fbq
Kotimaa
29.08.2021 19:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Miguelin albumi
facebook
Saatko Facebookissa huijausviestejä? Rikollisorganisaatiossa työskentelevä nigerialainen Miguel paljastaa, milloin viestittely loppuu: ”Jos naisella ei ole…”
Kotimaa
29.08.2021 19:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Miguelin albumi

Suomalainen Ida Marjamäki sai vieraalta Facebook-käyttäjältä Franklin Christoperhilta viestipyynnön. Ida avasi uteliaisuuttaan viestin, vaikka lähettäjä ei ollut mitenkään tuttu.

Lue myös: Ida Marjamäki sai ”ammattisotilaalta” romanssiviestejä Facebookissa – näin keskustelu eteni

– Hei, kuinka voit. Pahoittelemme haittaa. Näin Facebook-profiilisi sivulla, jolla kävin. Minun on tunnustettava, että viestisi ovat aina lukemisen arvoisia, mutta emme ole ystäviä FB:ssä. Yritin lähettää sinulle kaveripyynnön, mutta valitettavasti se ei treenaa, Idan saama viesti alkoi.

Hän tunnisti huonolla suomella kirjoitetun kirjeen nettihuijarin lähettämäksi, ja hänen salapoliisinvaistonsa heräsivät.

– Profiilin takaa paljastui ujohko nuori nigerialainen mies, Miguel, jonka äidinkieli on igbo. Käännökset kielelle kuin kielelle onnistuvat Google-kääntäjän avulla.

Miguel on 22-vuotias, lakimiehen urasta haaveileva mies, joka asuu vielä vanhempiensa kanssa. Opiskelut ovat kaatuneet perheen vähävaraisuuteen, ja Miguelin oli hakeuduttava työelämään.

talo
Tältä näyttää nigerialaisen huijauskirjetehtaan ympäristö. Olosuhteet eivät ole hääppöiset.

Facebook työkaluna

Normaaliin työpäivään kuuluu aloitusviestien lähettäminen ja jo saatujen kontaktien ylläpitäminen. Palkkaus perustuu herkkäuskoisilta uhreilta saatuihin rahohin. Miguelin yrityksessä huijauksen hoitanut saa rahoista kolmanneksen, ja loput menevät pomolle.

Lue myös: Suomalainen Ida tunnisti ”amerikkalaisen leskisotilaan” nettihuijariksi – profiilin takaa paljastui 22-vuotias ujohko mies

Miguel kollegoineen on ohjeistettu lähestymään ainoastaan naisia ja luomaan mielikuvaa tosirakkautta vailla olevasta sotilaasta. Kaikki yhteydenotot tapahtuvat Facebookin kautta.

Miguelin mukaan naiset, jotka tarttuvat syöttiin, maksavat varmasti. Tekaistut profiilit ovat pomon luomia.

– Haemme mahdollisen uhrin Facebookista ja jatkamme viestintää, jos vastaajalla on hyvä työ. Jos naisella ei ole työpaikkaa, lopetamme keskustelun.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »