Sukkapari päivässä! Reija Tonttila laittaa neulepuikot heilumaan: 100 paria hyväntekeväisyyteen – ehdota sukkien saajaa!

Kotimaa | 25.02.2021 15:01

Riihimäen läheltä Järvelästä kotoisin oleva Tiina Tonttila otti yhteyden Seiskaan ja kertoi äitinsä vuosia jatkuneesta harrastuksesta. Tyttären mukaan Reija-äidille on lähes elinehto saada kutoa villasukkia päivittäin.

– Tätä on jatkanut jo vuosikymmeniä. Sukkia on myyty ja jaettu vieraillekin, mutta meillä alkaa pikkuhiljaa alkaa olla itsellä ja tutuilla kaapit täynnä, Tiina kirjoitti Seiskalle.

Niinpä Seiskan reportteri pyysikin 67-vuotiasta Reija Tonttilaa hyväntekeväisyysyhteistyöhön. Myös neulelankayritys Novita innostui tempauksesta ja lähetti Reijalle 200 kerää Nalle-lankaa. Tuollaisen lankamäärän kokonaispaino on huimat 32 kiloa.

Reija pisti puikot heilumaan, ja nyt hänellä on työn alla sata uutta sukkaparia. Ne annetaan valmistuttuaan hyväntekeväisyyteen.

Novita lahjoitti Reijalle 32 kiloa värikkäitä villalankoja.
Novita lahjoitti Reijalle 32 kiloa värikkäitä villalankoja.

Tuhansien sukkien isoäiti

Reija on tehnyt villasukkia lähes koko elämänsä. Päivässä syntyy helposti valmis sukkapari televisiota katsellessa.

– Istun yleensä kiikkustuolissa tv:n ääressä ja kudon. Sukat syntyvät lähes itsestään. En ole koskaan laskenut, kuinka monta paria näitä on tullut tehtyä, mutta kyllä niitä on tuhansia kaikkiaan.

– Tytär ja lähipiiri ovat kyllä saaneet omansa ja jakaneet niitä myös tutuilleen. Minulla on neljä lasta ja siihen lastenlapset päälle. Ikinä ei ole tarvinnut ostaa heille lapasia saati villasukkia, herttainen Reija naurahtaa lastenlasten leikkiessä lankakerien keskellä.  

Myös monet tuntemattomat ovat saaneet lämmikettä jalkoihinsa, sillä villasukkia on myyty myös kirpputoreilla.

– Olemme yrittäneet keksiä, miten sukkia saisi jaettua tarvitsijoille, koska äidiltä näitä vaan syntyy, eikä loppua näy. Onpa sukkia kaupattu jopa paikallisessa baarissa tiskin takaa, Tiina paljastaa.

Tuhansia sukkapareja kutonut Reija on lahjoittanut töitään sekä synnytysosaston vauvoille että Venäjän vankiperheille.
Tuhansia sukkapareja kutonut Reija on lahjoittanut töitään sekä synnytysosaston vauvoille että Venäjän vankiperheille.

Sukkia vankilaan

Reija on kutonut ennenkin hyvään tarkoitukseen. Kohteet ovat vaihdelleet vuosien varsilla.

Viimeisimpiä hyväntekeväisyyskohteita on muun muassa Hämeen keskussairaalan synnytysosaston vastasyntyneet.

– Jokunen vuosi sitten tein kirkon ulkomaan avun kautta sukkia Venäjälle vietäväksi. Kirkko jakoi sukkia siellä vangeille ja heidän perheilleen.

Reija-mummu on kutonut villasukkia vuosikymmeniä. Perheenjäsenten, sukulaisten ja tuttavien hyllytila ei enää sukille riitä.
Reija-mummu on kutonut villasukkia vuosikymmeniä. Perheenjäsenten, sukulaisten ja tuttavien hyllytila ei enää sukille riitä.

Ranne petti

Päivittäinen kutominen on myös vaatinut veronsa.

– Kerran ranteeni turposi niin pahasti, etten pystynyt kutomaan. Sain rannetuen ja jouduin olemaan kutomatta lähes viikon. Heti kun käsi vertyi, otin puikot esille. Lääkärille en uskaltanut sanoa mitään, Reija nauraa.

Seiska ja Novita Oy jakavat hyväntekeväisyyteen Reijan neulomat 100 villasukkaparia. Lähetä sähköpostilla ehdotuksesi sukkien saajiksi: iloa@seiska.fi

 

Teksti:Olli Suominen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!