Raju pudotus ravintolamaailman huipulta! Huippukokki Kim Mikkola avautuu masennuksestaan: ”En uskaltanut poistua kotoani!”

Vuonna 2017 Suomeen palannut huippukokki Kim Mikkola, 30, työskenteli pitkään johtotehtävissä maailman parhaassa ravintolassa, tanskalaisessa Nomassa.
Noman keittiössä Kimille selvisi, mikä on maailman ja Suomen parhaan ero.
– Intensiteetti oli parikymmentä kertaa kovempaa kuin missään muualla. Se oli ihan sairasta.
Näin Michelin-kokki Kim Mikkolan ura sai alkunsa: ”Kaikki rahat menivät bussimatkoihin!”
Alkujärkytyksen jälkeen Kim löysi Nomasta paikkansa. Sitten tuli katastrofaalinen vuosi 2013. Nomassa todettiin norovirus, asiakkaat sairastuivat ja ravintola menetti tittelinsä maailman parhaana.
Kim sai ylennyksen sous chefiksi eli kettiöhierarkiassa toiseksi korkeimmalle portaalle. Moni yllättyi, kun nöyrä suomalainen nostettiin johtoon.

Vuonna 2014 Noman joukkue nousi takaisin maailman huipulle. Se oli Kimin uran paras hetki.
Seuraavina vuosina huippukokki eli matkalaukkuelämää, kun Noma avasi pop-up-ravintoloita ympäri maailmaa.
Matkustelu vei voimat, ja Kim tunsi kaipaavansa uutta haastetta.
– Tuntui, että minulla oli jonotusnumero kädessä, mutta edellä on vielä monta tyyppiä. Odottamalla olisin varmaankin saanut perustaa Nomalle sisarravintolan.
Kim kuitenkin nosti kytkintä. Hän halusi palata Suomeen ja perustaa oman ravintolan. Suunnitelmakin oli valmiina, mutta se meni pahasti mönkään.
– Pidin sitten sapattivuoden. Masennuin, enkä kohta uskaltanut poistua kodistani. Työ oli määrittänyt minut, eikä sitäkään enää ollut. Olin yhdentekevä ihminen. Se oli aika iso pudotus Noman jet set -elämästä.
Tanskalainen nainen pelasti kodittomana eläneen huippukokki Kim Mikkolan: ”Esitti tyttöystävääni!”

Toipuminen alkoi kesällä 2017. Kim järjesti cateringin ystävänsä häihin viinuri Johan Borgarin kanssa.
– Kipinä syttyi uudestaan. Sanoin Johanille, että eiköhän laiteta putka pystyyn.
Vuoden päästä herrat avasivat ravintola Inarin Helsingin keskustaan. Se on ollut arvostelumenestys, ja nyt myös palkittu Michelin-oppaassa.
Kim ei ole kylläinen, vaan haluaa määrittää suomalaisen ruokakulttuurin tulevaisuutta.
– Olen onnellinen, koska minulla on vapaus toteuttaa unelmiani.
– Välillä olen uupunut ja ihmissuhteet ovat kärsineet, mutta se on ollut kaiken tämän arvoista. Hyvän serviisin jälkeen tunnen samaa euforiaa kuin urheilujoukkue mestaruuden jälkeen. Ja sen fiiliksen voi kokea joka ilta.