fbq
Kotimaa
19.07.2021 16:35
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: Stupido Records
Teemu Bergman
Punkstoo-kohu yltyy: Pää Kii -yhtyeen levy-yhtiö Stupido Records julkaisi kannanoton - yhteistyö bändin kanssa päättynyt: "Toivomme voimia väärinkäytösten kohteeksi joutuneille"
Kotimaa
19.07.2021 16:35
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: Stupido Records

Seiska uutisoi aiemmin maanantaina Suomen punkpiirejä viime päivinä kuohuttaneista, Punkstoo-sometilin julkaisemista hyväksikäyttö-, ahdistelu- ja väkivaltaväitteistä.

Punkstoon Instagram-tilillä julkaistut tekstit ovat anonyymeilta henkilöiltä ja kirjoituksissa kuvataan punkpiireissä väitetysti tapahtunutta seksuaalista häirintää, ahdistelua, misogyniaa, väkivaltaa sekä raiskauksia.

Kirjoituksissa ei juuri ole mainittu väitettyihin syytöksiin syyllistyneiden henkilöiden nimiä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, mutta Pää Kii -yhtye ilmoitti keulamiehensä Teemu Bergmanin johdolla, että se on perunut kaikki keikkansa somessa esitettyjen Punkstoo-syytösten myötä.

Bergman, 43, pahoitteli omaa käytöstään, mutta samalla kiisti syyllistyneensä sosiaalisessa mediassa väitettyihin törkeisiin rikoksiin, joihin hänet oli yhdistetty.

- Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän.

- Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin. PÄÄ KII:n sovitut esiintymiset on peruttu, Bergman kirjoittaa maanantaina julkaistussa päivityksessä.

Lue lisää: Rajut syytökset Suomen punkpiirien ahdistelusta ja häirinnästä leviävät: Pää Kii -yhtyeen keikat peruttu - Teemu Bergman kiistää törkeät rikokset: "Pahoittelen kaikille"

Pää Kii -yhtye Stupido recordsin promokuvassa.
Pää Kii -yhtye Stupido recordsin promokuvassa. Teemu Bergman kuvassa vasemmalla.

Kantaa ottava tiedote

Maanantaina levy-yhtiö Stupido Records julkaisi kantaa ottavan tiedotteen Punkstoo-tilin julkaisemiin syytöksiin ja niistä seuranneeseen kohuun liittyen. Stupido on julkaissut Pää Kii -yhtyeen molemmat albumit vuosina 2012 ja 2018.

Stupido tiedottaa, ettei se hyväksy minkäänlaista rasismia, fasismia, seksuaalista väkivaltaa, homo- tai transfobiaa, misogyniaa ja muita vastaavia ihmisarvoa alentavia ilmiöitä. Lisäksi yhtiö osoitti tukensa Punkstoo-tilille.

Lisäksi Stupido ilmoitti, että yhteistyö Pää Kii -yhtyeen kanssa on päättynyt.

- Pää kii -yhtyeen sovitut esiintymiset on peruttu, eikä yhtyeellä ole voimassaolevaa levytyssopimusta Stupidon kanssa, toimitusjohtaja Joose Berglundin laatimassa tiedotteessa kerrotaan.

Alla tiedote kokonaisuudessaan:

"Stupido Records & Bookingin tiedote liittyen Punkstoo-tilin paljastuksiin

Stupido Records & Booking ei firmana hyväksy minkäänlaista rasismia, fasismia, seksuaalista väkivaltaa, homo- tai transfobiaa, misogyniaa ja muita vastaavia ihmisarvoa alentavia ilmiöitä.

Täällä on ohjaimissa wanhoja punkkareita, jotka ovat vissiin sit niin naiiveja, että uskovat vieläkin rockiin, rauhaan ja rakkauteen, siihen et pienempiään, eikä eläimiä saa kiusata.

Punkstoo-tili Instagramissa on tärkeällä asialla paljastamassa punk-skenen sisäisiä väärinkäytöksiä, valta-aseman väärinkäyttöä, seksuaalista hyväksikäyttöä, väkivaltaa ja muita skenen epäkohtia.

Punkstoo-tililtä on pääteltävissä, että osassa nyt paljastuneista tapauksista tekijäksi peitellysti nimetään artisti, joka on nyt - tai jossain vaiheessa uraansa - ollut yhteistyössä myös Stupidon kanssa.

Syvästi pahottelemme asiaa ja toivomme voimia erityisesti väärinkäytösten kohteeksi joutuneille, mutta myös niille, jotka joutuvat tästä syystä - tai syyttään kärsimään.

Jokaista perseilijää kohtaan on bändikaveri - tai levy-yhtiön setä, joka ei ole ollut tietoinen, siitä mitä yön pimeinä tunteina tapahtuu, mutta emme epäile uhrien kertomuksia aiheesta.

Yhtään oikeusjuttua ei ole tapausten johdosta tietääksemme nostettu, eivätkä kaikki ylitä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta jos sellasia nostetaan toivomme, että ne käsitellään normaalin oikeuskäytännön mukaan.

Nyt pitäisi olla kasvun, ei koston aika.

Pää kii -yhtyeen sovitut esiintymiset on peruttu, eikä yhtyeellä ole voimassaolevaa levytyssopimusta Stupidon kanssa.

Joose, Stupidon toimari"

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »