Satu Tuomisto ei hienostele kotiruuan kanssa: ”Pitää olla helposti valmistettavaa ja riittävästi” – katso missikaunottaren reseptit!

Satu Tuomisto valittiin Miss Suomeksi vuonna 2008, ja samana vuonna hän suoritti myös metsästyskortin. Nyt 34-vuotias Satu on osa suurempaa joukkoa, sillä Suomessa metsästyskortin suorittaa vuosittain yli 300 000 ihmistä. Aktiivista metsästystä Satu on harrastanut kolme vuotta.
– Aiemmin metsästin entisen aviomieheni Petrin kanssa. Hän on todellinen metsästysfanaatikko, Satu muotoilee.

Mukana metsällä oli aiemmin usein myös ex-puolison Marski-koira. Erottuaan Petri Aarniosta Satu on käynyt metsällä kaverinaan oma velipoika Mikko.
– Nykyinen miesystäväni ei metsästä, ja Mikkokin muutti juuri Lappiin. Tarkoitus on lähteä sinne metsästämään vielä tänä syksynä, pohjoisen erämaaluontoon rakkauttaan tunnustava Satu kertoo.

Hänen metsästysharrastustaan on jonkin verran ihmetelty, vaikka laji onkin kasvattanut viime vuosina suosiotaan myös naisten parissa.
– Saan harrastuksestani kuitenkin pääosin positiivista palautetta.

Takaisin kaupunkiin muuttanut Satu Tuomisto: Maalla pelotti pimeys ja hiljaisuus!
Satu asuu nykyisin Helsingin keskustassa, joten luonnossa samoilu on jäänyt harmillisen vähäiseksi.

– Edellisestä metsästysreissustani on nyt aikaa vuosi, Satu huokaa.
Hänellä on yksi ase, Berettan ultralight -haulikko. Vaikka suurempiakin saaliita voisi Berettalla tähtäillä, Satu keskittyy siivekkäisiin.

– Pääasiassa metsästän riistalintuja.
"Leo on elämäni ykkösmies" - parisuhteessa elävä Satu Tuomisto jakaa arkensa koiran kanssa

Sadulla on metsästyksestä paljon hyviä kokemuksia, ja reissuista ikimuistoisimmat ovat suuntautuneet pohjoiseen.
– Upeimpia ovat päiväkausien patikointi- tai hiihtovaellukset jonnekin, missä puhelin ei toimi. Saalis on niissä maisemissa toissijainen. Pitkät tarpomiset suolla jäävät ikuisesti mieleen.
Sadulle on tärkeää tietää, mistä ruoka tulee pöytään. Riistalihaa arvostetaankin Suomessa laajasti, ja riistaruuan perinteet ulottuvatkin pitkälle suomalaiseen ruokakulttuuriin.
Ravintolassa hyvästä riistaruuasta saa pulittaa sievoisen summan, joten itse metsästämällä säästää myös rahaa.

Sadun mukaan itse metsästämällä tietää aina myös lihan alkuperän.
– Yritän mahdollisuuksien mukaan ostaa riistaa aina, kun sitä on saatavilla. Mikäli riistaa ei ole, valitsen aina luomulihaa.
Kotiruokaa rakastava Satu ei hienostele liikoja ruuan kanssa vaan tykkää kokata perinteistä syötävää.
– Ruuan pitää olla helposti valmistettavaa, ja sitä pitää olla riittävästi, että annoksesta voi tarvittaessa syödä montakin päivää.

Satu laatikin Seiskalle reseptit alku-, pää- ja jälkiruuaksi. Hän painottaa Seiskan resepteissään helppoutta ja nopeutta. Kun raaka-aineet ovat laadukkaat, ei tarvitse kikkailla esillepanossakaan.
– Olen kaikkiruokainen muuten, mutta maksa ei maistu. Suosikkijälkiruokani on ehdottomasti pavlova eli marenkikakku.
Satu Tuomisto ei viihdy terasseilla – ”Käyn baarissa kerran vuodessa!”
Alkuruoka
KANTTARELLIKEITTO
6 hengelle
600 g kantarelleja
puolitoista sipulia
2,5 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
2 dl kasvislientä
puoli nippua persiljaa
2 rkl suolaa
1 rkl valkopippuria
Kuullota silputtu sipuli kattilassa kantarellien keralisää viinikiehauta. Lisää joukkoon kerma ja kasvisliemi.
Keitä 10–15 minuuttia. Lisää silputtu persilja ja soseuta sileäksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Annostele keitto lautaselle ja koristele persiljalla.
Pääruoka
KERMAINEN HIRVIPASTA
6 hengelle
600 g hirvenlihaa
1 sipuli
1 rkl voita
1 dl riistafondueta
1 dl vettä
½ tl mustapippuria
2 tl suolaa
½ tl timjamia
6 rkl silputtua persiljaa
2 dl laktoositonta kuohukermaa
6 dl pastaa
Lisäksi Raastettua parmesania
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa hirvenliha pieniksi paloiksi ja paista voissa nopeasti, mutta jätä liha sisältä punaiseksi.
Kastike:
Kuullota silputtu sipuli kattilassa voissa. Lisää kattilaan riistafondue, vesi, mausteet ja yrtit. Keitä kokoon ja lisää kerma. Halutessasi voit myös soseuttaa seoksen sauvasekoittimella. Sekoita valmis kastike ja lihat.
Annostele pasta ja kastike lautaselle, ripottele pinnalle raastettua parmesania ja hyppysellinen timjamia. Nauti hyvän punaviinin kera.
Jälkiruoka
LAKKAPAVLOVA
6 hengelle
3 dl kuohukerma
3 rkl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
Pussi valkoisia marenkeja
6 mintunlehteä
400 g lakkoja
Vatkaa kerma, lisää sokeri ja vanilliinisokeri. Murusta marenki kulhossa ja annostele kulhoon kerroksittain marengit, lakat ja kermavaahto. Koristele annos muutamalla lakalla ja mintunlehdellä.