fbq
jari taponen

Nyt puhuu katujengit kiistävän kohupoliisin pomo: "Suomessa on katujengejä ja terminologiaa käytetään läpi koko hallinnon"

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen (kuvassa yllä) on profiloitunut somekohuihin ajautuvaksi virkamieheksi.

Taponen on muun muassa vaatinut, että Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka ovat paljastuneet radikalisoituneiksi, pitäisi laittaa suomalaisiin kouluihin.

Myös Taposen erikoinen twiittailu katujengeistä on herättänyt ihmetystä sekä suoranaista ärtymystä. Taponen on toistuvasti väittänyt, ettei Suomessa ole katujengejä, vaikka muut poliisit tuntuvat olevan eri linjoilla.

Poliisi kertoo: Näin ehkäistään koulusurmia - "Heikot signaalit tulevat lähipiiristä"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seiska tavoitti Jari Taposen esimiehen ylikomisario Heikki Porolan Helsingin poliisista kommentoimaan alaisensa someväitteitä. Porola vahvisti Seiskalle, että Suomessa on katujengejä, ja kyseistä terminologiaa käytetään läpi koko poliisihallinnon - Taposta lukuunottamatta.

Ylikomisario Jari Taponen on toistuvasti myrskyn silmässä sosiaalisessa mediassa. Ovatko Taposen mielipiteet katujengeistä hänen omiaan vai poliisilaitoksen yleisen linjan mukaisia?

- Kyllä meillä kaikilla on yhteinen käsitys siitä minkälaisesta ilmiöstä puhutaan kadulla. Olen ymmärtänyt Taposen käyvän enemmänkin akateemista keskustelua asioiden määrittelystä. 

Mikä käsitys teillä on siitä, että onko Suomessa katujengejä?

- Kyllä meillä sellainen käsitys on. Oma lähtökohta ja poliisin yleinen käsitys on semmoinen, ettei näistä asioista kannata tehdä kovin akateemista. Jos meillä on ongelma, puhutaan siitä vaikka sitten nuoriso-ongelmana tai katujengiongelmana, mutta meidän kannalta ei ole tärkeää määritellä asiaa jonkun kriteeristön mukaisesti.

Jenkkifutarille syyte naisen pahoinpitelystä! Pelasi vielä viime kaudella Suomessa – näin mies kommentoi

Taponen kertoi Iltalehdessä, ettei tykkää käyttää katujengi-termiä, koska suomalaiset rikollisryhmät eivät täytä jengeille asetettuja eurooppalaisia kriteereitä. Mitä eroa on uhrin kannalta siinä, että onko ryöstäjillä esimerkiksi jengiliivit vai ei?

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Tämä on juuri se oleellinen asia. Me puutumme rikolliseen toimintaan ja otamme rosvot kiinni. Enemmänkin sitten akatemia- ja yliopistomaailma saa keskustella stilistiikkaa. Me ei olla poliisissa yleisesti lähdetty tuohon ollenkaan. 

Mitä ajattelet siitä, että Jari Taponen on jatkuvasti myrskyn silmässä, kun ihmismassat kritisoivat hänen sanomisiaan? Olisiko paikka tarkistaa näitä Taposen puheita?

- Näitä on meillä aika ajoin tehty kaikkien somessa viihtyvien osalta, mutta kun tarkasteluita on tehty, niin lähes kaikki on ollut asianmukaisia. Mutta kyllä tämä asia, minkä otit puheeksi, sitä selvitellään ja sitten katsotaan, mitä oikeasti on tapahtunut.

Tänä vuonna on tapahtunut jo yli 1 400 ryöstöä, ja Taponen antaa ymmärtää, ettei ole olemassakaan mitään katujengejä. Kai ymmärrät minkälaisen mielikuvan hän tavalliselle kansalaiselle antaa?

- Joo, ja se tietysti vaikuttaa missä kontekstissa nämä lauseet ovat. 

Olet siis sitä mieltä, että Suomessa on katujengejä?

- Kyllä. Ja kyllä me tällaista terminologiaa käytetään ihan koko hallinnon läpi, vaikka siinä se ei jonkun kriteerin mukaan olisikaan, niin kansankieli toimii tässä hyvin.  Media on sen lanseerannut tällä nimellä ja mielestäni kuvaa hyvin, koska kyse on katuryöstöistä, niin olkoon se sitten niin, Porola päätti keskustelun. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

TIS-Jami tuomittiin rahanpesusta - puolusti itseään oikeudessa: Olin koditon narkomaani