.
– Tänä kesänä aion varmasti yhdistää grillaamisen ja kavereiden kanssa hengailun. Olen myös suunnitellut mukavaa mökkireissua juhannukseksi.
Krisun kesämenu
* Täytettyjä ruis- ja kauranappeja
* Kesäinen halloumisalaatti
* Helppoja kasvisvartaita
* Marmoroitunut L-luupihvi, naudan marmorifileepihvit, iberico-porsaan varras, naudan fileevarras, Sörkan chorizogrilleri, hirvichorizoa sekä tulista sinappia
Krisun kesäinen halloumisalaatti
Ainekset:
- salaattia (esim. Järvikylän Pehtoori- ja Ruustinna-salaatit)
- rasia kirsikkatomaatteja
- rasia mansikoita
- paketti halloumijuustoa
- 1 pussi siemensekoitusta (esim. Earth Control natural salad mix)
- suolaa ja pippuria
- öljyä
Kastike:
- 2 osaa oliiviöljyä
- 1 osa balsamiviinietikkaa
- loraus hunajaa
- ripaus sitruunapippuria
Tee näin:
1. Pese ja pilko salaatti tarjoilukulhon pohjalle.
2. Pilko myös mansikat, kurkku ja tomaatit. Viipaloi halloumijuusto. Lisää salaatin päälle pilkotut vihannekset ja laita juusto grilliin kevyesti öljyttynä.
3. Nosta pinnalta nätisti paistuneet halloumiviipaleet salaatin päälle. Ripottele kourallinen siemeniä salaatin koristeeksi. Kaada kastike tasaisesti joka puolelle salaattia juuri ennen tarjoilua.
Nopsat vihannesvartaat
Ainekset
- rasia herkkusieniä
- nippu kevätsipulia
- paprikasekoituspussi (punainen, keltainen, vihreä)
- kesäkurpitsa
- varrastikkuja
- öljyä
- mausteita (esim. yrttiseos)
Tee näin
1. Pilko paprikat. Poista suurin osa kevätsipulin varresta ja säästä se esimerkiksi koristeeksi. Viipaloi kesäkurpitsa.
2. Laita ainekset vartaisiin ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle yrttiseosta.
3. Grillaa varrasherkkuihin rapea pinta ja nauti muiden grilliruokien kera.
Täytetyt ruis- ja kauranapit
Ainekset:
- 2 pakettia tuorejuustoa, esim. yrtti tai valkosipuli
- pussi savukinkkukuutioita
- punainen paprika
- nippu ruohosipulia
- suolaa ja mustapippuria
- ruis- ja kauranappeja
Tee näin:
1. Pilko paprika kuutioiksi. Leikkaa ruohosipuli kauniiksi silpuksi. Säästä silpusta noin neljäsosa koristelua varten.
2. Sekoita kulhossa keskenään kinkkukuutiot, tuorejuusto, pilkottu paprika ja ruohosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla ja laita täyte tekeytymään kylmään noin tunniksi.
3. Lusikoi täyte ruisnappeihin juuri ennen tarjoilua. Rouhi päälle vielä makusi mukaan mustapippuria, ja ripottele tuore ruohosipuli koristeeksi.