fbq
Kotimaa
28.08.2021 14:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Miguelin albumi
facebook
Suomalainen Ida tunnisti ”amerikkalaisen leskisotilaan” nettihuijariksi – profiilin takaa paljastui 22-vuotias ujohko mies
Kotimaa
28.08.2021 14:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Miguelin albumi

Suomalainen Ida Marjamäki sai vieraalta Facebook-käyttäjältä Franklin Christoperhilta viestipyynnön. Ida avasi uteliaisuuttaan viestin, vaikka lähettäjä ei ollut mitenkään tuttu.

Lue myös: Ida Marjamäki sai ”ammattisotilaalta” romanssiviestejä Facebookissa – näin keskustelu eteni

– Hei, kuinka voit. Pahoittelemme haittaa. Näin Facebook-profiilisi sivulla, jolla kävin. Minun on tunnustettava, että viestisi ovat aina lukemisen arvoisia, mutta emme ole ystäviä FB:ssä. Yritin lähettää sinulle kaveripyynnön, mutta valitettavasti se ei treenaa, Idan saama viesti alkoi.

Hän tunnisti huonolla suomella kirjoitetun kirjeen nettihuijarin lähettämäksi, ja hänen salapoliisinvaistonsa heräsivät.

Takana ujo nuori mies

Idan harmiksi monen päivän mittainen viestittely ei kääntynyt rahaan, vaan viestit olivat täynnä lemmenlurituksia.

– Kuvio oli tietysti huijausta. Netin rakkaushuijarit voivat viedä uhrinsa rahat ja pahimmillaan itsekunnioituksen, mutta rahastuskuvio alkaa harkiten nettisuhteena ja etenee vasta suhteen lämmetessä ja luottamuksen kasvaessa.

Lopulta Ida kirjoitti Franklinille tunnistaneensa hänet huijariksi jo ensimmäisestä viestistä. Mies hermostui ja syytti Idaa roskan puhumisesta ja provosoinnista.

talo
Joka vuosi monet naiset Suomessakin lankeavat leskiksi tai pulaan joununeeksi tekeytyvien miesten nettihuijauksiin ja menettävät säästöjään. Seiska tavoitti Miguelin, joka kirjoittaa huijausviestejä.

Ida kertoi haluavansa ymmärtää, mitä valehenkilöllisyyden taakse kätkeytyvä mies tekee. Luottamus kasvoi keskusteluiden myötä, ja myöhemmin Ida ja mies jopa naureskelivat huijausyritykselle.

– Profiilin takaa paljastui ujohko nuori nigerialainen mies, Miguel, jonka äidinkieli on igbo. Käännökset kielelle kuin kielelle onnistuvat Google-kääntäjän avulla.

Miguel on 22-vuotias, lakimiehen urasta haaveileva mies, joka asuu vielä vanhempiensa kanssa. Opiskelut ovat kaatuneet perheen vähävaraisuuteen, ja Miguelin oli hakeuduttava työelämään.

Työpaikan saaminen Nigeriassa on erittäin hankalaa ja useimmiten suhteisiin perustuvaa. Miguel päätyikin myös Nigeriassa laittomalle alalle nettihuijariksi.

Yrityksessä, jossa Miguel työskentelee, on lisäksi kolme muuta työntekijää. Kollegat ovat kukin omasta syystään alalle ajautuneita nuoria miehiä.

Romanssi-huijarit ovat sitkeitä

Romanssihuijarit etsivät uhreja yleensä seuranhakupalveluista tai ottavat yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin kautta. Huijarit esiintyvät usein varakkaina ja korkeassa asemassa olevana henkilönä.

Romanttinen keskustelusävy alkaa yleensä nopeasti, mutta ensimmäiseen rahanpyyntöön voi kulua viikkojakin – ajan kuluminen ei siis ole merkki hyvistä tarkoitusperistä, vaan huijari voi pyrkiä luomaan ensin luottamusta. Kun luottamus on muodostunut, rahaa aletaan pyytää milloin milläkin verukkeella. Yleisiä syitä äkilliselle rahantarpeelle ovat esimerkiksi lentolippujen hankkiminen, oma tai läheisen sairastuminen, erilaiset viranomaismaksut tai vaikkapa uuden puhelimen hankinta videopuheluita varten. Vilpitön henkilö kyllä löytäisi keinoja ylläpitää romanssia ilman rahan lähettämistä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »