fbqShokkituomio! Niko Ranta-aholle vain kaksi vuotta vankeutta Katiska 2 -huumevyyhdistä! Siskon syytteet hylättiin täysin! | Seiska
Niko Ranta-aho

Shokkituomio! Niko Ranta-aholle vain kaksi vuotta vankeutta Katiska 2 -huumevyyhdistä! Siskon syytteet hylättiin täysin!

Kotimaa | 09.07.2021 11:51

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään perjantaina (9.7.) tuomiot niin sanotusta Katiska 2 -huumevyyhdistä.

11 vuoden vankeustuomion Katiska 1 -vyyhdistä saanut Niko Ranta-aho tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista, mikä lisätään nykyisen tuomion päälle. Ranta-aho kertoi tuomiosta Seiskalle perjantaina, ennen kuin tuomio oli julkinen.

Klo 12 Helsingin käräjäoikeus julkisti tuomion.

Ranta-aho sijoitetaan istumaan tuomiota Vantaan vankilaan. Tällä hetkellä mies on sijoitettuna Jokelaan.

Syyttäjä haki Ranta-aholle peräti 13 vuoden vankeustuomiota neljästä törkeästä huumausainerikoksesta, mutta lopullinen tuomion pituus olikin paljon lievempi. Syyttäjä on ilmoittanut olevansa tyytymätön tuomioon ja valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Ranta-ahon asianajokulut 34 954,58 euroa katsottiin miehen taloudelliset olot huomioon ottaen valtion maksettavaksi. Lisäksi Ranta-aho määrätiin maksamaan rikosuhrimaksu 80 euroa valtiolle sekä kolmen muun rikoksesta tuomitun kanssa yhteisvastuullisesti 500 euroa todistelukustannuksia, jotka on maksettu asiaan liittyen valtion kassasta.

Lue lisää: Miksi Niko Ranta-aho sai ainoastaan kahden vuoden vankeustuomion Katiska 2:sta? Näin käräjäoikeus perustelee tuomion pituutta!

 

Näin oikeus perusteli ratkaisuaan

Näin käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan antaa Ranta-aholle vain kahden vuoden tuomion.

Syynä on rikoslain pykälään liittyvä tulkinta, jonka mukaan Ranta-aholle pystyttiin antamaan tässä tilanteessa korkeintaan ainoastaan kahden vuoden tuomio.

Toisin sanoen Ranta-aho sai Katiska 2:n törkeistä huumausainerikoksista maksimituomion.

"Asiaa koskevan rikoslain pykälän sanamuodon mukaan aikaisempi ehdoton tuomio voidaan ottaa huomioon, jos henkilöä syytetään ennen tämän rangaistuksen tuomitsemista tekemästään rikoksesta. Sanamuoto on yksiselitteinen ja tukee sitä tulkintaa, että ratkaisevaa on tuomion antohetki eikä pääkäsittelyn päättymisen hetki. Sen sijaan sanamuodon mukainen ”tuomio voidaan ottaa huomioon”, näyttäisi viittaavan siihen, että tuomioistuimella olisi tämän suhteen harkintavaltaa rangaistusta määrättäessä. Korkeimman oikeuden ratkaisukäytännössä on kuitenkin painotettu, että tuomioistuimen harkintavalta ei tarkoita sitä, että harkintavaltaa olisi silloin, jos uuden ja aiemmin tuomitun rangaistuksen muodostama kokonaisuus ilman ns. kohtuullistamista olisi ankarampi kuin jos aikaisemmassa tuomiossa tuomituista ja nyt tuomittavista rikoksista olisi tuomittu rangaistus samalla kertaa. Tällöin tuomioistuimen olisi kohtuullistettava yleensä aina, jollei kysymys ole tilanteesta, jossa kohtuullistaminen ei johtaisi rangaistuksen alentamiseen."

"Käräjäoikeus on tämän mukaisesti katsonut, että Katiska I -oikeudenkäynnissä 8.4.2021 annettu tuomio on otettava huomioon rangaistusta mitattaessa. Rangaistuksen kohtuullistamisen lisäksi käräjäoikeus on joutunut ottamaan kantaa siihen, koskeeko kohtuullistamisvelvoite myös rangaistuksen enimmäisaikaa. Kysymys on ollut rangaistuksen määräämisestä Niko Ranta-aholle. Enimmäisrangaistusta koskevan rikoslain säännöksen mukaan määrättäessä yhteistä rangaistusta samaan aikaan tuomittavista eri rikoksista yhteisen rangaistuksen pituus ei saa ylittää 13 vuotta, jos vakavin tuomittavana oleva rikos on vakavuudeltaan esim. törkeä huumausainerikos."

"Kun Ranta-aholle on 8.4.2021 annetulla aikaisemmalla tuomiolla määrätty 11 vuoden vankeusrangaistus, nyt tuomittava rangaistus voi siten edellä kerrottu huomioon ottaen olla korkeintaan 2 vuotta vankeutta. Käräjäoikeus on tuominnut Niko Ranta-ahon kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen."

 

Siskon syytteet nurin

Ranta-ahon siskon syytteet törkeästä huumausainerikoksesta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen hylättiin kokonaan.

Näin ollen käräjäoikeus määräsi myös siskon asianajajakulut 8 572,47 euroa valtion varoista maksettavaksi.

Kaikkiaan vyyhdissä oli syytettynä 15 ihmistä. Osa syytetyistä oli saanut tuomion myös Katiska 1 -huumevyyhdissä. Tuomiot eivät ole lainvoimiaisia.

LISÄÄ SYYTTEITÄ TULOSSA?

Iltasanomat kertoi kesäkuun puolenvälin tienoilla, että Nikoa myös epäillään satojen tuhansien eurojen veronkierrosta ja Keskkusrikospoliisi tutkii juttua epäiltynä törkeänä veropetoksena. Epäiltyjä törkeitä veropetoksia on kaksi. Niko Ranta-ahon ohella epäiltynä on myös toinen henkilö. KRP ei kommentoi kummankaan epäilyn henkilöllisyyttä. Ranta-aho on kiistänyt veropetosväitteet täysin.

Teksti:Olli Suominen
Kuvat:Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!